Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Pika skrivet 05 mar-06 kl 12:42
-
Skulle bara berätta om ett intressant "experiment" jag ägnar mig åt när jag ska handla mat. Obs! Jag tillhör kategorin som inte är så värst självförsörjande men lär mig på vägen mot målet. Tillhör också kategorin arbetssökande och har därför tid att hålla på med sånt här butiksstrosande. Det brukar nämligen sluta med att besöken i butiken tar rätt lång tid och jag kommer ändå inte hem med så värst mycket mat (det är lite synd om min hungriga man).
Jo, jag försöker köpa endast svenska produkter, helst närproducerade och jag ska veta vad allting i innehållsförteckningen är och veta att det inte är "farligt" om ni förstår vad jag menar.
Prova detta så blir ni påminda om hur illa det är ställt med svenska matbutiker. Ja man blir lite låg, för det går ju omkring så många och köper skräpmat, skräp för dem, skräp för naturen och vad kan jag göra?
Hoppas fler vill diskutera detta då livsmedel och folks matvanor är mitt stora intresse.
-
Hej Pika ! Jag pratar gärna om detta med dig och alla andra som lyssnar.
Håller med om att man blir antingen rädd, ledsen eller förvirrad när man läser innehållsförteckningar. Det jag mer och mer gör är att köpa saker som helt enkelt inte behöver nån "innehållsförteckning" utan bara är vad dom är ... hmm, det där lät konstigt men jag menar råvaror istället för färdiga produkter.
Frukt, grönsaker, rotfrukter, ris, pasta, bönor, linser, ärtor, nötter, frön, musli (grov osötad), kryddor (och kött för dom som äter det) osv. innehåller ju i regel inget annat än vad de ska innehålla. Naturligtvis köper jag färdiga eller förädlade produkter också som grovbröd, ost, smör, saltgurka, juice, sylt, ketchup, chilisås osv. men inte heller där brukar det vara så fasligt mycket tillsatser förrutom möjligen massa socker och salt.
Jag är dock inget helgon på nåt sätt, kan gott smälla i min snabbnudlar, småkakor, läsk och annat när jag inte pallar laga middag. Men min filosofi är generellt att hålla det så enkelt och så nära råvarorna som möjligt.
Sen kan man ju fundera på var och hur råvarorna är producerade men min grundfilosofi är att enkel mat är både billig och nyttig.
Att hitta svenska eller närproducerade varor är svårt, det håller jag verkligen med om, för att göra det lite enklare så kan man ju försöka att anpassa sig efter årstiden. Att äta samma mat året om tycker jag är helt galet, svenska grönsaker är fina på sommaren och utbudet av rotfrukter stort på vintern t.ex.
-
Inte heller jag bär gloria men väl goda intentioner.
Besöker gärna Willys när det skall storhandlas men bunkrar sällan kött därifrån eftersom detta vanligen ej är av Svenskt ursprung eller kvalitet. Däremot så handlar jag gladeligen konserver och annat till lägre pris.
Strax nedanför oss ligger det ett Konsum som håller sällsynt låg standard när det kommer till grönsaker men de har valt att ha en hel hylla med produkter från Saltå Kvarn (antroposoferna i Järna) från vilken jag handlar flitigt. Rostade bönor är senaste fyndet.
Däremot har vi en Vi-butik i det stora centrumet som har en otrolig kött- och fiskdisk, med allt från Irländsk färs till Svensk högrev, så där handlar jag oftast mitt kött. Köpte i julas ett halvt svenskt lamm för ynka 49, 90kr/kg vilket får klassas som kap här i Stockholmsområdet.
Men, tillgången på svenska, närproducerade, produkter är ingen självklarhet vilket ju i sig är trist. Kanske blev det bättre om fler frågade efter det.
/Valma
-
Köpte i julas ett halvt svenskt lamm för ynka 49, 90kr/kg vilket får klassas som kap här i Stockholmsområdet.
