Jag börjar föra lite egna anteckningar och funderingar här, läser One Straw Revolution just nu (den andra boken var tradigare, mer politik mindre om just det praktiska)
Det är fyra principer som ska följas för att lyckas med naturlig odling:
1. Ingen plöjning
2. Ingen kemisk gödsling eller "preparerad" kompost (verkar vara någon sorts arbetsinsats inblandad i komposterandet i japan, något om att blanda kalk och vända och ha sig)
3. Inget ogräsrensande med kemi eller harvande, grävande, plöjande etc (tillåtet att klippa ner/plocka lite i ogräset)
4. Inget beroende av kemikalier (stimulera en balans med insekter, främja grödornas egen motståndskraft mot sjukdomar)
Han använder sig av en biårlig växtrotation, dvs odlar säd på vintern och ris på sommaren på samma fält. Det är här jag blir fundersam över hur vi ska översätta det till norra Sverige. För jag tror inte att man har tid med två skördar på samma år, snön ligger ju kvar halva maj och kommer tillbaka halvvägs in i oktober. Då kanske man får köra vartannat år?
Råg/havre och... något annat... gröngödsling/vallblandning kanske?
För att så effektivt så rullar han in utsädet i lerpellets, strör ut dom direkt över stubben, lägger sen tillbaks all halm från förra skörden över. Om man vill ha en del av halmen till djuren antar jag att man får återföra lika många kilo i gödsel istället. Han sår även gröngödsling på fältet som får växa under dom andra grödorna.
Under fruktträden låter han ogräs och blandade grönsaker växa fritt, sådda på lerpellets-sättet (skyddar fröna från att bli uppätna av fåglar, eftersom man sprider ut dom på marken, inte trycker ner dom i jorden). Fruktträd som är beskärda sen tidigare måste fortsätta beskäras milt, men de som man själv driver upp får växa fritt. Han planterar en blandning av träd, akacia för vindskydd och gröngödsling runtom och fruktträd i mitten. Under fruktträden grönsaker, gröngödsling och ogräs.
Grönsaksträdgården kan skötas på traditionellt sätt där näringen återförs antingen av blast, hushållskompost och/eller lite djurgödsel, eller genom att strö ut frön i lerpellets lite varstans, såsom under fruktträden. Insektsproblem sköts av frigående höns och ankor och av att för hand plocka bort skadedjuren. Så blandat och skörda inte allt, så att dom kan självså sig inför nästa säsong. En del växter behöver hjälp med att förkultiveras, dom klarar sig inte mot ogräsen annars, men när dom väl etablerat sig kan dom självså. Tomater och gurkor får växa längsmed marken. Ogräs rensas genom att klippas och renset får ligga kvar runt plantorna.
Potatis självsås också om man lämnar kvar lite knölar (men klarar dom frosten undrar norrlänningen?)
Han rekommenderar vitklöver starkt för att gödsla marken och hålla borta ogräsen. Vitklövern behöver bara återplanteras vart 5e år.