Jag har både höns och ankor och dessutom lantras båda två (Åsbohöns och Svensk Gul Anka). Hönsen är enklare i skötseln, och du får ägg en längre period på året. Men ankor är på något sätt charmigare!
![Grin ;D](https://www.alternativ.nu/Smileys/classic/grin.gif)
Det som du måste tänka på med ankor är att VATTEN är ett absolut måste. Ankor är en sjöfågel i sina gener, och beter sig också därefter. All mat ska blötas, stöpas och silas i vatten, de skvätter gärna med vattnet i vattenskålen, och har du inget naturligt vattendrag inpå knuten så måste du ordna en balja som är stor nog för ankan att plaska i och ta ett och annat simtag. De måste kunna bada både för sin trivsels skull och för att kunna hålla fjäderdräkten i trim. Bad varje dag om man vill att ankorna ska få utlopp för sina naturliga beteenden, men om man bara eftersträvar att de ska kunna hålla ordning på fjäderdräkten så räcker en gång i veckan. Vintertid är det kanske svårt att ordna bad varje dag om man inte håller ankorna i t.ex. ett stall och kan ordna bad i stallgången. Mina ankor har det inte så lyxigt, så jag får kånka med vattenhinkar och fylla en plastbåtsbalja de dagar som temperaturen erbjuder bad. Men å andra sidan, det som mina ankor förlorar på vintern vinner de på sommaren med en hel älv att paddla omkring i.
![Grin ;D](https://www.alternativ.nu/Smileys/classic/grin.gif)
Väljer du ankor så är rekomendationen 1 andrik på 4 ankor. Det kan mycket väl fungera med en andrik till, men att den rekomendationen finns är för att andrikar kan bli ganska brutala i sin uppvaktning av honorna.
Vilken ras av lantrasankorna som är att föredra beror på vad du är ute efter. Svensk Gul ger något fler ägg, medan Svensk Blå är lite större och ger mer utbyte vid slakt, och Blekingeankan är den som är mest hotad. Ur bevarandesynpunkt kan därför Blekingeankan vara något att satsa på, även om de andra två såklart också är i trängande behov av fler bevarare.
Slutligen finns Myskankan som är en annan art än de övriga ankorna. Någon annan på denna sida med myskisar kanske kan berätta mer om den arten, för jag vet inte så mycket mer än att den verkar vara rätt speciell. Det jag har hört är att de ruvar mer än gärna, är inte lika beroende av vatten som en vanlig anka, och grisar visst inte lika mycket heller.
Bland hönsen har du några fler raser att välja bland. Finns både dvärghöns, små, mellanstora, och stora. Åsbohöns, som jag har, räknas som en liten ras. Äggen blir såklart därefter. Åsbohönan lägger t.ex. inte lika stora ägg som Blommehönan. Men Åsbohönan ruvar mycket gärna (åtminstone mina), medan Blommehönan är svår att få att ruva. Mina Åsbo har jag över 100 % ruvning på, och det kanske inte är riktigt önskvärt med sådana ruvdårar. I år har jag fått 20 ruvningar på 14 hönor! I nuläget får jag bara ägg från en höna, då 6 ligger och ruvar (för andra gången i år) och 7 går med sina kycklingar. Det gäller att vara sparsam med hur många ägg de får ruva fram!
Till mina 14 höns har jag 2 tuppar. Det sägs att det inte går att hålla två tuppar, utan ska man ha flera tuppar så måste de vara tre, men hos mig har det fungerat bra med två. Fingervisning på tuppantal till hönor är 1 tupp på minst 3 hönor. Men det är individuellt också, och man får se hur det fungerar i sin egen flock. Det kanske inte fungarar alls med flera tuppar hur många hönor man är har åt dem. En del tål heller inte åsynen av andra tuppar, även om man så har en hel hangar till hönshus. Men kan man ha fler än en tupp så är det bara bra, både ur genetisk synvinkel och för att inte riskera att bli utan tupp om man av någon anledning blir av med den ene.
Vad gäller ägg i hushållet så tycker jag ankägg är en underskattad delikatess till frukosten. De smakar mer än hönsägg, och de är mycket godare. Därför använder jag hönsäggen till matlagning och bak, och sparar dyrgriparna till ankägg till frukosten. Med tanke på kattas inlägg är det dock en personlig smaksak. Vissa gillar inte ankägg, medan andra föredrar dem framför hönsägg.
![Grin ;D](https://www.alternativ.nu/Smileys/classic/grin.gif)
Du kan mycket väl börja med 8 veckors kycklingar eller ällingar. Då är de stora nog att klara sig utan sin mors värmande fjäderdräkt. Om du är ute efter genbanksdjur så kan du inte heller få tag på yngre djur, eftersom djuren som är anslutna till genbankssytemet inte får säljas utan sin mor om de är yngre än så. Den enda nackdelen som jag ser det med att starta med 8 veckors kycklingar är att du får vänta ett tag på ägg, och möjligen att de är mer utsatta för rovdjur pga sin lilla storlek, om du ska ha dem frigående och har rovdjur inpå knuten.
Slutligen är ett tips att gå in på Svenska Lanthönsklubbens hemsida
www.kackel.se och titta mer på de lantraser som finns. Där finns även telefonnummer till lokala kontaktpersoner som säkert kan hjälpa dig att få tag på folk med olika raser.
Lycka till med dina funderingar!
![Cheesy :D](https://www.alternativ.nu/Smileys/classic/cheesy.gif)