Tänk på att folk kan mena två helt olika saker när man talar om jämn eller ojämn temperatur i ugnar.
Antingen menar man med jämn temperatur att termostaten reglerar med små avvikelser, dvs slår till och från värmeelementen ofta. Förr i tiden då elektriska ugnar alltid hade en mekanisk termostat, var det vanligt att den avsiktligt hade en stor regleravvikelse, för att inte till- och frånslagen skulle komma så ofta att brytkontakterna brändes sönder i förtid, mekanik i termostaten hann bli utsliten under spisens livslängd etc. Men numera när det så gott som alltid används elektroniska termostater, är detta inte längre något problem. Det kan också förekomma att folk tycker att det är störande med blinkningar i lyset varje gång termostaten slår till resp från, det är också ett argument för att se till att den inte reglerar för ofta.
Eller också menar man med jämn temperatur att temperaturen är densamma överallt i ugnen - alltså inga större skillnader mellan t ex höger och vänster sida av plåten. Och sådana skillnader kan ju bli rätt stora i en vedspis i dåligt skick.