Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Om Myskankor  (läst 1879 gånger)

Allan P3

  • Gäst
Om Myskankor
« skrivet: 05 jun-04 kl 16:09 »
Världens mest fulländade skapelse ?

Myskanka !   DET är vad det handlar om Och dess ÄGG !
Du håller i din hand ett av världshistoriens främsta medel till fortplantning !
Svagt som kalk men starkt som stål genom sin form !
Poröst, andas genom temperaturskiftningar ! Kan avge och ta upp vatten.
Innehåller precis ALLA livsnödvändiga beståndsdelar för livets början.
Ändå främjas MYTEN att det är kolesterolhöjande ! = Dumheter !

Myskanksägg, är annorlunda än alla andras ägg.
Äggen har en skyddande fet hinna, då Myskan´ delvis är en vattenfågel i det vilda !
Man kan i TV, se Myskan i alla världsdelar då den är mkt anpassbar.
Hon gräver gångar i strandbrinken när hon lever i fritt, och lägger sina ägg djupt i denna.. Där ligger hon med stjärten utåt och VE den som vågar komma in, denna får en lagom lösblandad dos av avföring som kanonsalva !  Räcker inte detta har hon vassa klor !
Den är hemmapräglad och håller sig där den är uppväxt !
Myskan ruvar i 5 veckor till skillnad mot vanliga ankor som ruvar i 4 vk.  eller höns i 3 !
Den är en exemplarisk förälder som tar hand om sina Ällingar bättre än de flesta ankor.
Har en stark ruvinstinkt och tar ofta andras ägg och rullar in i sitt eget rede.
Men så kan en Myska också ruva fram 15-35 st !
Föder du upp den till slakt, är dess kött mörkt som oxfilé och underbart GOTT !!!

Skalet är tjockare än andra fåglars !
Liksom innehållet !   Många gånger räcker det med två Myskägg istället för3 vanliga.
De gör en sockerkaka mycket godare än vanliga ägg, då Myskägg smakar MER !
De som inte känner till att skalet är tjockare, kan man skoja med. Det tar en stund att komma igenom skalet och då är det lätt att bli frustrerad till omgivningens förtjusning  
Större ägg kan behöva koka nån minut längre.

 Likaså hållbart ! Ett sådant ägg kan hålla i över ett halvt år om det ligger svalt, mörkt och lagom fuktigt !  Äggpackerierna luras ibland med detta. Det går normalt att bedöma hur gammalt ett ägg är genom att se hur det förhåller sig i vatten. Allt från att ligga på botten = färskt, till att flyta på ytan = för gammalt !  Det kan t.o.m. flyta halvvägs !
Men genom att lagra (större överskott) fuktigt o kallt kan man ”fördröja åldrandet” (oavsett EU´s regler ;-) Dock kan man se hur mycket vitan höjer sig över stekpannebotten och hur mkt som är ”löst vattnigt” (som rinner ut) ! Detta går ej att fuska, liksom smaken.
Tidigare tillsatte äggproducenterna färgämne till hönorna för att få en gulare gula.
Nu ger de dessa ett speciellt växtmjöl istället ! Fusk, javisst – men tillåtet och ändå bättre än färgämnen ! Allt för profiten !           Våra ägg är naturligt gula.
Våra ägg är levande, inte sterila. Därför, KAN det finnas något som är sämre – skulle det vara så,
så märks det ! Häll dock alltid upp ägget separat för säkerhets skull. Tänk på att dessa ägg, luktar, ÄGG ! (mer än vanliga ägg- och – smakar också MER !

Kan producenterna sänka kostnaderna med 10 öre kilot för fodret, kan detta betyda en ökning av vinsten med 40 – 80.000 kr per år, beroende på antal – som oftast är 10.000-100.000 st !
Var övertygad om att producenterna INTE tänker på hönorna, utan bara på maximal profit på äggen ! Eftersom du är (eller blir ;-) vad du äter, så vore det inte dumt att då även låta hönorna må LITE bättre eftersom det är DE som via sin egen kropp producerar de ägg som DU äter !!!
Men, som sagt ……….det du inte ser, mår du inte illa av ………på KORT sikt ! ;-)
Har du tänkt på hur födoämnesallergierna ökar ? På mat som vi normalt har ätit i hundratusentals år…..eller HAR vi det ? …………..Tänk på hur maten manipuleras !
En ”köttgrossist” skrev på bilen = ” Vi är Charkuterister, INTE kemister ! ”

De har ytterligare en fördel, de är TYSTA ! De viskar till varandra istället för ”Kvackar” !
Det betyder att man kan ha dem i tättbebyggda samhällen utan tillstånd av grannar eller Miljönämnden.
Boken ´Husdjur till husbehov´ av Håkan Hallander rekommenderas. (Gratis på Bibliotek)


« Senast ändrad: 15 sep-04 kl 12:59 av admin »

 

iceman

  • Inlägg: 455
  • ät av livet innan livet äter dig
    • Dalarna
    • hoberget
Re:Om Myskankor
« Svar #1 skrivet: 10 nov-05 kl 17:31 »
Ville bara kika förbi  och säga hej allan !!!.. även om det är fel forum.. min gittan krånglar... :D



Tommy Borlänge
Lever  med kära maken på älskade Hoberg i Sunnansjö Ludvika Dalarna miljö och vänster aktivist) ... Bevarar fjällnära kor,  Jämtgetter,Gotlandskaniner, Hedemorahöns, till eftervärlden samt självhushåll...(genbank på  samtliga raser)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

187 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hämtade just ut 11 gamla nummer av tidningen och skrockade välmående när jag öppnade paketet. Det ska bli så intressant att läsa dessa <3 Flera av sakerna känns väldigt aktuella just nu. Har bla funderat på jordkällare, flytta en timring och veganmat för självhushållare. Nu är jag ingen äkta vegan då jag blev lika glad över att ett nummer handlar om beredning av fårskinn men jag äter veganskt.
/Anna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser