Alternativ.nu

Djur => Grisar => Ämnet startat av: Martin-77 skrivet 24 aug-10 kl 19:36

Titel: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Martin-77 skrivet 24 aug-10 kl 19:36
Har två trivsamma griskompisar, bökandes hemmavid som så småningom skall slaktas.
Det är vanliga slaktsvin det rör sig om.
Vi hyr in en slaktare svart och skall sälja köttet till bekanta.

Min fråga är: Vilket kilopris är det rimligt att ta för styckad halv gris (utan huvud, fötter och eventuellt urbenade ben)?
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Skytten skrivet 24 aug-10 kl 19:54
Väg halvan och ta ett pris efter den vikten, sedan får de själva välja vad de vill ha av den.
Jag brukar betala  drygt 20:- kilot, för en gris på ca 100 kg.  Tar jag inte huvudet, får jag ju betala det i allafall, eftersom hela grishalvor vägs, och prissätts. Man styckar grisen för detta pris, men inget avdrag om jag inte vill ha allt.
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: bo_i_dala skrivet 24 aug-10 kl 21:08
Hej!
Glöm inte att ta ett trikinprov!!! För allas skull.... Trikinos är ett dj....gt smärtsamt sätt att dö på (sägs det)

mvh
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Skytten skrivet 24 aug-10 kl 21:44
Hej!
Glöm inte att ta ett trikinprov!!! För allas skull.... Trikinos är ett dj....gt smärtsamt sätt att dö på (sägs det)

mvh

Sägs det? ja för få vet, sista fallet i Sverige var 1952, allvarligt men knappast dödligt.  Några fall har rapporterats de sista 10 åren och något på 60-talet som inte kommit från svenska (tam)grisar.  Hanterar man slakten oproffsigt är faran för sjukdom avsevärt större. 

Ett kött som varit under -20 grader C i mer än 48 timmar innehåller inga levande parasiter.
Larven överlever inte +65 grader.

Torkat och kallrökt är den produkt som utgör störst risk (om det mot förmodan är infekterat).
Man har hittat fynd på vildsvin.
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: gernsö skrivet 24 aug-10 kl 21:53
inälver som hjärta, njure, lever följer oxå me, så väg dem oxå.....
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Martin-77 skrivet 24 aug-10 kl 23:11
Ok, snabba svar!
Kanon det:)
Dryga 20 kr kilot det är utan tarmpaketet med möjligtvis med ovan nämnda inälvor om jag förstog er rätt?
Vad gäller trikiner så har jag bestämt mig för att inte ta test på det, anser det nog inte som behövligt...
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 25 aug-10 kl 06:21
Sägs det? ja för få vet, sista fallet i Sverige var 1952, allvarligt men knappast dödligt.  Några fall har rapporterats de sista 10 åren och något på 60-talet som inte kommit från svenska (tam)grisar.  Hanterar man slakten oproffsigt är faran för sjukdom avsevärt större. 

Ett kött som varit under -20 grader C i mer än 48 timmar innehåller inga levande parasiter.
Larven överlever inte +65 grader.

Torkat och kallrökt är den produkt som utgör störst risk (om det mot förmodan är infekterat).
Man har hittat fynd på vildsvin.
Ta trikinprov och bortse från råd av den ovanstående typen
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: bo_i_dala skrivet 25 aug-10 kl 09:56
Hej!
Jag vill bara replikera "Skytten"....
Trikinprov tas individuellt på ALLA grisar slaktade på svenska slakterier, det hittas varje år trikiner på dessa slakterier....
Trikinos är obotligt- det är en liten larv som borrar sig in i kroppen och dess organ och där lever och förökas den...

Trikiner förekommer hos råttor, rävar osv, även i Sverige.
Trikiner finns i två varianter, varav den ena är "arktisk" dvs den tål nedfrysning under lång tid- dock påstås det att det inte är denna som finns i Sverige!?
Trikiner tål inte upphettning men att använda det argumentet för att slippa trikinundersöka är inte hels slugt!
Gör jämförelsen att magsjukebakterier också dör vid upphettning....... får personer trots dettta magsjuka??
Att trikinundersöka görs för en låg kostnad relativt enkelt- enklast är om du har ett slakteri i närheten- dom brukar kunna göra en undersökning om man ber. Annars vill jag minnas att Analycen gör detta.
Detta problem med trikinundersökning är ett ökande behov då de som jagar vildsvin vill veta ....
mvh
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 25 aug-10 kl 10:01
Trikinförekomst i Sverige

- Under åren 2002-2008 har 0,01 procent av de vid SVA undersökta vildsvinen visats vara trikininfekterade. Det ökande beståndet av vildsvin kan ha en betydande roll som smittkälla för spridning av trikiner till människa. I andra länder i Europa med en stor vildsvinsstam är detta den vanligaste källan för trikinsmitta till människa.
- Cirka 3 procent av rödrävarna är infekterade av trikiner.
- Cirka 8 procent av lodjuren är infekterade av trikiner.
- Sedan 1989 har 11 procent av de vargar som undersökts på SVA varit trikininfekterade.
- Hos tamsvin har trikiner inte påvisats sedan 1994. Under åren har det slaktats drygt 3 miljoner grisar per år och alla har undersökts för eventuell förekomst av trikiner.
- Även om trikiner främst påvisas hos rovdjur och allätare finns det vissa trikinarter som kan infektera fåglar och reptiler, men förekomsten av detta är inte närmare utforskad.


http://www.sva.se/sv/navigera/tjanster_produkter/Parasitologi/Vildsvin---trikiner/ (http://www.sva.se/sv/navigera/tjanster_produkter/Parasitologi/Vildsvin---trikiner/)
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Skytten skrivet 25 aug-10 kl 16:05
Jag har inte skrivit att man inte ska ta trilkinprov. Jag poängterade att det inte är det som skulle vara den största risken, och nämnde metoder för att minska risken till så gott som noll, om man inte vet ursprunget av kött man skulle kunna hitta på svartmarknaden. 
Man får själv göra sin riskbedömning.

Hemslakt under enklare former, har vanligen företagits under den kallare årstiden, och det är inte utan skäl.

http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=943 (http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=943)
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Blekslättens Gård skrivet 25 aug-10 kl 20:20
Trikin prov kostar under 200 kr på sva i uppsala mvh.
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Martin-77 skrivet 25 aug-10 kl 22:58
Ok, får ta mej en funderare på detta :-\
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Existens? skrivet 25 aug-10 kl 23:03
Jag tar 60 kr/kg för styckad gris, men då tar jag bara betalt för det kunden får, inte en massa annat som ändå ingen vill ha.
Men det är vitt, besiktigat och godkänt.

Varför skänka bort kött för 20 kr/ kilot? Då kan du ju lika väl sälja det till ett slakteri..
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Martin-77 skrivet 26 aug-10 kl 23:40
Jag tar 60 kr/kg för styckad gris, men då tar jag bara betalt för det kunden får, inte en massa annat som ändå ingen vill ha.
Men det är vitt, besiktigat och godkänt.

Varför skänka bort kött för 20 kr/ kilot? Då kan du ju lika väl sälja det till ett slakteri..
Låter bra, jag tar högsta budet...60 kronor kilot, styckat  :)

Skämt och sido så skulle det vara rimligt om halvan vi tar själva blir "gratis" för oss och de tre halvorna vi säljer skulle täcka alla utgifter. Skall faktiskt ta och räkna på det när domens dag är kommen.
Skall ta och fundera vidare på kilopriset, finns det fler bud?
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Baby Duck skrivet 28 aug-10 kl 15:58
när vi slaktat en gris åt oss själva så har den kostat 20kr per kilo att föda upp.
skulle man sälja så ska det bli lite för besväret oxå..
beror klart på hur billigt foder man har.

trikinprov är en självklarhet, kostar 100kr häromkring.
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Martin-77 skrivet 31 okt-10 kl 20:24
Då var det gjort!
Resultatet blev: Vi sålde dem i halvor och tog 35 kr/kg räknat på slaktvikten alltså med huvud och allt. Då gick vi totalt ca 1000 kr i förtjänst för de två grisarna, borträknat alla utgifter inkl. slaktarn...

Lite onödigt vetande:)
Slaktvikten var 79% av levandevikten på en gris med levandevikt på 135 kg...
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Existens? skrivet 01 nov-10 kl 07:42
Då var det gjort!
Resultatet blev: Vi sålde dem i halvor och tog 35 kr/kg räknat på slaktvikten alltså med huvud och allt. Då gick vi totalt ca 1000 kr i förtjänst för de två grisarna, borträknat alla utgifter inkl. slaktarn...

Lite onödigt vetande:)
Slaktvikten var 79% av levandevikten på en gris med levandevikt på 135 kg...

Fint, Tack!
Nu finns det ytterligare en som kommer att ifrågasätta ett pris på 60 kr/kg för styckat kött.
Slaktvikt och styckad vikt är det ingen som vet skillnaden på.

Tur att man håller på att ge upp grisbranchen.
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Mmmm skrivet 01 nov-10 kl 18:29
Trikinprov tas individuellt på ALLA grisar slaktade på svenska slakterier, det hittas varje år trikiner på dessa slakterier....


Gör det? Varför skriver då SVA  (http://www.sva.se/sv/navigera/tjanster_produkter/Parasitologi/Vildsvin---trikiner/)så här: "Hos tamsvin har trikiner inte påvisats sedan 1994. Under åren har det slaktats drygt 3 miljoner grisar per år och alla har undersökts för eventuell förekomst av trikiner. "
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Martin-77 skrivet 01 nov-10 kl 22:26
Fint, Tack!
Nu finns det ytterligare en som kommer att ifrågasätta ett pris på 60 kr/kg för styckat kött.
Slaktvikt och styckad vikt är det ingen som vet skillnaden på.

Tur att man håller på att ge upp grisbranchen.
Förstår inte riktigt inlägget ???
För egen del tyckte jag att det var praktiskt att ta slaktvikten med lägre kilopris istället för den faktiska köttvikten beroende på att köparna ville ha olika mycket av delarna. Sedan informerade jag dem om vad slaktvikt innebar och att det faktiska kilopriset blev högre.
Jag vägde köttet i efterhand och räknade ut att det verkliga köttpriset blev 50 kr/kg istället för 35 kr/kg som de betalade baserat på slaktvikten.
Köttvikten blev för övrigt 52% av levandevikten...
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Existens? skrivet 02 nov-10 kl 07:22
Förstår inte riktigt inlägget ???
För egen del tyckte jag att det var praktiskt att ta slaktvikten med lägre kilopris istället för den faktiska köttvikten beroende på att köparna ville ha olika mycket av delarna. Sedan informerade jag dem om vad slaktvikt innebar och att det faktiska kilopriset blev högre.
Jag vägde köttet i efterhand och räknade ut att det verkliga köttpriset blev 50 kr/kg istället för 35 kr/kg som de betalade baserat på slaktvikten.
Köttvikten blev för övrigt 52% av levandevikten...
Det är bra att du informerade om vad det faktiska priset blev. Det är det alltför få som gör.
Du anar inte hur många mail och telefonsamtal jag får som säger att dom minsann betalat 32, 35 eller 37 kr kilot för sitt kött, och undrar varför jag tar 60.
Man blir rätt trött när det är något man försöker leva på.
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 03 nov-10 kl 05:11
Gör det? Varför skriver då SVA  ([url]http://www.sva.se/sv/navigera/tjanster_produkter/Parasitologi/Vildsvin---trikiner/[/url])så här: "Hos tamsvin har trikiner inte påvisats sedan 1994. Under åren har det slaktats drygt 3 miljoner grisar per år och alla har undersökts för eventuell förekomst av trikiner. "

Det beror ju givetvis på att det är fakta. Att man sedan testar ändå beror på att det får väldiga konsekvencer öfr den som får trikiner och det är inget man vill chansa på. Ett trikinprov är väldigt enkelt att kolla, om man vet hur man ska gå tillväga
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Martin-77 skrivet 03 nov-10 kl 09:28
Det är bra att du informerade om vad det faktiska priset blev. Det är det alltför få som gör.
Du anar inte hur många mail och telefonsamtal jag får som säger att dom minsann betalat 32, 35 eller 37 kr kilot för sitt kött, och undrar varför jag tar 60.
Man blir rätt trött när det är något man försöker leva på.
Ok, kan förstå att det blir ett problem då.
Själv tycker jag 60 kr/kg är ett rimligt pris, speciellt om det är grisar som är uppfödda under bättre naturligare former och småskaligt...
Och tittar man i äffärernas köttdiskar så vill jag mena att priset är till och med något högre...?
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Existens? skrivet 03 nov-10 kl 09:36
Visst är det så. Skinkstek ligger ju runt 100, kotletter runt 70-75, så visst är det dyrare i affärerna.
Problemet är att griskött ofta är lockvara på extrapris. Ofta då runt 50-lappen på vissa delar.
Julskinka är ju alltid lockpris på, och man kan ju undra varför, det köper ju folk ändå.
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Center skrivet 03 nov-10 kl 10:07
Hej

Jag tycker du ska ta trikinprov det vill nog de som köper ha.

Jag hade grisar för några år sedan slutade p ga dålig
lönsamhet du får max 35 kr kg rakt över.

Folk är tyvärr inte villiga att betala mer.
Hade även utegrisar men det hjälpte inte.

M vh Nettan
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: highland skrivet 06 dec-10 kl 20:10
vi brukar ha några grisar varje år säljer två och äter en själva. jag brukar räkna ihop alla kostnader jag haft och sen sätta kg pris efter det men så att vårt kött blir gratis. förra året landade det på 27 kr kilot men då hade vi bara två grisar.
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Martin-77 skrivet 07 dec-10 kl 10:32
Hej

Jag tycker du ska ta trikinprov det vill nog de som köper ha.

Jag hade grisar för några år sedan slutade p ga dålig
lönsamhet du får max 35 kr kg rakt över.

Folk är tyvärr inte villiga att betala mer.
Hade även utegrisar men det hjälpte inte.

M vh Nettan
Tråkigt det där med lönsamheten :(
Kan kanske vara så att smärtgränsen för köparen ligger på 35 kr/kg...?
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Martin-77 skrivet 07 dec-10 kl 10:44
vi brukar ha några grisar varje år säljer två och äter en själva. jag brukar räkna ihop alla kostnader jag haft och sen sätta kg pris efter det men så att vårt kött blir gratis. förra året landade det på 27 kr kilot men då hade vi bara två grisar.
Låter bra detta med att hålla sig med tre grisar och två som säljs som finansiering till den tredje som blir den egna matgrisen...
Om du inte har patent på idèn så kopierar vi den nog till året som kommer :)
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Cederqvist skrivet 07 dec-10 kl 10:53
16.90 kg kostar styckad gris häromkring. Då väljer man delar.
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Martin-77 skrivet 07 dec-10 kl 11:25
16.90 kg kostar styckad gris häromkring. Då väljer man delar.
Oj då :o
Svårt att konkurrera med det...
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Existens? skrivet 07 dec-10 kl 12:10
Tråkigt det där med lönsamheten :(
Kan kanske vara så att smärtgränsen för köparen ligger på 35 kr/kg...?

Det verkar så. Men lite konstigt är det ju att man gladeligen betalar 70 kr i affären, för kött man inte har en aning om vart det kommer ifrån.
Men jag har också kommit fram till att vid direktförsäljning av kött, då förväntar sig folk att det är svart, okontrollerat och billigt.
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: louise skrivet 07 dec-10 kl 17:58
Nej, inte om man är dyr, då förväntar de sig inte svart, okontrollerat å billigt.

Jag tar 75 kr/kg och kunderna knorrar inte. Men då är det högskoleutbildade kvinnor med lön från 25.000 och uppåt som handlar. Slaktad vikt, med svål och grisfötter, alltså rätt så mycket "extra" som en del inte vill ha.

Jag annonserade på blocket en gång, och det var helt fel för mina priser. Nån gammal tant ringde och blev nästan sur  över priset.
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Martin-77 skrivet 07 dec-10 kl 22:46
Verkar alltså som att det varierar mycket vad man kan ta för köttet beroende av kundkrets och kanske även vart i landet man befinner sig?
Tex i mina trakter är det långt till närmsta grisbonde men har åtminstone tidigare varit vanligt att hålla sig med egen gris, och här verkar det vara lagomt med 35 kr/kg när man hört sig för i bygden.
Men intill lite mer rationella grisuppfödare så går det säkert att få tag i kött betydligt billigare än så vad det verkar.
Sedan finns det de som kan tänka sig betala bra för köttet bara de vet att grisen varit lycklig...
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Existens? skrivet 08 dec-10 kl 07:30
Det går ju naturligtvis att hitta en kundgrupp som är villiga att betala mer. Men det man får räkna på är ju om de kommer att köpa tillräckligt många grisar för att man ska kunna leva på det.
Att sälja 10 grisar om året till ett högt pris, ser jag inga problem med, men för min del räcker inte det för att betala kostnaderna runtomkring.
Vi behöver ha ett netto här på ca 4-600 000 kr per år för att gå runt, om man vill ta ut en liten lön, betala gården, etc..
Med 60 kr/kg som vi nu tar, så ger det runt 1500 kr i vinst per gris, och vi behöver alltså sälja i runda slängar 300 grisar per år för att få ihop det.
Och den mängden, till det priset, har visat sig inte vara möjligt att sälja varaktigt och uthålligt.
 Och därför lägger vi ner grisproduktionen.
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Martin-77 skrivet 08 dec-10 kl 10:13
Ok, förstår läget:(...
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: louise skrivet 09 dec-10 kl 10:28
ja det är ju sant som Ex säger, hur många till mitt höga pris man kan sälja vet jag inte. Jag kommer aldrig att satsa på en enda gren i mitt företag, utan vill ha riskspridning. Målet med grisarna är att de ska betala sig själva och gårdens samkostnader. Det tycker jag ändå är bra med bara 2 suggor i produktion.

