Ytterligare ett....

Endast surdeg i det här.
Björns kavring [2 bröd, 175°]
DAG 1
7 dl vatten
7 dl grovt rågmjöl
1 msk salt
1 msk hel kummin (alt. brödkrydda)
2 dl rågkross
DAG 2
1/2 dl surdegsgrund
2 dl vatten
7 dl fint rågmjöl
2 dl mörk sirap
2 msk soja
1 l rågsikt
3 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Dag 1: Låt vattnet koka upp. Häll mjölet i en bunke och häll över vattnet. Tillsätt salt, rågkross och stött kummin. Blanda det väl, täck över degen med en bakduk och låt stå i rumstemperatur ca 8 timmar.
2. Dag 2: Värm vattnet till 37°, blanda med surdegsgrunden och rör om. Blanda ner det och rågmjölet i blandningen från dag 1. Arbeta ihop till en ganska lös deg. Låt jäsa under bakduk ett par timmar.
3. Blanda degen med sirap, soja, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt. Låt jäsa under bakduk 30 min.
4. Ta upp och arbeta degen på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar och forma limpor. Lägg limporna i smorda 1 ½-litersformar. Låt jäsa tills de fyller upp formarna, sätt en plåt e.d. ovanpå så att de får den kantiga formen. Sätt ugnen på 175°.
5. Ställ formarna i ugnen, lägg på ett bakplåtspapper och täck med en plåt så att bröden inte höjer sig under gräddningen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min.
6. Ta ut bröden och pensla dem med kallt vatten. Linda in dem i bakduk och låt svalna på galler.