Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Gurkan82 skrivet 13 apr-10 kl 20:07
-
Vill börja baka men jag äger varken en bakmaskin eller elvisp med "krokar" så är det kört? ::)
Köpte en sån där påse med mjöl från kungörnen tror jag den heter med färdigblandad mjöl där man bara ska tillsätta jäst och vatten och stod att det gick bra :-[ att knåda för hand i 10 min.. Tyckte väl att brödet blev ok..
Men funkar det med andra mjöl sorter?
Har inget emot att knåda för hand så..
vad säger ni?
vill ju så gärna börja baka mitt eget bröd :P
-
Självklart, knåda med en slev och sedan med händerna. I princip alla recept går att göra på detta sätt det är bara lite jobbigt att knåda. Jag har ingen maskin själv så jag gör alltid så.
-
Självklart, knåda med en slev och sedan med händerna. I princip alla recept går att göra på detta sätt det är bara lite jobbigt att knåda. Jag har ingen maskin själv så jag gör alltid så.
Åhh vad skönt att höra! :)
Frågade på ett annat forum och då sa personen att det inte var så bra att göra på det här viset eftersom det krävdes att man knådade i ungefär 20min och sen nåt om gluten behövde bildas för att göra degen seg och expandera.. Nåja..
Det som jag tyckte var lite jobbigt var att det blev så "kladdigt" och kändes som att degen aldrig skulle bli fast och fin som det stod :P
Men efter att jag tillsatte lite mer mjöl så gick det väl bra,sen vill man inte ta för mycket mjöl för då kanske brödet blir segt ::)
-
Visst går det bra att baka utan maskin! (Även om jag själv är lite smått kär i min..).
Ett tips är att leta efter recept där man har i bikarbonat och bakpulver istället för jäst.. Brukar ofta vara fil/yoghurt i med.. de ska bli lösare i degen, så det är nog enklare att röra ihop utan maskin. Sök här på typ "hälsobröd" så borde du få upp en drös med sådana liknande recept!
Lycka till med bakandet=)
-
Jag tycker att det går utmärkt att baka bröd med jäst/surdeg utan maskin. Brödet blir fint trots att jag bara har tålamodatt knåda i några minuter. ;D
-
Jag tycker att det går utmärkt att baka bröd med jäst/surdeg utan maskin. Brödet blir fint trots att jag bara har tålamodatt knåda i några minuter. ;D
:D vad bra! Då ska det inte hindra mig från att baka mer ;D
-
Visst går det bra att baka utan maskin! (Även om jag själv är lite smått kär i min..).
Ett tips är att leta efter recept där man har i bikarbonat och bakpulver istället för jäst.. Brukar ofta vara fil/yoghurt i med.. de ska bli lösare i degen, så det är nog enklare att röra ihop utan maskin. Sök här på typ "hälsobröd" så borde du få upp en drös med sådana liknande recept!
Lycka till med bakandet=)
Det ska jag också göra,tack för tipset ;)
-
Håller med om att det är trevligare/lättare att baka med bikarbonat än jäst- Jäst så bökigt med degvätskan.
Finns en massa goda bröd som går under namnet yoghurt bröd. Hur smidiga som helst.
Rör ihop allt , släng in i ugnen 90 min senare har du ett toppenbröd :)
-
Du kommer att lyckas bara du testar dig fram.
Förr fanns det varken degkrokar el bakmaskiner.
Lycka till med bakningen!
-
Håller med om att det är trevligare/lättare att baka med bikarbonat än jäst- Jäst så bökigt med degvätskan.
Finns en massa goda bröd som går under namnet yoghurt bröd. Hur smidiga som helst.
Rör ihop allt , släng in i ugnen 90 min senare har du ett toppenbröd :)
Måste man inte knåda degen? ???
sökte på hälsobröd här inne men hittade inget ::)
får googla på det. Inte heller fick jag upp några träffar när jag sökte på yoghurt bröd här inne..
-
Hittade ett recept där det enbart står "blanda degen väl" innebär det då att jag inte ska knåda den? och efter att jag blanda degen väl ska den jäsa,sen ska jag blanda degen igen men står inget om knådning ???
Försökte kopierra sidan men datorn har blivit knasig och det går inte att kopiera inlägg längre :( höger knappen funkar inte..
Hoppas nån kan hjälpa mg att tyda receptet..
-
Måste man inte knåda degen? ???
sökte på hälsobröd här inne men hittade inget ::)
får googla på det. Inte heller fick jag upp några träffar när jag sökte på yoghurt bröd här inne..
Nix inget knådande, bara att röra ihop. Det ser ut som en slemmig klump men blir otroligt gott. jag pmar dig receptet
-
Vill börja baka men jag äger varken en bakmaskin eller elvisp med "krokar" så är det kört? ::)
Du behöver inte mycket för att baka bröd.
En rejäl bunke är bra att ha. Välj en i rostfritt, så kan du låta degen jäsa i bunken i ugnen (bra för mig som har bott i dragigt hus med låg innetemperatur, för ingen deg vill bli fluffig när det är kallt och blåsigt omkring den).
All övrig utrustning är överkurs, men som nybörjare/hyfsat bekväm kan det vara bra med lite mer grejer:
Brödformar.
Hård slickepott som inte viker sig när du skrapar ur degen ur bunken.
Degskrapa att göra rent bordet/bänken med utan att repa hela ytan. Används även när du delar degen, om du t ex bakar bullar.
Måttsats. L- och dl-mått är bra om man är typen som vill mäta. Somliga förespråkar våg för att få exakta mängder av ingredienserna, men efter en tids bakande har du erfarenheter nog för att avgöra när du har tillräckligt av det ena och det andra. Lägg "vågpengarna" på ingredienser i stället!
Träsked/-gaffel att röra ihop degen med.
Bakduk. Används på det färdiga brödet när detta svalnar.
Timer.
-
Nix inget knådande, bara att röra ihop. Det ser ut som en slemmig klump men blir otroligt gott. jag pmar dig receptet
Rör man ihop med en slev bara då ::)?
Jo,fick ditt mail och har svarat ;)
-
Du behöver inte mycket för att baka bröd.
En rejäl bunke är bra att ha. Välj en i rostfritt, så kan du låta degen jäsa i bunken i ugnen (bra för mig som har bott i dragigt hus med låg innetemperatur, för ingen deg vill bli fluffig när det är kallt och blåsigt omkring den).
All övrig utrustning är överkurs, men som nybörjare/hyfsat bekväm kan det vara bra med lite mer grejer:
Brödformar.
Hård slickepott som inte viker sig när du skrapar ur degen ur bunken.
Degskrapa att göra rent bordet/bänken med utan att repa hela ytan. Används även när du delar degen, om du t ex bakar bullar.
Måttsats. L- och dl-mått är bra om man är typen som vill mäta. Somliga förespråkar våg för att få exakta mängder av ingredienserna, men efter en tids bakande har du erfarenheter nog för att avgöra när du har tillräckligt av det ena och det andra. Lägg "vågpengarna" på ingredienser i stället!
Träsked/-gaffel att röra ihop degen med.
Bakduk. Används på det färdiga brödet när detta svalnar.
Timer.
Aha! Tack för alla bra tips ;)
Får skaffa mig en träslev :P och nån slickepott ;)
Jaa men då ska jag nog klara det här jag med ;D
Tack!
-
fler som vill svara? ;D
-
Det går jättebra att knåda för hand. Jag bakar alltid mitt bröd för hand, tycker det är en härlig känsla att få ihop en smidig deg och gillar inte alls maskinknådad deg. Jag vill känna när degen är färdig. Den ska vara precis på gränsen till klibbig men ändå släppa från bakbordet och händerna.
Nackdelen med bikarbonat eller bakpulverbröd är att de inte håller sig utan måste ätas direkt.
Lycka till.
-
Det går jättebra att knåda för hand. Jag bakar alltid mitt bröd för hand, tycker det är en härlig känsla att få ihop en smidig deg och gillar inte alls maskinknådad deg. Jag vill känna när degen är färdig. Den ska vara precis på gränsen till klibbig men ändå släppa från bakbordet och händerna.
Nackdelen med bikarbonat eller bakpulverbröd är att de inte håller sig utan måste ätas direkt.
Lycka till.
Måste ätas direkt? ja det var en stor nackdel måste jag säga!
Kan man inte ens frysa in? ::)
-
Måste ätas direkt? ja det var en stor nackdel måste jag säga!
Kan man inte ens frysa in? ::)
Jo det går, men det blir inte lika gott.
Det tramsas mycket om bröd tycker jag. Det går utmärkt att göra jäsbröd utan maskiner. Jag skulle säga att det är omöjligt att göra ett äckligare bröd än köpesbröd hur lite du än bearbetar degen. Det finns även jäsbröd som inte behöver knådas så mycket heller.
-
Jo det går, men det blir inte lika gott.
Det tramsas mycket om bröd tycker jag. Det går utmärkt att göra jäsbröd utan maskiner. Jag skulle säga att det är omöjligt att göra ett äckligare bröd än köpesbröd hur lite du än bearbetar degen. Det finns även jäsbröd som inte behöver knådas så mycket heller.
Jaa lite så känner jag också när jag läser andra forum.. Att det tramsas mycket ;)
Fast jag tycker att köpesbröd är gott :-[ har säkert blivit skadad eller nåt ;D ;)
Men jag vill iaf börja baka eget för det är ju så roligt att baka och sen känna att man gjort nåt :D
-
sökte på hälsobröd här inne men hittade inget ::)
Joo, sök igen, ;D, det är den tråden som heter Efterlysning "Hälsobröd" jag menar, sen finns det ju massa fler liknande recept om man söker lite här och var.
-
Hej! Sök på Durumbröd på bloggen "Pain de Martin", det finns ett där man bara blandar, in i kylen över natten, vik några gånger, jäs, in i ugnen - klart! Ingen knådande alls. Jag har aldrig bakat det med durummjöl, men jag har nyttjat receptet som grund och tex bakat dinkelbröd med solrosfrö istället. Funkar kanon! Går ju såklart även blanda på morgonen och sedan baka ut efter jobbet.
Bikarbonatbröd ska man tydligen inte livnära sig på pga att det påverkar B-vitaminerna.
-
Bröd för lata :
5 dl vatten ljummet
50 g jäst
2 tsk salt
1 lit vetemjöl
Ungsvärme 250 gr , sänks till 200 efter 15 min .
Rör ihop vatten , jäst och salt , Häll i mjölet och rör till en jämn smet . Häll smeten i 2 avlånga brödformar .
Låt jäsa i 45 min .
Ställ in i ugnen , grädda i 50 min .
Brödet får en knaprig skorpa .
-
Bröd för lata :
5 dl vatten ljummet
50 g jäst
2 tsk salt
1 lit vetemjöl
Ungsvärme 250 gr , sänks till 200 efter 15 min .
Rör ihop vatten , jäst och salt , Häll i mjölet och rör till en jämn smet . Häll smeten i 2 avlånga brödformar .
Låt jäsa i 45 min .
Ställ in i ugnen , grädda i 50 min .
Brödet får en knaprig skorpa .
Åhh nu har jag bara såna där svarta stora plåtar >:(
Ähh jag får se om det går iaf..
