Nu har jag kollat upp Lidls jäst, den är tillverkad i Tyskland av en tillverkare med några hundra år på nacken. Enligt tillverkaren så är det fermentationsmetoden och hur de matar den med melass som gör att de olika jästtyperna (för söta degar, torrjäst osv) får olika bakegenskaper och inte att de innehåller olika jästsvampsorter (det gör de inte, det är samma produktion som de suger ut olika mängd vatten ur).
Sen så kollade jag upp testvinnaren i testet jag nämnde i förra inlägget också. Den jästen är tillverkad i Frankrike. En iakttagelse i sammanhanget är att "fransk typ" när det gäller färskjäster lär vara "torrare" (enligt flera tyska jästtilverkares info). Man kan därför inte utesluta att Tyska Coops vinnande jästpaket innehåller fler jästsvampar per viktenhet och därför fick bättre bakresultat. Dock förblir detta en ren gissning eftersom det inte går att få fram exakta data och det där testet inte direkt uppfyller vetenskapliga kriterier heller. Men intressant att fundera på i alla fall.
Det är lätt att manipulera detta genom att dra ur mindre eller mera vatten ur svampodlingarna och servera en kub som är tyngre eller lättare men inte har den bakeffekt man tror att man betalar för. Undrar hur den svenska står sig i jämförelse? Tyska jästpaket vägs upp i en standardvikt på 42,5 gram, våra svenska från marknadsledande jästbolaget väger 50 gram. Men det kan alltså vara 8 gram vatten och inte jäst som skiljer.
Dom innehåller allihop Saccharomyces cerevisiae. Den jäst som säljs i Tyskland får inte innehålla genmodifierade svampar.
MvH
Christina G