Nu har jag blivit med ett hallonsnår som ger mig mer hallon än jag kan äta upp färskt, så jag tänkte göra sylt på resten. Fråga 1 är då, hur blir jag av med masken som finns i hallonen? Förr har jag alltid kollat hallonen innan jag stoppar dem i munnen men det går ju inte när man har större mängder. Jag har läst någonstans att man ska kunna doppa hallonen i något för att få ut alla kryp, men minns inte vad det var. Kan det ha varit en skvätt vinäger i vatten?
Den andra frågan gäller vilket recept jag ska använda. Jag vill helst inte använda konserveringsmedel som jag inte har koll på och jag vill gärna ha lägre sockerhalt också. Jag har burkar med gummiring (nya) och tänkte göra hermetiska inkokningar då jag har en stor gryta med kran, termostat och timer, som kan passa för ändamålet. Ska jag koka sylten först för att sedan fylla burkarna med det och göra inkokningen, eller skulle det lika gärna gå bra att bara mosa bären med socker och lägga i burkarna direkt inför inkokning? Tips mottages gärna om tillvägagångssätt och recept.