Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Pajat surdegsbröd!!  (läst 3152 gånger)

träsleven

  • Inlägg: 87
    • -
Pajat surdegsbröd!!
« skrivet: 08 feb-11 kl 09:06 »
Jag fick för mig att försöka baka surdegsbröd. :-[ Men se det gick inte alls det. Använde mig av receptet som finns i handboken här på alternativ, och följde receptet till punkt o pricka. Allt ifrån skapandet av surdegen till det färdiga brödet. Surdegen såg ut o luktade friskt syrligt som jag antar att den ska. Men när jag kom till att den färdiga degen skulle stå o jäsa så gjorde den inte det!! Nåväl jag lät den stå i nästan tre timmar på ett varmt ställe sen in i en varm ugn o med sjunkande temp som det stod i receptet. Och vad blev resultatet? En klump som mer liknade ett platt vedträ. Hårt på ytan så man kan använda den som mordvapen! Men jag skar itu den med en vass kniv att den inte hade jäst nåt vidare det var ju helt klart, den verkar dock vara genombakad om än lite fuktig och döm om min förvåning när jag smakade på den. Den smakade faktiskt som surdegsbröd!
Nåt har dock blivit fel nånstans det råder det inget tvivel om. Finns det någon erfaren surdegsbakare här på forumet som har nån idé om vad jag har gjort eller inte gjort som borde varit annorlunda?

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Pajat surdegsbröd!!
« Svar #1 skrivet: 08 feb-11 kl 09:17 »
Min erfarenhet är att det tar uppåt en vecka att få till en bra surdeg, om man inte har något att starta från.

Tre timmars jästid för degen är ganska kort tid, även om det är full fart på surdegskulturen. Det är ingen idé att sätta in limporna i ugnen innan man ser att de är lagom jästa, och ingen idé att baka ut dem innan man ser att degen jäst upp ordentligt i bunken.

Se till att få ordning på din startkultur, så ska du se att det blir bra. Men ge alla stegen den tid de behöver.
snus? vad är priset på en pris?

träsleven

  • Inlägg: 87
    • -
SV: Pajat surdegsbröd!!
« Svar #2 skrivet: 08 feb-11 kl 11:22 »
Har tagit fram startkulturen igen! Och matat den. Man ska alltså inte göra någon riktig deg förrän man kan se att surdegskulturen verkligen jäser eller hur? Jag ska inte ge upp har jag bestämt! Har jag fattat saken rätt så kan det ta några dagar. Den står på en kant en bit invid min kökspanna där blir ju lite varmare än i övriga köket hoppas inte det är för varmt så den dör.

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Pajat surdegsbröd!!
« Svar #3 skrivet: 09 feb-11 kl 07:54 »
Kämpa på! Men jag tror inte att din kultur ska stå alltför varmt.
Nedan några surdegslänkar, två på engelska och en på svenska.

http://www.io.com/~sjohn/sour.htm
http://www.thefreshloaf.com/node/10251/starting-starter-sourdough-101-tutorial
http://paindemartin.blogspot.com/2009/05/en-bra-borjan.html

Har du ett bra och varmt ställe kan du göra vildjäst, som kräver lite högre temp än vanlig surdeg:
http://paindemartin.blogspot.com/search/label/vildj%C3%A4st
snus? vad är priset på en pris?

Inga-Karin E

  • Inlägg: 413
    • Halland
SV: Pajat surdegsbröd!!
« Svar #4 skrivet: 09 feb-11 kl 20:50 »
Ja, det måste vara den första surdegen som inte kommit igång riktigt. När den bubblar lite och är som chokladpudding ungefär i konsistensen, då är den klar, så kan du sätta den i kylen upp till en vecka, och använda när du vill. Sen kan du mata den, ha den i värme så den kommer igång igen, och så ut i kylan igen. När jag tar surdeg ur kylen gör jag alltid en blanding på kvällen före jag tänker baka, blandar ca 3 dl ljummet vatten, kanske en dl surdeg, och så 3-4 dl mjölsom får stå övertäckt i värme över natten, det är också ett sätt att få igång jäsprocessen. Nästa morgon blandar jag sedan till den riktiga degen som får jäsa tills dem ser lagom ur och sedan en gång till i formar eller på en plåt. Det brukar bli bra. Man får läsa, prova och lära sig. Det är kul!
Lycka till!

sannah

  • Inlägg: 126
    • -
SV: Pajat surdegsbröd!!
« Svar #5 skrivet: 27 okt-13 kl 18:03 »
mjöl? jag blev frälst här i våras när jag ramlade dels över en bra blogg (brodpassion.se) och ett underbart mjöl, först då började jag få till surdegarna. vad jag än annars bakade med från affären så blev det (bokstavligen) pannkaka varje gång  >:(

jag köper ett ekologiskt och tillsatsfritt mjöl från en lokal bonde utanför stan, betalar typ hälften mot vad ett ekologiskt kostar i affären, och får dessutom hem det till dörren, de är jätteschyssta! har hört att saltåkvarns mjöl ska vara tillsatsfritt, men jag litar inte riktigt på dem, och dessutom är deras mjöl typ dyrast..

leta här eller hitta en bonde nära dig (oj vad klyschigt det där lät..  ::) ) på gardsnara.se, bättre lycka nästa gång!

 

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Pajat surdegsbröd!!
« Svar #6 skrivet: 04 nov-13 kl 20:17 »
Mina limpor jäser bäst när man ovanpå surdegen kan se ett regelrätt lager av vildjäst. Då är det bara att baka på. Men det är ju ingen garanti att det bildas vildjäst vid alla tilläfllen. Säkrast är det när surdegen inte är alltför färsk. Det bör vara varken för varmt eller för kallt. Man får testa på litet olika ställen hemma, vart det funkar att ställa bunken. Man får inte ge sig, bara att försöka igen!

PS
Grovt mjöl med många skaldelar antas fungera bäst till surdegsstarten, eftersom det kan finnas mycket organismer på som behövs för starten. Ekologiskt och närodlat är såklart allra bäst  :)

MvH
Christina G
« Senast ändrad: 04 nov-13 kl 20:25 av christinag »
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

143 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superinspirerande! Nu är jag prenumerant!
/ Pia T

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser