Jag har en gammal bok från 70-talet om vinbryggning som har ett recept på björk- och lönnvin, om nån är intresserad.
![Cheesy :D](https://www.alternativ.nu/Smileys/classic/cheesy.gif)
Det står att sav använts för vinframställning i flera hundra år. Sen beskrivs hur man tappar saven, men det vet ni visst redan.
Man ska ha 25 liter sav...
"Man tillsätter 3,5 kg socker och häller det på damejeanne. Enligt ett gammalt recept skall man inte använda jäst. Man låter vintet själv komma i jäsning och tappar normalt om det efter ett par månader. Det är emellertid nog så klokt att tillsätta 10 g jästnäringssalt och riktig vinjäst (vitt vin, Tokayer eller Sherry). Om vinet är för tamt i smaken tillsätts lite citronsyra.
Det kan vara svårt att skaffa tillräkligt björk- och lönnsav och man kan gärna ersätta hälften av den med äppelmust".
Nu tror jag inte 25 liter sav och 3,5 kg socker ryms i en damejeanne, så man får nog modda lite.
![Wink ;)](https://www.alternativ.nu/Smileys/classic/wink.gif)
Min kompis som hade samma bok gjorde faktiskt björkvin en gång. Som jag minns det blev det tämligen tamt. Så man bör nog blanda upp det med nåt med mer syra i. Kanske björk och rabarber eller krusbär? Björk och rönnbär?