Men, tillgången på svenska, närproducerade, produkter är ingen självklarhet vilket ju i sig är trist. Kanske blev det bättre om fler frågade efter det.
/Valma
Valma!
Snart (om ett år) kan du få köpa lamm av oss i Stockholm! Men är det inte så att du har lämnat storstan då? ;)
/HT
-
Jo, det hoppas jag innerligt! Men, va kul att ni ska sälja, en sann lycka för de medvetna storstadsborna.
/Valma
-
Jo jag köper också nästan bara råvaror eller så lite förädlat som möjligt. Man blir ju inte direkt sugen på vissa grejer när man läser vad de innehåller (mycket effektivt om man inte vill äta godis :)). Och vissa produkter är ju bara skrattretande, t ex klyftpotatis i en liten påse för 30 kr. Vad blir kilopriset för det och hur svårt är det att klyfta sin egen potatis?
Ja jag förstår inte heller hur folk har råd att äta halvfabrikat och hur de kan vara nöjda med den undermåliga kvalitén. På min mans före detta jobb hade detta diskuterats och där åt de för samma summa på en vecka som vi avsätter för en månad. Pga halvfabrikat.
Men tänk så svårt det ska vara att hitta svenskt och om man gör det så är priset det dubbla. Nu är det vitkål, rödbetor, morötter, lök och potatis som gäller. Till det de egna groddarna. Var på utskällningsgränsen en dag i affären när vitkålen var tysk och purjon holländsk.
Men jag tycker det är bra också att man får längta efter riktigt god sallad och tomater, jordgubbar mm, jag köper inte det nu så som det smakar och kostar. Årstiderna är viktiga, det tråkiga är ju att barn idag inte vet när olika grödor mognar och hur de ska smaka egentligen. Ja de vet ju knappt att man kan göra egna köttbullar.
Jag tror att vi kommer att se enorma mängder människor som blir sjuka p g a livsmedel. Det är ju redan på gång. Men det är kanske det enda som kan leda till förändring...
-
På "mitt" Konsum kan man köpa korv med bröd i plastförpackning, bara att langa in i micron....
En annan sak jag ej förstår mig på är färdigmarinerat kött. För det första är det ju löjligt att betala mer för att det är marinerat och för det andra undrar man ju vad det är för kvalitet på köttet egentligen.
/Valma
-
Jag äter vanligtvis svenskt kött, för jag gillar att köpa hemslakt eller föda upp själv, men jag tror inte att vi är sådär mycket bättre än andra, jag skulle kunna köpa kött från annat EU-land, och det är ibland mer närproducerat än om det kom från en nordligare landsända. Dessutom är det billigare att transportera en oxfile från Brasilien än tonvis med proteinkraftfoder från samma land.
Problemet i dagens butiker är att det knappt går att hitta riktig mat.
När jag köper lever till mej eller katten, så finns det inte att få tag på på nära håll, men däremot en massa färdigmat, där levern kanske göms tillsammans med några grishuvuden.
Innehållsförteckningarna är fulla av en massa som jag aldrig använder när jag tillverkar själv.
Jag köper råvaror, och fixar maten själv, jag litar faktiskt mer på en polsk bondes fläsk, än jag gör på Findus eller familjen Dafgård. Och vad säger att råvarorna kommer lokalt, för att smörjan blandas ihop och kokes i en svenskbelägen industri?
-
Kvalité på färdigmarinerat kött? Nja. Marinerar själv, alla köpemarinader smakar samma sak: all round-krydda.
Vet att det finns butiker som kryddar köttskivor med grillkrydda för att dölja en dålig styckning som medfört att benspån och benflisor finns kvar som man inte orkar ta bort.
-
För att inte tala om köttfärs...
Vi maler all vår färs själva och kan därmed vara näst intill säkra på innehållet.
/Valma
-
Flikar in lite med något jag ofta tänkt på. Att råvarorna i ksräpmaten ofta inte är skräp från början. Men vi processerar den, maler den, mosar den, kokar den, fluffar upp den till oigenkännlighet. Och i slutändan så är den ofta BILLIGARE än själva råvaran. Va?!
Sen om jag t.ex vill ha ett kilo helt vete från affären får jag betala typ 35 spänn!
Vad håller vi på med?
-
Ja det är något av det värsta med hela den här grejen, att förädlat och transporterat är billigare än nära råvaror.
Vi brukar läsa på innehållsförteckningen vad det är som sätter den goda smaken på t ex en dressing vi smakat och sen går vi hem och fixar till något liknande. När man strukit alla konstigheter inser man att det faktiskt i princis bara var majonäs, spiskummin och tomatpuré i såsen.
Exempel från affären igår: De sålde de där goda och vackra solrosskotten i en liten plastlåda, max 100g för 15 spänn. Jag köpte ett kilo solrosfrön för 13 kr i stället och gör mina skott själv. Ofta glömmer man att någon - vi - måste betala för förpackningarna också i slutändan.
Frågor som väcktes igår som jag hoppas någon har svar på:
Varför finns det ingen hårdost utan E-nummer? Någon som vet någon bra ost. Det går ju så bra att göra feta, mozarella, mögelost och halloumi utan konstigheter.
Varför är innehållsförteckningen på köttet i charken så lång? Varför kan jag inte köpa t ex kokt skinka eller rökt nötkött och få endast detta? Detta är ju konserveringsmetoder i sig, varför tillförs då en massa annat skit?
Jag är jättesugen på korv, men hittar ingen utan nitrit och allehanda ingredienser som jag inte vet vad det är och därför inte äter. Någon som har bra korv-förslag?
(kan tilläggas att jag bor i skåne så det jag efterlyser är ost och korv och återförsäljare som finns här söderöver).
Vilket helsicke det är att bli naturligt mätt hörrni!
-
Pika
Är du inte alltför upptagen, gå till loppis och skaffa en köttkvarn för ca 25 spänn, sen kan du designa din korv själv, och du behöver aldrig få i dig något du inte vill ha.
PS
Jag ropade just in en NY husshållsassistent med stor degbalja, köttkvarn och en massa skärgrejor för 600 kr på Tradera. Nu kan jag göra lite större satser utan att bli trött.
-
En så´n där ny assistent med kvarn och hela baletten har vi med, värd vartenda öre när det kommer till både bak och korvstoppning.
/Valma
-
Jo, jag håller ögonen öppna efter bra maskiner, håller som bäst på och söker info om vilken slags maskin jag är i behov av, som nybörjare vill man ju ha en som i princip gör jobbet åt en. Det är så få som gör korv nu för tiden så att hitta bättre begagnat ska inte vara så svårt. Vill ändå inte förhasta mig.
Har sett gamla handdrivna köttkvarnar på loppis, nån med erfarenhet, eller har ni modernare saker?
Någon med bra korvrecept eller boktips om korvmakarkonsten? Skulle vara gott med kryddstarka korvar. Mmmm...
-
Jag har vevat mycket köttkvarn, som sexåring fick jag veva och min mor skulle ha det genom minst fyra gånger.
hittills har en gammal köttkvarn gått bra, det blir OK, men ska man orka med vedbacken och andra sysslor så får man ont i armarna, och man drar sig för att göra mycket på en gång.
När jag fick chansen att få en hushållsassistent för rimliga pengar slog jag till, och jag tror det blir bra.
Recept på korv finns i gamla kokböcker, som dessutom är kul att läsa, allt är för tolv personer, det förutsätts inte något är klart, och man bör veta vad "Frisk eld" är för temperatur.
"Plocka och rensa hönan, tvätta av den med en linneduk"
Hemmets Kokbok i en upplaga från tjugotalet, är ganska lätt att hitta på loppis.
-
Jag skulle rekommendera en TV Serie som heter RiverCottage.
http://www.rivercottage.net/index.jsp
Den sänds sporadiskt på Discoverychannel.
