Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur mycket förstörs vid koknin?  (läst 20231 gånger)

Jonas från Backfors

  • Inlägg: 974
    • Västerbotten
    • Backfors Gård
Hur mycket förstörs vid koknin?
« skrivet: 18 jul-11 kl 17:29 »
Vet ju att en del vitaminer och antioxidanter förstörs när man kokar sylt av bären. Men hur mycket förstörs egentligen? Handlar det om 5-10 % eller är det allt av vissa vitaminer? Har läst mig till att vattenlösliga vitaminer urlakas i kokvattnet, men et spelar ju ingen roll med sylt, man häller ju inte bort något utan allt hälls ju ned i burken. Eller har jag fattat fel där?

Vill ju inte plocka ej jäkla massa sylt bär för att sedan "bara" få smaken som ett plus i vinter. Vill ju gärna få lite vitaminer och mineraler i mig också.

Läser på livsmeelsverkets hemsida:
De vattenlösliga vitaminerna (B och C) är känsliga för oxidation genom påverkan av syre, värme, ljus och surhetsgrad. Livsmedlets finfördelningsgrad spelar också in. De vattenlösliga vitaminerna urlakas och löses ut i kokvatten. För att ta till vara på de urlakade näringsämnena kan man använda spadet till sås eller soppa eller liknande.
 
Urlakningen till kokvattnet gör att man bör koka livsmedel i så lite vatten som möjligt, så att det knappt täcker. Övriga faktorer för en optimal behandling innebär så kort tid och så låg temperatur som möjligt. Detta gäller oavsett tillagningsmetod exempelvis kokning, mikrovågstillagning, ugnsstekning eller stekning.
Bor med fru och barn på nästan helt självförsörjande gård i Västerbotten. Nordsvensk brukshäst, Fjällnära kor, Klövsjöfår, Linderödsvin, Bjurholmshöns och Gotlandskaniner.
www.backforsgard.se

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Hur mycket förstörs vid koknin?
« Svar #1 skrivet: 18 jul-11 kl 18:49 »
Man kan ju koka sylt på många olika sätt. Endel kokar bären uppåt 1 h, medan andra bara kokar max 10-15 min.

Jonas från Backfors

  • Inlägg: 974
    • Västerbotten
    • Backfors Gård
SV: Hur mycket förstörs vid koknin?
« Svar #2 skrivet: 18 jul-11 kl 20:07 »
Men om man kokar ca 15 minuter, någon som vet hur mycket som förstörs då?

Varför kokar man 1 timme? Har aldrig haft dålig sylt(kanske 1 på 50) och använder aldrig något konserveringsmedel.
Bor med fru och barn på nästan helt självförsörjande gård i Västerbotten. Nordsvensk brukshäst, Fjällnära kor, Klövsjöfår, Linderödsvin, Bjurholmshöns och Gotlandskaniner.
www.backforsgard.se

Vikola

  • Inlägg: 6
  • Ganska nylig husägare med lite tomt till
    • Bohuslän
SV: Hur mycket förstörs vid koknin?
« Svar #3 skrivet: 06 aug-12 kl 19:59 »
Rårör bären med lite socker då och frys in. Tina upp så mycket som går åt på några dagar.

Jonas från Backfors

  • Inlägg: 974
    • Västerbotten
    • Backfors Gård
SV: Hur mycket förstörs vid koknin?
« Svar #4 skrivet: 07 aug-12 kl 09:52 »
Skulle gärna vilja veta hur mycket som förstörs just av kokningen. Vet att det finns andra alternativ, men jag är ute efter vad som förstörs om man kokar sylt som "vanligt".

Har plockat 20 liter blåbär och 20liter hjortron som vi gjort sylt på hittills i år. Samt fryst in kanske 5 liter färska bär. Nästa plockning blir det till å frysa in allt då vi har sylt så det räcker ett år nu(förutom lingonsylt, men det kommer senare).
Bor med fru och barn på nästan helt självförsörjande gård i Västerbotten. Nordsvensk brukshäst, Fjällnära kor, Klövsjöfår, Linderödsvin, Bjurholmshöns och Gotlandskaniner.
www.backforsgard.se

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Hur mycket förstörs vid koknin?
« Svar #5 skrivet: 07 aug-12 kl 10:20 »
En god approximation är att ALLA vitaminer förstörs i stort sett omedelbart vid kokning. Dessutom tillförs socker i stor mängd, vilket är skadligt för tänder och kan ge upphov till fetma. Man äter alltså inte kokt sylt för att få vitaminer, utan för att det är gott. Godis.

En del gör gällande att de kan koka lite kortare tid och på det sättet bevara något av vitaminerna. Det är möjligt, men det förutsätter också att avsvalningen sker mycket snabbt, exempelvis genom nedsänkning av burken i kallt rinnande vatten. En sådan skonsam behandling kan även påverka hur bra det går att lagra sylten. Troligen bevaras även enzymer, bakterier och mögelsvamp om man lyckas bevara vitaminer. Tillsats av extra socker eller konserveringsämne är då nog nödvändigt för att säkert bevara sylten, om den inte fryses in.

Ett knep är att koka med lingon. Lingon innehåller konserveringsmedlet natriumbensoat. Man kan även tillsätta rent natriumbensoat (Atamon) för att förbättra konserveringen.

Ett annat knep är att tillsätta askorbinsyra (C-vitamin/E300) efter kokningen. I den mån det finns C-vitamin i kokt sylt beror det främst på en sådan tillsats. Askorbinsyran hjälper till att hålla sylten lite sur och förhindrar en del bakterier att växa. Sylten bevarar också sin färg och smak bättre med hjälp av tillsats av askorbinsyra som även verkar som antioxidant.

Att frysa färska bär och efter behov tina och eventuellt råröra och snabbt äta upp är mycket bättre om man vill tillgodogöra sig vitaminer i frukt och bär. Men även frysning ger vitaminförluster, uppemot hälften eller mer. Men det är nog ändå det bästa sättet att bevara vitaminer.

http://www7.slv.se/Naringssok/SokLivsmedel.aspx
Jämför blåbär, blåbär frysta, blåbär sockrade frysta och blåbärssylt.
« Senast ändrad: 07 aug-12 kl 11:20 av sɹǝpuɐ »

Jonas från Backfors

  • Inlägg: 974
    • Västerbotten
    • Backfors Gård
SV: Hur mycket förstörs vid koknin?
« Svar #6 skrivet: 07 aug-12 kl 14:33 »
Tak för länken!

Kunde se när man jämförde färska blåbär och blåbärssylt att det på mineralsidan skiljde ungefär hälften. Det innebär alltså att inga mineraler försvinner då hälften av blåbärssylten är socker. Däremot på vitaminsidan ser man att det försvinner en stor del betakaroten och retinolekvivalenter är inte ens en tiondel, c vitamin och vitamin B6 förstörs helt. Däremot är vitamin E detsamma, tiamin, riboflavin,  niacin och niacinekvivalenter en fjärdedel.

Så man kan kanske äta blåbärssylt som ett mineraltillskott plus att det ju är väldigt gott :)
Bor med fru och barn på nästan helt självförsörjande gård i Västerbotten. Nordsvensk brukshäst, Fjällnära kor, Klövsjöfår, Linderödsvin, Bjurholmshöns och Gotlandskaniner.
www.backforsgard.se

krikav

  • Inlägg: 449
    • Hälsingland
SV: Hur mycket förstörs vid koknin?
« Svar #7 skrivet: 02 sep-12 kl 00:55 »
Åh, detta var deprimerande!

Jag trodde att man hade kvar mer än så när man gjorde sylt... :(

Hur gör man för att spara bär och frukt-vitaminer till vintern om man har begränsat med frys-utrymme då..? Hur står sig torkning?

kneip

  • Gäst
SV: Hur mycket förstörs vid koknin?
« Svar #8 skrivet: 02 sep-12 kl 01:00 »
köp vitamin tabletter? :)

 

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Hur mycket förstörs vid koknin?
« Svar #9 skrivet: 02 sep-12 kl 01:01 »
Åh, detta var deprimerande!

Jag trodde att man hade kvar mer än så när man gjorde sylt... :(

Hur gör man för att spara bär och frukt-vitaminer till vintern om man har begränsat med frys-utrymme då..? Hur står sig torkning?

Inte så bra det heller, men troligen bättre än kokningen. Fast det är svårt att utläsa ur tabellerna eftersom exempelvis 100 gram torkade blåbär är en väldig massa fler blåbär än 100 gram kokta.

Och man kan ju fuska och tillsätta askorbinsyra efter kokningen...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

171 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bääästa julklappen!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser