Ja det ska bli spännande och se vad som händer då våren kommer. Jag tycker det är kul att prova nåt nytt som jag inte i förväg vet vart det leder för i allmänhet lär jag mig nåt av det
Jag började med allveg efter ett möte där vi pratade om de fall av fotgikt som då uppkommit, både i min besättning och i övrigt på hedemorarasen.
Jag skickade in min tupp + ett par av hans bröder på obduktion och fick detta besked av SVA:
Njurarna hade inga defekter utan såg helt normala ut vilket uteslöt misstankarna på den vanliga ärftliga gikt som finns hos höns. Dessutom fanns bara uraterna i fötternas leder och inte generellt i alla leder i hela kroppen, vilket annars är det vanliga vid den ärftliga formen. Detta med fotgikt verkar rasspecifikt och finns, förutom på hedemororna, endast på en vild latinamerikansk djungelhöna som fått samma problem då den tämjts och getts människomat samt på papegojor om de får mat med koksalt i.
Troliga orsaker för denna åkomma: 1) För hög giva av animaliskt protein 2) För mycket koksalt i fodret 3) För hög giva av kalcium 4) Överbelastade njurar p.g.a. virusinfektion.
De sade också att de inte kunde utesluta att även denna form av gikt hade någon ärftlig aspekt men att de inte ansåg det troligt .
På mötet diskuterade vi problemet och kom att fokusera på punkt 1. Vi såg då allveg som en lösning men idag funderar jag på om det inte snarare berodde på punkt 4 eftersom detta uppstod under den tiden då den hemska aggressiva mareksmittan härjade som värst inom genbankerna här i mellansverige på rasen, där även mina höns drabbade hårt. Hur det är nu och i andra besättningar vet jag inget om.
Just detta med koksalt och för hög giva av kalcium som orsak till fotgikt gör mig lite skeptisk till rapporten från SLU där hönsen ju fick extra koksalt samt benmjöl men om giktfallen i min besättning berodde på mareksmittan kanske det inte alls är någon fara.