Det skall vara maskiner som går att rengöra/sprita med rätt IP klassning dedicerade för livsmedel.
En omrörare är en sådan maskin i vår verksamhet.
Nu har jag omrörare, tappmaskin och rundbord och följer Livsmedelsverkets direktiv om handhavandet av livsmedel. Det kommer att bli betydligt strängare framöver.
Idag klarar jag en audit vid slungning och tappning. Maskiner, kärl, klädsel, hygien och miljö.
För producenter upp till 1 ton är det bara att göra en egenkontroll och visa upp den på honungsbedömningen och ha genomfört allt inklusive bedömningen av honungen.
Men alla kommer inte dit till sin lokala förening. Många etablerade i branschen säljer smaksatt honung utan tillstånd och kontroll. Man följer inte direktiven.
Hur många har anmält sin primärproduktion av de som levererar större mängd honung.
Kollar HF att dessa är anmälda till länsstyrelsen som primärproducenter?
All slungning och försäljning av bulkhonung är primärproduktion.
35 kupor (snittet) och du är där.
1 kupa och du tillsätter essenser för försäljning på burk och du har passerat direktiven.
Allt för många som tydligt vet att de inte står under kontroll bryter mot detta med tillsatser.
Idag hjälper det inte med att sätta en strut på vispen för koldamm etc.
Miljökontorets tanter är omutliga, men man kan uppehåla/distrahera dem länge med kaffe och bullar.
Här kommer länken till bilden från säker honung. Heja Sverige!
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=120739.msg1109829#msg1109829