Hej!
Fläderbär är nyttiga, mycket C-vitamin och bra vid trög mage (hela bär).
Här kommer ett recept på sylt:
2 liter frostnupna fläderbär
2 1/2 dl vatten
ca 7 dl strösocker
2 krm natriumbensoat
Om inte frosten "nypt" bären, lägg dem i frysen ett dygn.
Koka upp bären med vattnet, koka 5 min och rör sen ner sockret. Koka upp, skumma av och låt småkoka under lock 10 min.
Skumma igen, blanda ut bensoatet i lite sylt och rör ner det i grytan. Sen är det bara att burka sylten.
Frågan är om det går att sylta saftbären på samma sätt, kan tänka mig att det inte blir mycket smak kvar om man dratt saften ur dom...
Kärnorna är ju nyttiga, kanske kan man blanda i dem i matbröd? Fibrer som fibrer, man kan ju baka på det mesta. Hittade ett bröd bakat på rödbetor häromdagen.
Testa att frysa in burkar med bärresterna i lagom portioner och ta fram när det är dags å baka!
![Tongue :P](https://www.alternativ.nu/Smileys/classic/tongue.gif)
Personligen gillar jag saft på blommorna hellre än bären, men sylten är god!!