Här kommer ett recept ur boken Rosendals Trädgårdscafé av Monika Ahlberg mfl
Rosendals Stolle ( 2 små eller 1 stor)
200g fikon
160 g aprikoser
2 3/4 dl sultanarussin
100-125 gr syltade apelsinskal
1 1/2 dl konjak
200 gr smör
1 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 -4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1-2 tsk malen kanel
1-2 tsk malda nejlikor
1 tsk malen ingefära
Hacka frukten fint för hand. Om man gör det i maskin blir det för kletigt. Blanda all frukt med konjaken och låt står över natten.
Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget ioch sedan fruktblandningen.
Blanda vetemjölet med bakpulvret och kryddorna. Rör ner det i smeten och blanda väl.
Klicka upp smeten i smorda och bröade avlånga formar. För det mindre kakorna används formar på en liter, till den större en tvålitersform. Låt smeten vara ojämn på ytan så ser kakan mer "levande" ut när det är färdiggräddad.
Grädda i 175 grader i cirka 45-55 minuter. Sänk ev. gradantalet på slutet. Kakan är mycket hållbar och smakar nästan bättre dagen efter. Pudra kakan med lite florsocker innan den serveras.
Jag har inte provat receptet så någon smakgaranti kan ej utlovas!
Molly