Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Recept på kavring??  (läst 3274 gånger)

Eufemia

  • Inlägg: 446
    • Skåne
    • Naturlig Dressyr
Recept på kavring??
« skrivet: 12 jun-08 kl 11:27 »
Någon som kan avvara ett bra recept på kavring??
Brinner för Naturlig Dressyr och Natural horsemanship. Uppfödare av Brittisk Korthår. Kindahöns och ryafår!

Körven

  • Inlägg: 1199
    • Värmland
SV: Recept på kavring??
« Svar #1 skrivet: 07 sep-11 kl 12:44 »
Är det hemliga recept ni har eller kan ni inte baka kavring >:D Jag funderar på att börja baka då är det kavring jag tänkt starta med.Så recept mottages tacksamt. Eller vet ni något bageri som har kavring? Bortsett från Pågen och andra evighetsbrödsbakare.
Agent i underlättelsetjänsten.
Lurar aldrig den fattige eller förför gammla kärringar.

praline1

  • Inlägg: 550
  • 100%bondmora med djur
    • Småland
SV: Recept på kavring??
« Svar #2 skrivet: 07 sep-11 kl 13:16 »
Jag brukar baka denna kavring 

7,5 dl rågsikt
1/2tsk salt
1/2tsk stött anis
1/2tsk stött fänkål
2tsk bikarbonat
4dl filmjölk
1dl sirap

smörj en aclång form 1 1/2 liter

blanda alla torra ingredienser tillsätt fil och honung

häll i formen grädda 11/2 timme i 175 grader täck efter halva tiden

praline1
Bor i mitt lilla hus med hundar katter höns kaniner och gubben Pettson

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Recept på kavring??
« Svar #3 skrivet: 07 sep-11 kl 13:57 »
Vatten, jäst, salt kummin, rågmjöl rörs ihop till en mycket tjock gröt. Jäs/ låt va ifred med duk över i två dygn. Baka ut med vetemjöl till tegelstensformat. Degen ska va så fast att den inte rinner ut åt sidorna. Ta hjälp av bakplåtspapper om du inte får den att ligga still. Vik i så fall pappret runt kanterna på brödet och stötta utsidan med nåt. Har du gjort stor deg, 12dl vatten blir det fyra tegelstenar som stöttar varandra. låt jäsa 3-4H. Pensla med olja eller flott. 2500 när du sätter in, sänk till 1750 meddetsamma. Låt stå ca 40min, vänd tegelstenarna, ev pensla flott/olja igen, 10-15min i ugnen igen.
Vira in svalnade tegelstenar i bakplåtspapper, vik in som ett paket.
Låt bli brödet i tre dagar. Sen går det att skära riktigt tunnt.
Ska det va på riktigt riktigt bakar du ut i rågmjöl. Om du tar sirap i degen vid utbak, behöver det bara jäsa 1-11/2H.
Snåla inte med kummin.
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: Recept på kavring??
« Svar #4 skrivet: 07 sep-11 kl 14:03 »
Så här går det till hemma hos mig, det blir fyra rejäla limpor:
Dag 1:
1 liter grovt rågmjöl
1 liter kokande vatten
Rör ihop, sätt på ett lock eller plastfilm och låt stå över natten.
Dag 2:
Lös upp 1/4 paket jäst i några matskedar vatten. Rör ner i degen.
Dag 3:
Lös upp  resten av jästpaketet i 1 dl vatten och rör ner i degen.
3 dl mörk sirap
1 msk stött kummin
1 msk stött anis
(eller 2 msk blandade malda brödkryddor)
2 msk salt
1 liter finmalt rågmjöl
ca 1 liter vetemjöl
arbeta ihop degen och tillsätt vetemjölet lite i taget.

Låt degen jäsa 1 timme.
Forma släta sprickfria limpor som läggs i brödformar.
Låt den jäsa upp till kanten på formarna.

Ställ in i 225° varm ugn. Lägg ett bakpapper och en plåt ovanpå formarna för att hålla bröden fyrkantiga och kompakta.
Sänk värmen till 160°
 Grädda 1 timme.
Låt mogna till dagen efter innan man skär dem.

Körven

  • Inlägg: 1199
    • Värmland
SV: Recept på kavring??
« Svar #5 skrivet: 08 sep-11 kl 08:52 »
Se där ja nu börjar det likna något ....Tackar det allra mjukost.
Agent i underlättelsetjänsten.
Lurar aldrig den fattige eller förför gammla kärringar.

 

Björn T

  • Inlägg: 41
    • Skåne
SV: Recept på kavring??
« Svar #6 skrivet: 26 nov-11 kl 10:14 »
Ytterligare ett.... :) Endast surdeg i det här.

Björns kavring     [2 bröd, 175°]

DAG 1
7 dl vatten
7 dl grovt rågmjöl
1 msk salt
1 msk hel kummin (alt. brödkrydda)
2 dl rågkross


DAG 2
1/2 dl surdegsgrund
2 dl vatten
7 dl fint rågmjöl

2 dl mörk sirap
2 msk soja
1 l rågsikt
3 dl vetemjöl


Gör så här:

1. Dag 1: Låt vattnet koka upp. Häll mjölet i en bunke och häll över vattnet. Tillsätt salt, rågkross och stött kummin. Blanda det väl, täck över degen med en bakduk och låt stå i rumstemperatur ca 8 timmar.

2. Dag 2: Värm vattnet till 37°, blanda med surdegsgrunden och rör om. Blanda ner det och rågmjölet i blandningen från dag 1. Arbeta ihop till en ganska lös deg. Låt jäsa under bakduk ett par timmar.

3. Blanda degen med sirap, soja, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt. Låt jäsa under bakduk 30 min.

4. Ta upp och arbeta degen på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar och forma limpor. Lägg limporna i smorda 1 ½-litersformar. Låt jäsa tills de fyller upp formarna, sätt en plåt e.d. ovanpå så att de får den kantiga formen. Sätt ugnen på 175°.

5. Ställ formarna i ugnen, lägg på ett bakplåtspapper och täck med en plåt så att bröden inte höjer sig under gräddningen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min.

6. Ta ut bröden och pensla dem med kallt vatten. Linda in dem i bakduk och låt svalna på galler.
« Senast ändrad: 26 nov-11 kl 10:19 av Björn T »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

99 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Reportaget om ostkursen gör att man blir så sugen!
/Sanna h

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser