Följande klippt från "Kurera.se" (vars trovärdighet jag förstås inte kan gå i god för):
"Amarant har använts som gröda under en lång tid och odlas bland annat i Afrika, Mexiko och Indien. Busken ger ifrån sig tusentals frön som liknar quinoan, har ett lågt GI-värde, högt proteininnehåll och är glutenfri. Man gör bland annat flingor, mjöl och inkavete av
amaranth. Den är lättsmält och har en mild och lätt nötsmak.
Används till: Som bas i en mängd rätter som biffar, grytor, röror och sallader. Amaranth passar även bra till gröt, bakning, omeletter och efterrätter. När fröna kokas avger de stärkelse varför de kan användas till redningar.
Näringsvärde:
Energi 374 kcal
Protein 14,5 gram
Fett 6,5 gram
Kolhydrater 51 gram
Fiber 15 gram"
Mera info hittar du t.ex. här:
https://livsmedelsinfo.nu/livsmedel/n%C3%A4ringsv%C3%A4rde-amaranth-grain2c-cooked-us.htmloch här:
https://www.nyttigt.se/nytt/amaranth-har-lagt-gi-och-ar-rikt-pa-proteiner-vitaminer-och-mineraler/ Tråden om veganer och odling innehåller så många "missar" angående proteinerna. Som du redan vet behöver man inte kött för det. Det finns massor av frön som är tillräckligt näringsrika bara man vet hur man hittar dem. Många kan man säkert odla här, det är bara det att ingen har tänkt på det.
![Wink ;)](https://www.alternativ.nu/Smileys/classic/wink.gif)
Det här kom upp när jag sökte på "odla amaranth":
http://www.vaxteko.nu/html/sll/forb_org_biol_odl/odlaren/ODN96-2/ODN96-2B.HTMDet skulle vara kul att höra om någon som odlat och lyckats samla frön. Mina frön är alltså köpta för många år sedan i hälsokostaffär men grodde lätt. Jag kan återkomma och berätta hur det går.