Här är mitt recept på formfranska, beroende på formstorlek kanske du behöver öka/minska vatten- och mjölmängden något för att få lagom höga limpor, men det är bara att prova sig fram, så länge det blir en smidig deg som inte klibbar för mycket så är det rätt.
7 dl kroppstempererat vatten
1 tsk salt
1 msk rapsolja
ca 1/4 pkt jäst
Blanda ovanstående i en stor bunke.
Rör i 3 dl havregryn (kan uteslutas eller byta mot grövre mjöl eller liknande) och därefter vetemjöl, ca 1 dl i taget tills du får en smidig deg som lossar fån bunken. Låt jäsa på en varm plats övertäckt med plastfolie (eller kökshandduk) i 1 timme. Knåda degen igen med lite mer mjöl om det behövs. Dela i två lika stora korvar som läggs i väl smorda formar, tryck inte fast degen utan sträck den till lagom längd innan. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Ställ in formarna i 225° varm ugn, men vrid ner temperaturen till 175° när du ställer in brödet. Grädda i 40 minuter. Ta ur limporna ur formarna (brukar bara vara att vända uppochner och knacka på dem om man smort ordentligt). Knacka med en knoge i botten på brödet, om det låter ihåligt är det klart, bara att låta svalna, annars så lägger du in dem i eftervärmen utan form och med botten på limpan upp. Prova att knacka igen efter 10 minuter.