Men att sälja till "bygden" lär alltid vara olönsamt. Man måste ha en storstad. Visst kan jag också höra mig för i min bygd, men jag vet att de inte betalar mer än 30 kr. Men jag har bara en timme till en storstad så jag behöver inte bry mig om snålfolket här ute i skogen.
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Sano skrivet 12 dec-10 kl 17:51
75 kr/kg har vi tagit för de styckningsdetaljer vi sålt och ingen har klagat på det. Men då handlar det ju om små mängder och utvalda köpare.
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Per K skrivet 14 dec-10 kl 14:39
Tycker det är skillnad om man köper köttet vitt eller svart. Köper jag det svart så vill jag ha pris "utan moms". Icke-trikintestat griskött skulle jag aldrig köpa, ens för 0 kr/kg.
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: kramboa skrivet 14 dec-10 kl 16:50
Är det kanske enkelt att själv leta trikiner? Mikroskop?
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 14 dec-10 kl 17:20
Är det kanske enkelt att själv leta trikiner? Mikroskop?

Det är enklare att tillaga köttet före förtäring.
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: kallebakom skrivet 16 jun-14 kl 12:24
vi ger 35kr-kg här,dessutom får vi gratis delar om vi vill på köpet så att säga tex fötter huvud lungor lever.den som tar 60kr/kg ? ja då kan man ju lika gärna gå in på ica eller coop !
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Ex. skrivet 18 jun-14 kl 19:36
Ja, eller omvänt.. om köttet kostar 65 kr på Ica, varför ska då bonden sälja det till dig för 35?  Varför ska bara du som köpare göra vinst på affären?
35 kr/ kg är ett förlustpris för den som slaktar och säljer vitt, men för svartslaktat och okontrollerat så är det väl den nivån det ligger på.
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: octavianus skrivet 10 aug-14 kl 12:00
Jag köpte förre året för 69kr kilot för köttpriset. Då va det styckat och vakumpackat. Det var ekologiska utegångsgrisar, och köttet var betydligt bättre än vad man får tag i, i affären. Jag har redan ställt mig på kö till nästa år, då jag tycker att det var ett billigt pris. Hade utan att blink kunnat betala några tior till per kilo.

Snåla idioter finns det alltid, som bara vill ha billigt men skiter i kvaliteten. De behöver man inte beblanda sig med, utan be att dra. Som hellre  äter plågade grisar bara för att spara några få kronor, än att välja kött från djur som mått bra, och där det även märks på kvalitén på köttet. Den dagen jag skaffar grisar själv, är 69kr ett absolut minipris. Men har iofs nära till en större stad.
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Ex. skrivet 10 aug-14 kl 12:03
Ja, om det var ekologiska, dvs certifierade, så var det lite onödigt billigt. 90 kr som du själv var inne på hade ju varit fullt rimligt.
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Jannedansk skrivet 06 maj-21 kl 15:20
Sägs det? ja för få vet, sista fallet i Sverige var 1952, allvarligt men knappast dödligt.  Några fall har rapporterats de sista 10 åren och något på 60-talet som inte kommit från svenska (tam)grisar.  Hanterar man slakten oproffsigt är faran för sjukdom avsevärt större. 

Ett kött som varit under -20 grader C i mer än 48 timmar innehåller inga levande parasiter.
Larven överlever inte +65 grader.

Torkat och kallrökt är den produkt som utgör störst risk (om det mot förmodan är infekterat).
Man har hittat fynd på vildsvin.
Helt fel trikinar dör inte av kyla endast upphetning över67 grader c
Titel: SV: Kilopris på styckad gris?
Skrivet av: Jannedansk skrivet 06 maj-21 kl 15:22
Ta trikinprov och bortse från råd av den ovanstående typen
instämmer helt trikinprov kostar ca 150 kr