Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Göra egen ost, när tillsätta grönmögel?  (läst 3046 gånger)

Snuzer

  • Inlägg: 972
  • Vetgirig
    • Blekinge
    • enlitengard
Göra egen ost, när tillsätta grönmögel?
« skrivet: 07 jan-12 kl 21:11 »
Hej!

Jag har nu läst mig igenom alla trådar om hur man gör egen ost hemma. Löpe och mjölk är inköpt. I dag satte jag även en kultur på lite fil och mjölk. Jag tänkte ympa in lite av den grönmögelost vi har i kylskåpet.  När gör jag det, redan nu i kulturen eller när ostmassan är klar? Eller ska jag vänta tills osten fått en form och sticka med en pinne med mögelost på?

Vilket sätt är bäst?

Jag borde kanske börja med en enklare ost men grönmögel är ju bara sååå smaskigt  :-[
Livet är en smula för kort...  när man tänker efter : )

blickep@gmail.com

  • Inlägg: 1
    • Hälsingland
SV: Göra egen ost, när tillsätta grönmögel?
« Svar #1 skrivet: 08 jan-12 kl 21:16 »
Jag har bara använt "nytt" mögel, och då tillsätter jag den samtidigt/strax innan jag tillsätter löpen. Möglet är då i pulverform/flytande och sprids lätt i hela ystmjölken. Antar att du kan låta en bit ost "simma med" på samma vis?
Lycka till!
Grönmögelost ÄR så gott (och egentligen inte svårare än annan ost att göra)

Snuzer

  • Inlägg: 972
  • Vetgirig
    • Blekinge
    • enlitengard
SV: Göra egen ost, när tillsätta grönmögel?
« Svar #2 skrivet: 10 jan-12 kl 19:38 »
Jag har bara använt "nytt" mögel, och då tillsätter jag den samtidigt/strax innan jag tillsätter löpen. Möglet är då i pulverform/flytande och sprids lätt i hela ystmjölken. Antar att du kan låta en bit ost "simma med" på samma vis?
Lycka till!
Grönmögelost ÄR så gott (och egentligen inte svårare än annan ost att göra)

Tack för ditt svar. Jag hade en bit grönmögelost här hemma så jag tillsatte både i kulturen, i den varma mjölken sen och nu med en pinne när osten ska få mogna. För ost blidde det  :) Sen hur den smakar, det får vi se  ;)
Livet är en smula för kort...  när man tänker efter : )

Whippet

  • Inlägg: 549
  • Fler självhushållare i världen
    • Norrbotten
SV: Göra egen ost, när tillsätta grönmögel?
« Svar #3 skrivet: 30 jan-12 kl 20:17 »
Jag har nu läst mig igenom alla trådar om hur man gör egen ost hemma. Löpe och mjölk är inköpt. I dag satte jag även en kultur på lite fil och mjölk. Jag tänkte ympa in lite av den grönmögelost vi har i kylskåpet.  När gör jag det, redan nu i kulturen eller när ostmassan är klar? Eller ska jag vänta tills osten fått en form och sticka med en pinne med mögelost på?

Jag är inte någon expert på mögelostar, men jag har läst lite varstans på nätet och kommit fram till att det nog beror på hur du vill att din ost ska se ut/smaka...
Många penslar sina nygjorda ostar med kulturen på utsidan för att sedan sticka in en trubbig pinne genom osten och därmed få in kulturen i osten, samtidigt som man gör 'lufthålen'... för lufthål behövs, annars får inte möglet syre och då utvecklas det inte som det ska.
Andra penslar insidan på sina formar med kultur, och ytterligare andra smular lite av sin inköpta ost mellan lager av nygjord ostmassa.

Vilket som är bäst kan jag inte svara på... Det är nog bara att prova sig fram som gäller  :D

Har förresten läst någonstans att om man vill ha en krämigare mögelost så ska man tillsätta grädde i köpesmjölk innan ystningen påbörjas...

 :-* / Anette
Vi är ett par med 2-årig son som har en Hamiltonstövare, en Border Collie, tre bondkatter, 5+1 blandrasfår, 5+2(+1 kyckling) blandrashöns, 2 linderödgyltor. Såsmåningom kommer det Fjällnära Fjällkor och kanske någon get och häst :)

 



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

299 gäster, 1 användare
yellgar

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastiskt inspirerande
/Catarina L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser