Tråden har fått mig att fundera på varifrån kadmiumet kommer från.
Den stora källan har varit luftföroreningar, läs eldning av olja och kol.
Allteftersom EU miljömål, Klimatavtal börjat verka så har nedfallet av kadmium rejält minskat över Sverige. Utom över södra Sverige, vilket tillskrivs 'koleldning i grannländer', läs kolenergiverk i Polen.
Så borttagande av storskalig fossileldning som kol har positiv sidoeffekt.
Spridning av rötslam från reningsverk på åkrar debatterades mycket för 15-20 år sedan. När jag läser :
www.vasyd.se/-/media/Documents/Informationsmaterial/Vatten-och-avlopp/Slam/Slamspridning-pa-akermark.pdf: så verkar det inte som att rötslam tillför åkermarken några nämnvärda mängder tungmetaller. (däremot kan rötslam innehålla andra obehagligheter, men det är en annan diskussion).
Som borsdorfer skriver kan salixodling användas för att sänka halten av kadmium.
Salix verkar inte helt populärt hos skogsägare . På
www.skogsaktuellt.se/?p=32623 kan man läsa:
Nettoarealen energiskog har minskat från 16 200 ha till cirka 13 800 ha de sista 13 åren enligt Jordbruksverkets preliminära resultat, en minskning av salixarealen med 15 procent.
Vidare:
Med dagens höga markpriser binder man ogärna upp sig att odla en flerårig gröda som leder till ett nära nog nollresultat för många.
Men hoppet är inte ute för energiodling på åkermark, det finns alternativ till salix.Poppel och hybridasp har betydligt fler köpare än salix, från såväl massabruk, och sågverk som från värmeverkSedan är det bara att hålla tummarna för att dessa två trädslag inte medför något annat problem med tungmetaller ... .