Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Boende/hägnad => Ämnet startat av: Penny skrivet 29 mar-06 kl 10:59
-
Hej alla hönskunnare!
Vi tänker bli hönsägare, och planerar som bäst hönshuset. Dit vill vi inte dra varken elledning eller rinnande vatten, men då uppstår frågan hur vi ska få hönornas dricksvatten att inte frysa vintertid. Några bra idéer?
För klarhetens skull: Hönorna är av en finsk lantras (vi bor i Finland), och med i ett officiellt genbevaringsprogram för utrotningshotade djur. Fåglarna ska inte vänjas vid bekvämligheter utan långt få leva enligt årstiderna vilket innebär kyligare och mörkare på vintern så att rasens egenskaper inte "tunnas ut". Inne hos hönorna kommer det att finnas en kompost, som ger ifrån sig lite värme under den kallaste årstiden. Men komposten kanske inte är tillräckligt smälkalla vinterveckor med tanke på vattnet...
Som sagt, tips mottages med tacksamhet!
-
Ge dem ljummet vatten. Det fryser förstås efter ett tag. Så länge de kan hacka hål i isen kommer de åt vattnet i alla fall.
Det är rätt besvärligt att inte ha någon värme alls i hönshuset, just för att vattnet (och eventuella ägg) fryser.
-
Precis...vatten o ägg fryser, för att inte tala om djuren själva :o
Inte speciellt skoj för hönskötaren att treva sig runt i beckmörkret
heller, alternativt lysa hönsen i ansiktet med ficklampa...
Lantras eller ej, ström behövs för både värme och ljus.
Hur levde dessa höns ursprungligen under vintertid?
Kanske tillsammans med andra "värmealstrande" djur i en gemensam ladugård? Kanske inne i torpstugan ;)
-
Vattenautomaten behöver fyllas med varmt vatten flera gånger per dag. Ägg blir det inga och hönsen går en plågsam framtid till mötes... om man inte låter dem ha vare sig leddjus (höns ser mycket dåligt i mörker) eller ens ett uns värme. Det minsta man kan begära är väl upp till +5 grader i alla fall och stängd lucka kalla vinterdagar.
Jag kan inte tycka att det är i samklang med rasens bästa att hålla höns som ni har funderingar på. Sedan spelar det ingen roll om det är lantras eller ej. Varför ska man plåga djur?
-
Glöm inte att hönsen härstammar från indonesiens djungler, oavsett om det är finsk lantras.
Dom klarar inte svensk vinterkyla.
Tittar man i gamla hus på hembygdsmuseer, så finns ofta en liten bur intill skorstensstocken i köket/storstugan, där man hade hönsen på vintern.
Kan bara ha varit några stycken, för burarna är rätt små.
Kanske inte "det mest hygieniska" men det visar,
att man insåg att hönsen hade problem med kylan och den omsorgen fick gå först.
-
Hm, höns i köket kanske inte är det mest hygieniska ;)
Som jag skrev i min fråga ger komposten som står inne hos hönsen värme, men under den allra kallaste tiden (vi brukar ha mellan -25 och -30 i januari februari någon vecka eller så) tror jag temperaturen ändå kan sjunka under noll.
Kylan är i detta fall inget problem för djuren. Då rasen "upptäcktes" bodde de hos en äldre dam, och fåglarna gick ute året runt men hade möjlighet att komma in i en kall ladugård om nätterna. (Tänk på våra övervintrande småfåglar – för dem är kylan inte det största problemet utan att hitta lä och föda)
Kanske det enklaste med tanke på våra hönor bara är att ge ljummet vatten och byta ofta.
-
Hur man ska göra med värme och ljus beror nog helt på var man bor och vilket klimat man har. Precis som det inte går att jämföra hönshållningen i Sverige mellan Kiruna i norr och Malmö i söder så borde samma gälla mellan finska Lappland och södra Finland. En höna i Skåne har flera timmars dagsljus även under den mörkaste vintern, samt att det sällan blir riktigt kallt. Jag tippar att det sällan blir minusgrader i ett ordentligt isolerat hönshus i Skåne. Medan det längst upp i norr, där solen inte visar sig och det är -30 grader och kallare den mörkaste årstiden, är ett krav och en förutsättning för att hönsen ens ska överleva att de får både tillskottsvärme och extra ljus. Var man än bor så anser jag att man bör hålla en temperatur så att vattnet inte fryser, så hönsen alltid har möjlighet att dricka. Räcker inte värmen till i hönshuset får man backa upp med någon värmekälla. Plus att hönsen ska ha ca 8 timmars ljus för att hinna få i sig den mängd mat de behöver. Om inte dagsljuset räcker till så får man backa upp med en lampa. Som sagt, om och hur mycket man måste backa upp med värme och ljus beror helt på var man bor.
-
Som kallast har det blivit ca -7 grader i mitt (nåja ... hönsens ;)) hönshus. Hönorna verkar klara det. Jag har en värmeplatta till vattnet, vilket också fungerar utmärkt. Jag har den på en timer, så det alltid finns vatten att dricka.
Vattnet fryser FORT vid riktigt kalla temperaturer och det gäller även ljummet vatten. Det räcker inte att byta bara morgon och kväll, utan ska vatten finnas tillgängligt lär det nog bli en hel del spring till hönshuset för att byta vatten. Ska man hålla på med det under vintern så har man nog sysselsättning ;).
Som tidigare inlägg sade beror längden dagsljus på var man bor. Bor man i nordligaste delen av landet, där det inte finns mycket dagsljus på vintern, vore det väl mycket trevligare för hönorna att få tillgång till ljus via extra lampa än att behöva sitta i mörker. Det tycker jag låter som en självklarhet.
-
Lena,
vad har du för sorts värmeplatta och vad kräver den för strömeffekt?
Funderar på om det skulle räcka med ett litet vindkraftverk eller dylikt i samband med hönshuset...
-
Penny,
Det är en grön värmeplatta som jag köpte på Granngården för ett par år sedan. Jag kommer inte ihåg effekten.
Jag tror det finns två stycken; en med timer inbyggd och en utan. Jag har en utan och har själv satt till en timer vid uttaget. Jag inbillar mig att ju enklare saker är desto bättre är de och håller bättre.
Värmeplattan kan jag rekommendera. Jag har en "vanlig" vattenautomat som står på värmeplattan, som i sin tur har en något större diameter än själva vattenautomaten. Underst har jag två + två tegelstenar för att få upp vattenautomaten från golvet, så att det inte blir så mycket kutterspån i vattnet. Det fungerar bra.
Eftersom jag jobbar de flesta dagar måste jag ha något som det här. Det skulle inte fungera att springa ut och byta vatten hela tiden när det fryser på vintern.
-
Vindkraftverk funkar nog inte.
Det brukar oftast vara vindstilla när det är riktigt kallt.
Dessutom drar värmeplattor inte så lite ström, som kan vara svårt att klara med vind.
Sen ska det vara en värmeplatta som tål fuktig miljö, inte en vanlig kokplatta..
-
Vi har också köpt vår värmaplatta på Granngården. Svart plast och en sladd. Inga reglage, knappar eller något. Kostade väl runt 250:- vill jag minnas. Vattnet har inte frusit en enda gång i vinter. Har ingen aning om vad den drar.
Vi har ingen värme i hönshuset. Men väl värmeplattan, och lampa på timer. Hönsen är av någon större blandras inbillar jag mig. Tycker att dom verkar trivas förträffligt. Skulle dom frysa så skulle dom ju inte vara ute och spatsera i snön när det är kallt, utan snarar kura ihop sig i hönshuset. Tycker man. Nåväl, jag inbillar mig att mina trivs, trots minusgrader.
-
Jag har nu haft höns i min hönsgård i 6 år och jag har inte heller någon värme.
Lampan tänder jag vid kl.07:00 och släcker den vid 16:00.
Hönsen verkar trivas och mina går också ut i rastgården och sprätter i snön.
Vattnet är väl det som är besvärligast.....jag byter vatten 3 gånger om dagen när det är minusgrader.
Istället för en vatten automat använder jag en stor hundskål(största sorten)den kan man hälla varmt vatten på och slå i backen om det behövs utan att den går sönder.
På sommaren använder jag automater.
-
Jag testade detta med kompost i vintras. Jag la matrester från hönsen och från hushållet där. Skulle haft i mer sågspån el dyl för den blev aldeles för blöt och plötsligt möglade det i hela hönshuset. Jag tog naturligtvis bort komposten och möglet avstannade. Hönsen uppskattade dock när jag lyfte på locket och de fick plocka mask mitt i vintern.
-
Det finns särskilda värmeplattor för vattenautomater att köpa på Högberga, ett företag som säljer produkter för allsköns fjäderfä.
En fråga; VARFÖR ska man välja bort värme/ljus?!
Är det för att "bevara" det gamla?? I så fall tycker jag att vi alla slår ett slag för vägglössen i våra bostäder också >:(
Jag menar att djur måste få KOSTA, ska man hela tiden dra in på allt från foder, värme liggunderlag till veterinärkostnad då bör man allvarligt överväga om man ens ska ha djur.
-
Det är väl just att hitta den balansen som är problemet. Och därför som dessa trådar dras ut i evigheter och slutar med personangrepp och regelrätta cybergräl. Nu sa jag inte att just denna diskussion gjort det ännu. Men det blir oftast så på typ alla hönsforum jag följer.
-
Håller med Gruff. Det blir ofta rena personangrepp och tråkigheter.
Om djuren mår bra kvittar det väl om det är några minusgrader och lite mörkt.
Det har ju redan varit lite tråkigt på detta ämne.
Varför plåga djuren och man ska inte ha djur om de inte får kosta... :o
Jag är övertygad om att ingen här på forumet vill plåga sina djur, utan göra det bästa man kan med de förutsättningar man har.
Alla kan inte ha 15 grader varmt och 12 timmars ljus och ge foder för tusentals kronor i månaden..
Hönor är ganska enkla djur och man ska inte överdriva åt något håll tycker jag. De är underbara!
Lycka till Penny och jag tror ditt sunda förnuft går långt i din hönsskötsel!
-
Jag har ingen värme i mitt hönshus. Den enda värmekälla jag har är värmelampor över sittpinnarna. Har legat på +2 och +15 hela vintern. Det jag gjort är isolerat dörren ut och in mot stora kostallet samt satt byggplast över fönsterna för att förhindra drag.
Vattenautomaterna fyller jag jag med ljummet vatten. Hittils har det inte frysit.
Hönsen mår bra och får komma ut vid bra väderlek och då får jag ta bort isoleringen och spånskivan som sitter för dörren.
-
Det kanske kan vara bra att berätta var man bor så kanske en del av de tråkiga diskussionerna om värme eller inte värme utesluts, eftersom värme och ljus är så beroende av just var man bor. Jag bor allra längst upp i norr och måste ha både värme och ljus i ett isolerat hönshus. Jag håller en värme kring 0 grader, och en lampa tänd under den mörkaste årstiden från 6.00-13-00. Då har hönsen 7 timmars ljus på sig till att få i sig den mat de behöver och sedan 1 timme på sig att komma till nattro av skymningsljuset innan det åter är nattsvart.
-
Den här flocken har tydligen levt generation efter generation utan vare sig elvärme på vintern eller luftkonditionering på sommaren. Om de mår bra, är friska och beter sig normalt tycker jag det är rätt magstarkt att påstå att de far illa.
Vi har inte heller värme åt hönsen. Hönshuset ligger i en sluttning, så det håller nog värmen en del, men är det riktigt kallt ute blir det kallt inne också. Då händer precis det jag skrev, vatten och ägg fryser och det är rätt besvärligt, men mer än så är det inte.
-
Har gjort en teckning på gödselbingen jag har i hönshuset. Tror att den ger lite värme på vintern och den möglar inte. När jag tycker det blir för mycket i den gödslar jag ut och sparar i plastsäckar till våren och trädgårdslandet.
-
"Jag menar att djur måste få KOSTA, ska man hela tiden dra in på allt från foder, värme liggunderlag till veterinärkostnad då bör man allvarligt överväga om man ens ska ha djur. "
Förtydligande;
Att ha/hålla djur är alltid förenat med (om-)kostnader. Den som tror annat tror fel enligt mig.
Kostnaderna kan vara i foder, strö, veterinärkostnader, försäkringar, utrustning, värme, ljus, vatten, transporter etc
Om man har djur i tron att de inte FÅR/KAN/BÖR kosta då låter man sannerligen snålheten bedra visheten.
Jag tror inte heller att någon medvetet låter sina djur fara illa - men låt oss istället hjälpas åt att belysa att djurens "värmebehov" kan variera i olika landsändar. Sen må var och en handla efter eget huvud, samvete o kassa.
Saker kostar - det vet vi alla som dagligen sitter uppkopplade ;)
-
Om man har djur i tron att de inte FÅR/KAN/BÖR kosta då låter man sannerligen snålheten bedra visheten.
Jag tror inte heller att någon medvetet låter sina djur fara illa - men låt oss istället hjälpas åt att belysa att djurens "värmebehov" kan variera i olika landsändar. Sen må var och en handla efter eget huvud, samvete o kassa.
"må var och en handla efter eget huvud" så sant, så sant
-
bor i en köldhåla och har också lång vinter, med ner till -25-30 grader. Det ligger väl runt 0 +5 grader inne men enstaka nätter när det är som kallast har det hänt att det blivit några minus,,,, inne i ladan, överlevt har de gjort. Jag har förbättrat deras liv och mitt samvete genom 2 enkla steg. En värmelampa nära golvet, nära vattenautomaten - de kan sitta och värma sig, och vattnet fryser inte. Den har en timer och går på en kvart varje timme dagtid, och nattetid när det är kallt ute en halvtimme varje timme. En timer till en 60 wattslampa som går på 07.00 och släcker sig 19.00.
Rediga halmbås finns och extra mycket mat under vintern. För om man inte har en ngt så när varm lada så får man kompensera med mera mat. Nu är hönorna glada igen. Men överlever det gör det utan detta extra, men det är säkert gladare nu.
-
Det viktigaste är ju att se till att det inte är fuktigt i hönshuset. Det mår hönsen inte bra av.
Värme är bra för att få bort en del av fukten.
Jag tycker det är bättre att ha lite värme på i hönshuset.
Fördelarna är:
- Mindre fukt
- Lägre matkostnad (ju kallare desto mer mat går åt)
- Vattnet fryser inte
Dessutom är det trevligare för en själv också att vara därinne.
Själv har jag 5-10+ i hönshuset och det funkar perfekt för mig.
Jag har även belysning på vintern.
-
Tack för alla svar! Kanske bäst att dra ut en elkabel till hönshuset i alla fall, så kan man sedan enkelt anpassa förhållandena enligt behov.
Det kompostsystem vi tänkt oss liknar mycket det som Sidra illustrerade, men vi har tänkt oss att bingen töms utifrån från en isolerad lucka i väggen.
Diskussionen om kostnader: klart vi inte vill slösa i "onödan", men det här med el var ingen kostnadsfråga (vår bastu ligger 20 meter från det tilltänkta hönshuset, så det är inte en så stor sak att gräva en kabel vidare därifrån) utan handlar om att vi försöker skapa en så passande miljö som möjligt för fåglarna. Betydligt större kostnader än en elkabel är det att bygga rastgård, som fyller myndigheternas krav så här i fågelinfluensatider och dessutom håller ovälkomna gäster borta (i vinter har vi upprepade gånger haft lodjurspår i trädgården).
-
borde gå att hitta 12v plattor att välja... så tar man ett bilbatteri.
-
jag har ett litet element i mitt hönshus, och de har av förklarliga skäl fått gå inne, och där inne har de en 18liters vattencictern, och den har inte frusit mer en den gången proppen gick...
-
Har hängt in en sån där "torrboll" i hönshuset. Tycker att det blir mindre fuktigt av det.
-
borde gå att hitta 12v plattor att välja... så tar man ett bilbatteri.
Då får man antingen ha många batterier eller springa upp mitt i natten för att ladda.
Ska man få nån värme att tala om från ett 12-volts batteri så går det åt kräm.
-
Som kallast har det blivit ca -7 grader i mitt (nåja ... hönsens ;)) hönshus.
Lika här även om vi bor över 100 mil norrut. Hönsen inte bara verkar klara det utan dom trivs superbt. Har vattnet frysit under natten så är det en lätt match att byta varje morgon. Jag klagar inte och inte heller hönsen som har tillgång till färskvatten varje dag. Elradiatorer finns som slås på vid behov. Lampor har vi men de används inte som tilläggsljus då jag sett att de ej behövs. I vårt hönshus finns stora fönster som släpper in tillräckligt med ljus för att hönsen ska hinna äta sig varma och hålla vikten även på vintern.
Angående fukt så är min erfarenhet att alltför många höns i förhållande till ytan ger en fuktiga miljö även om man städar ofta. Alltför täta hönshus, invändigt målat med plast- och akrylatfärg, ger också en fuktigare miljö. Då kan jag tänka mig att det behövs stora fläktsystem och mycket värme för att driva ut fukten.
-
hej!
Vi har ungefär 20 höns och ett ganska litet hönshus. Dessa får gå ute året runt, stänger endast luckan vid extrema grader (- 15-20). ger dom varmt vatten en gång om dagen och det räcker. DSom pickar i sig snö om dom blir törstiga. Har en värmelampa hänger där inne men har den bara tänd när det är extra kallt, dom sitter väldigt nära varandra istället och håller värmen på det viset (huset är inte så stort och då blir det snabbare varmt). Lampan tänds när jag utfodrar och låter det då lysa en stund efter det så dom kan gå ner och äta och sen hitta tillbaka till pinnarna.På vintern anpassar dom sig efter ljuset och även om lampan skulle lysa går dom och "lägger" sig när det börjare mörkna ute(redan vid 14.00 kanske när det är som sämst)Tänk på att dom har en alldeles utomordentlig fjäderskrud som klarar kyla bra. Våra höns mår iallafall jättebra och har i vinter värpt ägg hela tiden. annars brukar dom lägga av under den mörka tiden.