Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Flytta djuren efter avmaskning?  (läst 2915 gånger)

Gräbban

  • Inlägg: 674
    • -
Flytta djuren efter avmaskning?
« skrivet: 30 maj-08 kl 12:34 »
Är det lönt att ha en liten "karantänhage" för fåren där de får gå i tre dagar efter att ha blivit avmaskade? En hage som sedan inte används mer under året? Tänkte att alla de parasiter som kommer ut efteravmaskningen då "försvinner"... Gjorde så med hästarna förra året men vet inte om det har någon betydelse egentligen. Vi har väldigt dåliga beten och ganska lite mark, så det är svårt att kunna växla beten på det sättet som jag skulle vilja. Det är nästan tvunget att låta fåren komma tillbaka till vinterhagen tom två gånger under sommaren för att ha bete så det räcker. Funderar nu på att till vintern bara ha en ganska liten avgränsad hage till dom, så att resten av vinterhagen ( som är ganska stor) kan bli någorlunda parasitfri.. Var det som någon skrev så att om en hage är fri från får från midsommar till våren, så är den relativt fri? Hur länge överlever parasiterna i marken om det inte går några djur alls där? Har hästar och får ungefär samma parasiter eller kan man växelbeta med dom?
Önskar gärna ett snabbt svar..
Om det går som en anka, ser ut som en anka och låter som en anka- då är det mycket troligt att det ÄR en anka...

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Flytta djuren efter avmaskning?
« Svar #1 skrivet: 30 maj-08 kl 16:07 »
Vissa parasiter smittar mellan häst o får vissa inte. För att få en exakt koll på det kan du kontakta djurhälsåvården.
För att betet ska vara parasitfritt, bör inte djurslaget ha gått där alls under säsong med vinter emellan. Alltså från hösten år 1 till våren år 3 = år två tomt på djurslaget.
Att ha karantänhage mellan kan inte vara fel, men pratar man med djurhälsovården verkar de inte tycka att det är så viktigt, utan att man just byter hage.
Haemonchus verkar de inte helt säkra på vilken livscykel den har. Den verkar kunna "ligga dold" ??? Har inte fått konkreta svar där iaf. utan olika från olika vet.
Det bästa vore väl om du kan byta mellan får och häst, för i de flesta fall smittar inte de varandra. Som vinterrasthage behöver du ingen stor, om inte marken blir geggig eller så.

 

Henning

  • Inlägg: 706
SV: Flytta djuren efter avmaskning?
« Svar #2 skrivet: 31 maj-08 kl 09:55 »
Hej
Du tänker klokare än många.
Avgränsa vinterhagen, som Birgit säger den behöver inte vara stor. Det är inte enbart parasiter i vinterhagen som är problemet. Clostridiebakterier ansamlas där med träcken. Låter man lammen beta där är det risk för att de senare under sommaren drabbas av gasbrand om de släpps på frodiga återväxtbeten.

Även om det finns samma parasittyper på häst ockh får t.ex. spolmask så går inte hästspolmasken på får eller tvärtom.
Det är smart att växla mellan hästar och får

Du behöver inte tre dygn i karantän det räcker med ett dygn för att parasitäggen ska försvinna. Ett sätt är att hålla dem inne i ett dygn efter avmaskningen. Avmaskar man enbart lammen har det inte så stor betydelse med karantänen. Tackorna sprider ägg på nya betet.

Lammen har inte samma resistens mot parasiter som de vuxna djuren därför är det viktigt att parasittrycket hålls nere.
Det kan göras på olika sätt.

- Läg beläggning och växelbete med andra djurslag.
- Strategisk fållindelning för att erhålla "parasitfria" beten
- Frekventa avmaskningar

Det sista är det sämsta alternativet på lång sikt. Ofta blir parasitbekämpningen en kombination av flera olika metoder.
Vissa parasiter är svårare att bekämpa än andra.

Parasiter kan indelas på flera sätt:
Rundmaskar
Plattmaskar
Sugmaskar
protozoer

En annan indelning som har stor praktisk nytta är:
De som enbart övervintrar i de vuxna djuren
De som enbart övervintrar på betet
De som gör både ock.

De som övervintrar i tackan är bl.a Haemonchus och Stora lungmasken. Då är det viktigt att välja rätt avmaskningsmedel  och göra det under rätt tid. Träckproover kan ge en viss ledning men de kan också luras, Inte alla parasiter lägger ägg kontinuerligt.

Avmaskar man under vintern med Ivomec kommer åt de farligaste parasiterna. Väntar man till våren är vinterhagen redan infekterad och bör absolut inte användas till fåren efter avmaskningen, förrän det blir kallt igen.




 


Dela detta:

* Inloggade just nu

102 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tycker det verkar vara en mycket innehållsrik tidskrift. Användbara tips och råd för den nyfikne och för de som vill utveckla sitt bruk med hand och hjärta. Tack!!
/Märit Newberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser