Jo, problemet vet jag förstås, det är att burkarna jäser. Men jag förstår inte varför?
Jag har konserverat squash, fänkål och broccoli. Jag har lagt den rå i konservglasburkar med gummiring och klämma. Strött på en tsk salt per liter burk, hällt på vatten till ca 3/4 av burken. Kokat dem i en timme i konserveringsgryta, har under denna timme hållit mellan 85 och 100 grader. Låtit dem svalna och sedan tagit av klämman, kontrollerat att locket sitter fast. Sen har några av burkarna, från olika inkokningsomgångar, valt att börja jäsa. Eller rättare sagt, det verkar som att de har tryckutjämnat av någon anledning och så har några av burkarna jäst. Eller är det i omvänd ordning? Från början misstänkte jag att det var förvaringen som var felet, de stod i rumsvärme och kanhända att solen lös på dem och så blev de varma? Men sedan har jag börjat förvara dem i källaren (ville inte ställa dem där först - vi har mördarsniglar i källaren) och de har ändå betett sig på detta förmätna sätt. Varför?