Tjena Fordson.
Du pekar på det största problemet inom fårnäringen idag. Det som gör att nystartade har svårt att komma igång med produktionen. De stora slakterierna säljer kötet till ett fåtal kontrakterade grossister som ställer tuffa krav. Det färska lammköttet kan konkurera kvalitetsmässigt med importerat fryst. Svenskt fryst kött blir mycket dyrare än t.ex. det från NZ och är svårsålt. Vi importerar ca 2/3 av det konsumerade lammköttet så man kan inte säga att det i det här fallet finns ngt köpmotstånd mot det utrikiska. Trots god efterfrågan på svenskt kött är det inte en så lönsam affär för slakterierna att de vill ha lamm från alla leverantörer alla tider på året. Sedan några år måste man ofta ha ett kontrakt för att vara säker på att kunna sälja. Kontrakt skrivs inte gärna med de som vill leverera lamm enbart på hösten eftersom tillströmningen är som högst då. Om man inte har kontrakt kan man vackert få vänta i ett antal veckor o ibland månade på att få lämna sina lamm och priset blir också 3-10:-/ kg lägre beroende på årstid. Det smartaste för dig är att ta kontakt med den lokala fåravelsföreningen (kika på Fåravelsförbundets hemsida). Du kan få tips av mera erfarna fårägare om slakterisituationen där du bor och kanske du även kan hitta någon mellanhand som gärna tar emot dina lamm om det är ett bättre alternativ. Det finns de som vidareuppföder lamm som inte är färdiga och de som tar emot slaktfärdiga lamm för att fylla ut sitt kontrakt. Mellanhänderna måste ju dock ha ersättning för sitt besvär och man måste också tänka på smittorisker om man blandar djur från olika besättningar.