Var har du läst att krossad spannmål skulle vara bättre till får? Vetenskapen är helt enig om att krossad spannmål är olämplig.
Nöt ska och kan få krossad spannmål, men inte får!
Så här förklarar Kalle Hammarberg på Gård&Djurhälsan det:
http://www.gardochdjurhalsan.se/sv/far/kunskapsbank/artiklar/2008/e/163/hall-vammen-i-trim-del-2/Snabbsammanfattnig: fåren behöver tugga spannmålen för att skapa mer saliv, så att det blir rätt PH i våmmen. Får har relativt kor en mindre våm, och det blir för mycket syror på en gång när man ger krossad spannmål till får.
Överhuvudtaget så ska man vara försiktig med spannmålsmängderna till får, det kan lätt bli för mycket.
Att enstaka korn kommer ut osmälta är inget argument för att ge krossad spannmål, det är bara något som händer ibland.
Mineralsten duger inte!
Dels är det mycket små mängder mineral i stenarna, och fårens slickar inte heller tillräcklig.
Ge mineral som slickbalja eller grusmineraler, och glöm inte E-selen tillskott! Får är extremt känsliga för brist på E-vitamin/selen, och det orsakar bl.a. svaga lamm. Det finns flera sätt att ge tillskott, ett flertal produkter, Selevitan är vanligt och lätttillgängligt, ges två gånger under dräktigheten. Lantmännens m.fl. flytande preparat har väldigt låg dos, och måste ges dagligen, fungerar i praktiken ganska dåligt.
Överhuvudtaget så är får betydligt känsligare för olika obalanser i foderstaten, än vad kor eller hästar är. De kanske inte blir sjuka när det är lite fel, men de mår sämre och "producerar" sämre än vad de borde.
Man får t.ex. flera fall av "svaga lamm", tackor som inte har ett tillräckligt bra hull för att mjölka maximalt under digivningen, sämre tillväxt på lammen dessutom blir individer, både lamm och vuxna, mottagligare för olika sjukdomar.
Varför ge kraftfoder under betäckningen? Vill du försöka "flusha" för att få tackan att släppa många ägg? Har tackorna ett bra hull, och får ett bra grovfoder/bete så brukar det inte behövas, förutom om man vill maximera antalet lamm i t.ex. en renrasig Texelbesättning, som ju har relativt låg fertilitet.
Oftast räcker ett ett ganska medelmåttigt grovfoder under betäckning och lågdräktighet.
Man brukar rekommendera att börja introducera kraftfoder 6 veckor innan lamning (då börjar högdräktigheten), och successivt öka mängden, så att man två veckor innan lamning ligger på den mängd som behövs under de kommande 4-6 veckorna, när vårbetet tar över.
Tackorna ska ha kvar samma goda hull vid lamningen, som de hade sex veckor innan denna.
Varför dina tackor hostar, är svårt att svara på.
Hostar de vid andra tider på dygnet också? Går de inne på ströbädd, eller är de ute i beteshagen? Om de är inne, hurdan är halmen?
Hostar flera av fåren lite då och då, så bör man ta hem veterinär.