I vårt hus har vi i varmförrådet, under golvet en jordkällare. Den är ca 3 m djup 2x2 i basen. Botten består av sand och på det betongplattor. Den luftas med ett rör ut i fria luften. Väggarna är av betong.
När affärerna lockade med skamligt billiga morötter, potatis och lök, köpte jag det jag kunde bära. Potatisen har klarat sig bra, liksom löken, men morötterna är en bedrövlig syn. Det var från början + 5-6 C vid källarens botten, då jag satt igen en bit av röret med en bit papper, för att minska risken för frost. Jag minska allt eftersom på pappret och det är nu ca +2-3 C. Olkar hur det är med luftfuktigheten. Morötterna började tidigare gro men har nu slutat med det, för att istället skrumpna ihop som om de ville efterlikna russin. Inte kul. Dyra morötter ser det ut att bli. Morötterna ligger luftigt och fint i en trälår, jag antar att det är det som är felet.
Kan morötterna rädas?
Vad gör jag nästa höst för att inte klanta mig på nytt?
Hur får man det att inte bli minusgrader, när den norrbottniska vintern slår till med minus 20-25 C?
Hur regleras luftfuktighet?
Tacksam för initierade svar