Tack för receptet! ;)
Undrar vad brödformar kostar ::)
-
Ett tips om du är nybörjare på brödbakning och inte har formar är att välja recept med mera vetemjöl i början. Med finmalet vete är det enklare än med andra sädesslag att få en smidig deg och det är förlåtande för om det blir för torrt eller kladdigt. Vete jäser dessutom upp bra istället för att bara flyta ut så då behöver du inte formar lika mycket.
-
Ett tips om du är nybörjare på brödbakning och inte har formar är att välja recept med mera vetemjöl i början. Med finmalet vete är det enklare än med andra sädesslag att få en smidig deg och det är förlåtande för om det blir för torrt eller kladdigt. Vete jäser dessutom upp bra istället för att bara flyta ut så då behöver du inte formar lika mycket.
Yey!
Bra tips ;)
Igår var jag och köpte vanlig vetemjöl,torr jäst,fullkornsdinkel mjlöl och rågkross.. Undrar vad man kan baka med det ::) :-[
-
Vill börja baka men jag äger varken en bakmaskin eller elvisp med "krokar" så är det kört? ::)
Köpte en sån där påse med mjöl från kungörnen tror jag den heter med färdigblandad mjöl där man bara ska tillsätta jäst och vatten och stod att det gick bra :-[ att knåda för hand i 10 min.. Tyckte väl att brödet blev ok..
Men funkar det med andra mjöl sorter?
Har inget emot att knåda för hand så..
vad säger ni?
vill ju så gärna börja baka mitt eget bröd :P
A, forumhumor! Ett underskattat amne... Vad blir nasta fraga? Kan man sy klader utan symaskin? Kan man klacka agg utan aggklackningsmaskin?
-
A, forumhumor! Ett underskattat amne... Vad blir nasta fraga? Kan man sy klader utan symaskin? Kan man klacka agg utan aggklackningsmaskin?
Kul att jag kunde roa dig!
Men det var ju inget skämt! skulle uppskatta om du kunde sluta förlöjliga mina inlägg!
-
Jag knådar knappt alls mina bröd, bara rör omkring med en träslev. låter jäsa, sen kastar jag det på bordet på en mjölhög, trycker till lite (gillar inte kladdiga händer som måste tvättas nämligen...) och delar i 2 delar. Trycker ihop det till limpor, kastar på en plåt låter jäsa igen och in i ugnen.
Misslyckas aldrig.
Surdegsbröd använder jag helst djupa formar till.
Bakmaskin har jag aldrig sett, degkrokar finns på vanliga elvispar och kan vara praktiskt ibland, men absolut inte nödvändigt.
Det är bara att baka på, det är svårare att misslyckas än att lyckas. :)
-
Det oknådade brödet.
1/2 paket jäst
1 tsk salt
(1 msk honung)
4 dl ljummet vatten
8 dl vetemjöl
(1 dl solrosfrön)
(1 tsk sött fänkål)
Smula jästen i bunken.
Lägg i salt och ev honungen.
Rör ut med lite vatten.
Häll på resten av vattnet.
Häll i allt mjöl och ev solrosfrön och fänkål.
Rör ihop med en trägaffel.
Lägg en handduk över och jäs en till två timmar.
Smörj en plåt och tippa försiktigt över degen direkt på plåten.
Degen ska inte knådas ett dugg!
Starta med 250 grader i ugnen, grädda i 15 minuter.
Sänk värmen till 125 grader och grädda ytterligare i 40 till 45 minuter.
Låt brödet svalna på galler, med en handduk över.
Receptet från Annas Mat 1991.
Jag har använt receptet ofta och det blir gott bröd.
-
Det där du läst om att man måste knåda si eller så ska inte tolkas som måste. Knådningen bearbetar vetemjölet så att det ändrar sin konsistens och gör att brödet jäser upp och inte smular sig. Smaken blir den samma. Och det är huvudsakligen vetemjöl som man har de här fina vinsterna av att knåda, övriga sädesslag innehåller knappt något gluten (som är det protein som ändrar konsistensen av knådning).
5 minuters knådande, inte längre, är ett bra riktmärke i maskin, för hand kan du knåda längre, men jobbar du ordentligt med degen i 5 minuter räcker det gott. Lussekatter är perfekt att öva sig att baka, där märker man direkt resultatet av knådningen.
Med det vill jag säga att det går alldeles utmärkt att baka gott bröd med att bara röra ihop ingredienserna och grädda men du får ett ännu bättre resultat om du knådar.
-
Kul att jag kunde roa dig!
Men det var ju inget skämt! skulle uppskatta om du kunde sluta förlöjliga mina inlägg!
Hej Gurkan82!
Jag forlojligar ingen! Ledsen att du uppfattar det sa. Det ar svart med humor pa Internet, svart att fa det att ga igenom, sa ta inte at dig: det var inte illa menat! Peace! Men jag kan passa pa att forlojliga mig sjalv: Det var inte manga ar sedan jag upptackte att det fanns nagot som kallades bakmaskiner! Tekniken gar frammat.
For att blidka dig och alla som andra som laser bidrar jag harmed med mitt eget recept pa (antagligen) varldens enklaste brod:
En grabbnave mjol (vetemjol ar enklast men vad som helst fungerar). En kopp vatten (vanligt kranvatten ar bast). Lite salt (efter tycke och smak). Blanda med din hand i en liten bunke tills det blir en mycket rinning och kladdig smet, det skall vara sa mycket vatten att det droppar om du tar upp en klick smet i handen. Sedan haller du lite matolja i en stekpanna, slanger i en kupad hand smet och steker pa inte alltfor hog varme en pannkaksliknande platt brodbit.
Om du inte har en stekpanna kan du steka direkt pa plattan (men det blir jobbigare att stada upp efterrat).
Om du inte har en platta kan du samla ihop lite kvistar och gora upp en eld utomhus. Nar du fatt igang brasan lagger du bara i en stor men sa platt sten som mojligt. Nar stenen blivit sa varm av elden att det fraser nar du droppar vatten pa den kan du slanga pa smeten och gora en riktig vildmarkskaka.
Om du inte har mjol blir det lite knepigare, men det gar att typ samla ihop granbark, vilda notter, fron osv. och sedan mala mellan tva stenar. Tar tid men det brukar bli minst lika gott. Granbark ar inte sa naringsrikt dock, hasselnotter eller kastanjer ar battre (men mig veterligen finns det inte atbara kastanjer vanligt forekommande vilt i Sverige). Salt kan du fa enkelt genom att ta havsvatten i stora platta fat och late vattnet avdunsta. Om du nu inte rakar bo i Australien da ar det oftast bara att grava lite sa dyker det upp salt pa nagon meters djup.
Vildmarksbrod! Enkelt och gott. Jag brukar ata med smor och ost (om du ar vegan kan du anvanda mer vegatbilisk olja och sallad istallet).
-
ang knådning.
sätt en klocka på tio min och sätt på radion/tv och tänk på ngt annat när du knådar, då går det ganska fort att knåda för hand med.
En till fördel med jäst bröd framför bikarbonat är att i a f när det gäller råg så bryts de ämnen som hämmar upptaget av järn ner under jästiden. ju längre tid mellan att degen blandas och att den gräddas desto bättre järnupptag.
(degen måste altså inte jäsa för att det ska brytas ned, att skålla, dvs häller varmt vatten på mjölet och låter det stå har samma effekt.)
-
Det finns massor av recept på bröd utan knådning, se bara på alla svaren du har fått här. Men vill du ha ett riktigt väljäst bröd med härlig, litet seg konsistens så finns det inga genvägar till den lyckan. Man måste knåda. Men maskiner behöver man inte! Jag har en jättestor, vid bunke av Höganäskeramik som är perfekt att knåda och jäsa i, den är vacker och skön att arbeta med. Lockar till knådning!