Det är en serie som handlar om en kock, som får i uppdrag att leva så självförsörjande som det går, och i ett avsnitt så gör han egen korv.
Ser verkligen ++++ delikat ut..
-
Jag fick min mormors gamla köttkvarn av min mor för ett tag sen, mången hushållgris har åkt igenom den. Jag är ju vego men har stor nytta av kvarnen och gör egen färs av sojabönor, kikärtor, linser och allt möjligt som slinker med och blir till goda "bullar", "biffar" och "burgare". 1/20 del av priset jmf. motsvrande köpta produkter och inga "tillsatser" öht. Perfekt snabbmat att ha i frysen.
-
Vitis, det borde döpas om till matkvarn tycker jag. För, som du säger så går det att använda den till så mkt. mer än bara kött. Jag maler blötlagd säd i min inför brödbak t.ex. Eller mosar kokt kall potatis till tunnbrödet. Gör du falafel på dina malda bönor eller behövs det arbetas finare för det?
-
Asså det här med handvevad kvarn... Vi köppte för ett tag sedan en handvevad, såg fin och fräsh ut med lagom mycket patina, men shitt vad den är trög!!! :o Ja jag klarar faktiskt inte av att dra den själv så min karl fick göra det och han blev svett efter fem minuter :-\ Så jag undrar om det har med kniven att göra (skulle vara nyslipad och verkade inte slö) eller kan det vara det att vi hade getkött i kvarnen. Hur väl puttsat måste det vara igentligen.
Men för att komma tillbaka till ämnet.
Jag och min karl försöker köpa så mycket kravmärkt som möjligt, och vi gillar att köpa närproducerat, men det brukar inte finnas så mycket i gårdbutikerna så här års.
Inte för att vi är några änlar heller. Men jag tror att det är svårt eftersom jag är uppväxt med vanliga föräldrar som inte vet vad kravmärkt är och älskar halvfabrikat och båda har heltidsjobb. Så det blev mycket fiskpinnar och falukorv och snabbmackisar eller pulvermos.
Och jag är fortfarande helt såld på fiskpinnar (men kollar numera noga efter att det inte är torsk i dem)
Men jag måste säga att jag blir så nedslådd (säger man så) (det är nedslående) att det är så får som köper kravmärkt ändå!!! :'(
Jag extraknäcker nämligen i en matbutik, som faktiskt är rätt ok på krav, men absolut inte tillfredsställande.
Tillexempel är det valigt att det kommer in småbarnsfamiljer och köper kravmärkt burkmat till den minsta men resten är bara skit.
Jag tillhör väl ochså släktet "kräsna konsumenter", jag skulle villja kalla det "upplysta konsumenter" för jag anser att det finns alldeles för lite informatin om skadliga tillsattser i mat, och alldeles för lite reklam för krav märkt.
Skulle kunna tjöta på i evigheter men min handled säger ifrån (handledsinflamatine effter intensiv vävning) ;D
-
flygtyg : min taktik är två vev fram och ett tillbaks ... osv ... inte supereffektivt men det blir knappt nåt motstånd i kvarnen då ... men det går ju saktare såklart än om man har en muskelknutte i huset som tycker det är coolt att veva alltihopa i ett enda svep. :)
Svagheten i min kvarn är nog snarast skruvfästet som håller fast den i bordet, tar man i för mycket vrider den sig. Mala getkött har jag aldrig provat. :D
Huskvarna Reliance heter den ... en vanlig modell antar jag.
Falaffel på en malning funkar bra men det är ju en smaksak, jag tycker dom blir tillräckligt finmalda på en genomkörning, annars är det ju bara att hälla i dem igen och veva en gång till.
Min hålskiva är 4mm i hålen tror jag, mätt med en linjal så gott det går.
Fantastisk apparat, alla borde ha en. Kostar sällan mer än 50:- på loppis eller 2:d hand butik.