Jag är inte helt uppdaterad, men den allmänna bilden är denna:
*sockerbetsfrö säljs knappast alls till konsument eller i portionsförpackning
*sockerbetsfrö säljs troligen i på sin höjd måttlig omfattning till yrkesodlare då det mest är kontraktsodlingar, där odlaren förmodligen "får" fröet från betuppköparen
*moderna sorter är vad jag vet enbart F1-sorter, som inte lämpar sig för egen fröodling;
För självhushållning och särskilt egen fröodling bör man leta rätt på en äldre sort. Lämpliga källor kan vara:
*små fröodlare, som t.ex. kan nås via Föreningen Sesam; dock erbjuds inget sockerbetsfrö i Sesams årsbok 2006
* botaniska trädgårdar och liknande som kan ha sockerbetsfrö för demonstrationsodlingar
* genbanker; dock kan deras förråd vara begränsat så man bör bara försöka få ut frö om man seriöst tänker uppföröka och erbjuda det! Och i stort sett samma sak gäller att försöka få frö från Sesam.
Sen är frågan vad man ska ha sockerbetorna till. Jag gjorde rätt simpla försök att koka ner dem till sirap för ca 15 år sen. Det blev vattnigt och beskt. Men jag kokade bara med vatten i en vanlig kastrull. Det är möjligt att tryckkokning eller ångkokning i en Saft-Maja eller liknande, kanske kombinerat, fungerar bättre. Skulle gärna få tips på detta!
Anders
Var kan jag köpa sockerbetsfrö?