Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Frontline till livsmedelsproducerade djur - NEJ  (läst 8663 gånger)

AntiFrontline

  • Inlägg: 1
    • Övriga världen
Frontline till livsmedelsproducerade djur - NEJ
« skrivet: 21 feb-12 kl 20:00 »
SNÄLLA! LÄS IGENOM ALLT NOGA!

Jag låser här med tråden eftersom jag inte vill ha diskussion här. Var meningen att visa vilka svar jag fick av dessa 3 ställen. Sen får uppfödare göra vad de vill.


Eftersom en allt växande skara personer envisas med att mässa om Frontlines förträfflighet så fort tillfälle ges så tog jag och mailade både tillverkaren och SVA för att höra hur de ser på saken med höns och Frontline-användning.

 Fick svar från båda. Tillverkaren gör förstås allt för att inte behöva uttala sig negativt om sin produkt, men det framgår ändå tydligt att det INTE är ok att använda Frontline på höns.

 ______________________________​______________________
Frontline tillverkaren:
 Som du skriver är Frontline enbart indikerad för hund och katt, och vi som läkemedelsföretag kan inte rekommendera annan användning. Användning utanför godkänd indikation sker därför alltid på den enskilde veterinärens/djurägarens eget ansvar. Läkemedelsföretag som registrerar djurläkemedel måste i omfattande studier visa effekt och säkerhet hos samtliga djurslag som man önskar få godkänt att behandla med produkten. Därav konsekvensen att det finns väldigt få läkemedel godkända för behandling av ”mindre vanliga” djurslag som hamster, marsvin, kanin, undulat, orm etc., och läkemedelsbehandling utanför godkänd indikation på dessa djurslag blir därför många gånger nödvändig. På direkta frågor om denna användning utanför godkänd indikation kan vi ibland vara behjälpliga.

 Angående Frontline, behandling av livsmedelsproducerande djur och karenstid: Då den aktiva substansen (fipronil) inte har ett av den Europeiska Läkemedelsmyndigheten fastställt värde för högsta tillåtna restmängd i livsmedel, blir karenstiden per definition livslång. Det är alltså inte den aktiva substansens eventuella farlighet som avgör den livslånga karenstiden, utan att specifika resthaltsstudier för livsmedelsproducerande djur saknas. Försiktighetsprincipen är här självklar. Numera är Läkemedelsverket ansvarig svensk myndighet för karenstider på djurläkemedel, och jag rekommenderar att du vänder dig till dem för mer detaljerad information.

 Jag vill inte spekulera i eventuella hälsoeffekter för människor som får i sig ägg eller kött från djur behandlade med Frontline. Det har inte varit utgångspunkten i de studier som ligger till grund för Frontlines registrering. Frontline har dock genomgått alla erforderliga toxikologiska studier (kraven är liknande för både human- och djurläkemedel), resulterande i godkännandet för behandling av både hund och katt, inklusive dräktiga och digivande.

 Bästa hälsningar,
 Christer

 Christer Olsson, PhD
 Regulatory & Technical manager (SE+FI)
 Merial Norden A/S
 t. 0159 20303
 mob. 0702 151998
 ______________________________​____________
SVA:
 Tack för din fråga. Vi på SVA är väl medvetna om att Frontline används till fjäderfän på detta sätt och vi frånråder alla som tar kontakt med oss att göra det. Parasitbekämpningsproblemet ligger mig varmt om hjärtat sedan många år och jag lovar att du ska få ett svar på ett eller annat sätt. Det jag skulle vilja börja med att att vidarebefordra diitt mail till Livsmedelsverket som ansvarar för livsmedelssäkerheten för att höra deras syn på saken. Är det OK att jag gör det?

 Det här med parasiter och fjäderfän och bristen på lämpliga läkemedel och bekämpningsmedel är ett stort problem som vi på SVA har försökt att väcka uppmärksamhet för under ett antal år, tyvärr utan större framgång. Jag håller fullständigt med dig om att det är ett djurskyddsproblem och vi ska försöka ta tag i det igen i vår.

 Med vänlig hälsning
 Désirée Jansson
 Enheten för Djurhälsa och Antibiotikafrågor
 Tf statsveterinär
 ______________________________​____________
Livssmedelsverket:
 Fipronil som ingår i Frontline är inte bedömt som läkemedel till livsmedelsproducerande djur och det har därför inte ett så kallat MRL-värde. Det ska därför inte användas till livsmedelsproducerande djur. DVS kött, lever, njure, ägg och mjölk får inte gå till livsmedelskonsumtion. Fipronil får alltså inte heller användas som läkemedel till häst som är avsedd för livsmedelsproduktion. Det ska i så fall stå i hästens pass att den inte ska gå till livsmedelsproduktion. Eftersom substansen inte är utvärderad för användning på livsmedelsproducerande djur så har vi ingen aning om hur höga resthalterna kan vara och därmed kan man inte bedöma risken för människor som äter livsmedel med eventuella resthalter av läkemedlet.
 ______________________________​______________

Mao:
 Använder man Frontline på en häst så är det livstids karens på den hästen. Den får aldrig gå till slakt för att ätas, om det så var 20 år sen den fick Frontline på sig.
 Och folk sitter och äter ägg från höns de frontlinat bara några veckor sedan?

Håll tråden ren från tjafs och påhopp!
« Senast ändrad: 21 feb-12 kl 21:49 av AntiFrontline »

 

Grimla

  • Inlägg: 4057
  • 432Grimla på bilden.
    • Hälsingland
SV: Frontline till livsmedelsproducerade djur - NEJ
« Svar #1 skrivet: 08 sep-12 kl 09:38 »
puttar upp tråden  ;)
Islandshöns och Sk.Blommehöns (båda raserna med o utan hätta). 4 Fjällkor, Häst, Får, Katt ♥


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

129 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tappat räkning på alla år vi läst denna. En av FÅ vettiga skrifter/guider till ett roligare o uthålligare liv. Aldrig tråkig. En idealisk present till alla som "vill själv" Tack Petter. (Behåll tian :-) )
/Allan o Kajsa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser