Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Skaffa får eller inte.  (läst 4664 gånger)

Insanity

  • Inlägg: 349
Skaffa får eller inte.
« skrivet: 17 jan-07 kl 13:41 »
Jag går lite i skaffa-får-tankar.
Vi har en hel del bete, men mina små pållar är ju inga direkta storätare, så de skulle behöva lite sällskap och hjälp med att beta ner markerna, och får tror jag skulle kunna passa bra.

Jag har fattat tycke för rasen oxford down (den heter så va?), jag har endast sett de från bilen när vi kört förbi en flock får knappt 1 mil hemifrån och jag tycker de är jättefina.

Är de bra nybörjarfår? Finns det bra får att börja med?


Det är ingen större mängd får jag vill ha 3-4 stycken får räcka till att börja med.
Har hästar, hundar, katter, höns och kaniner.

Hjälp ett djur! http://www.livlinan.be

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
Re: Oxford down
« Svar #1 skrivet: 17 jan-07 kl 14:05 »
Jag har fattat tycke för rasen oxford down (den heter så va?), jag har endast sett de från bilen när vi kört förbi en flock får knappt 1 mil hemifrån och jag tycker de är jättefina.
Är de bra nybörjarfår? Finns det bra får att börja med?

Här kommer lite Oxford down info  :)

OXFORD DOWN (Ko)

HISTORIA
Oxford Down är ett stort och tungt köttfår med bra fruktsamhet. Baggar kan väga upp till 200 kg, endast en ras Lincon överträffar rasen i storlek. Rasen är känd sedan 1830-talet i England. Redan år 1889 bildades The Oxford Down Sheep Association och den första stamboken upprättades. De första fåren importerades till Sverige år 1863 av godsägarna Ludvig Kockum, Bulltofta och Peter Kockum på Rosengård i Skåne. De lade grunden för den svenska oxford downavel. Rasen var under första hälften av 1900-talet en mycket utnyttjad ras i Sverige. Importer från i huvudsak Danmark har tillfört rasen nytt bra, blod.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE;
I Danmark används den ofta liksom shropshire i julgransplanteringar då den betar skonsamt och ej skadar träden. Baggarna används oftast som faderras på lantrasfår. Oxford Down är lugna, tåliga och lätta att hägna in och att arbeta med. Fårens lugna, skonsamma betessök passar svenska förhållanden bra, såväl på ängs- som skogsmark.

RASBESKRIVNING
Färgen är vit, utan svarta eller mörka fläckar. Huvud, öron och ben är brunsvarta. Nos, läppar och klövar ska vara svarta. Djuren är lugna och lätthanterade. Tackorna har utmärkta modersegenskaper. Lammen växer snabbt och utan tidig fettansättning. Tackan ger ofta två lamm eller fler med lammvikter på 40-50 kg/120 d. Ett rastypiskt djur har en rektangulär kroppsform, en köttfylld, lång, rak och stark rygg och välfyllda lår, ett brett och välformat kors, kraftiga välvinklade ben. Framdel ska vara djup och med en tydligt markerad bringa. Ullen ska vara tät, riklig, täcka det mesta av kroppen och vara finfibrig och med väl markerade ullstolpar. Kring ögon och på öron önskas inte för mycket ull.

FAKTA
Vuxenvikt: Tackor 85 - 105 kg, baggar 130 - 200 kg
Avkastning i Fårkontrollen 2000;
1,78 födda lamm, uppfödda 1,64 lamm/tacka, 57,7 kg/tacka
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

samsam1

  • Inlägg: 51
    • -
Re:Skaffa får eller inte.
« Svar #2 skrivet: 19 jan-07 kl 18:41 »
Hej. Tänk på att Oxford är stora tunga och ganska egensinniga. Klippning avmaskning ja all hantering är ganska svårt. Oxforden är känd för att ha stora besvär vid lammning, pga stora lamm. vi har haft mycket bekymmer med våra . Har idag bara två  gamla tackor kvar. Dom är 9 och 10 år.Fortfarande mycket misstänksamma. Alla övriga oxforden som vi hade var likadana. Vi har slaktat alla utom "pantertanterna". Prova med vanliga pälsfår, våra kan man utan svårigheter flytta mellan olika hagar och gå med dom. Tar bara tackfor i en bunke och skramler med. Eller varför inte starta med allmogefår?Vår är värmlänska skogsfår lika lätthaterliga som pälsfåren. Ett undantag dock, när dom lammat blir värmlänningarna väldigt försiktiga i ca 3 veckor och är rädda om sina lamm. Som vanlig så är inte någon av baggarna "trevlig" Dom 2 vi ha en päls och en värmlänning vaktar och skyddar sina tackor. Lycka till . samsam,1
Bättre att vara ute på hal isoch ha det glatt, än att gå i lera och sörja.
Vi har en Drevrar två Dansk-svensk gårdshund fyra honkattor. Vätmlänska skogsfår och pälsfår.

Henning

  • Inlägg: 706
Re:oxford Down.
« Svar #3 skrivet: 19 jan-07 kl 20:45 »
Håller med Samsam, har liknande erfarenheter. Ko är en ras för specialister. Den har sina största fördelar som producent av dialamm, alltså lamm som slaktas vid en mycket låg ålder. Jämför man avkastningsiffrorna i Rosas klipp från rasbeskrivningen ser man att 40-50 kg lamm vid 120 dagar snarare är ett mål. I fårkontrollen kommer de inte alls så högt. Man bör dessutom tänka på att tackornas underhållsbehov ökar nästan linjärt med vikten. Det innebär att gotlandsfår producerar betydligt mer kött/ kg tackvikt och är mer lönsamma som köttproducenter.
För hobbybruk har det dock mindre betydelse med produktionen. Det viktiga är att individerna är ltrevliga och om du tänker ta lamm på dom, att de har lätta lamningar o fö bra modersegenskaper. Sammanfattning Akta dig för Ko.

Insanity

  • Inlägg: 349
Re:Skaffa får eller inte.
« Svar #4 skrivet: 20 jan-07 kl 12:38 »
Attans, de som är så fina :)

Men det är väl kanske inte det smartaste att börja med en "svår" ras.

Vad finns det annars för bra raser för en nybörjare?
Har hästar, hundar, katter, höns och kaniner.

Hjälp ett djur! http://www.livlinan.be

samsam1

  • Inlägg: 51
    • -
Re:Skaffa får eller inte.
« Svar #5 skrivet: 20 jan-07 kl 16:42 »
Hej igen. Gå in på svenska allmogefår och titta lite . Där kan det finnas uppslag till dig. Där kan du också få hjälp med förmedling mm mm samt göra en insatts för våra hotade fårarter. Hälsningar samsam1.
Bättre att vara ute på hal isoch ha det glatt, än att gå i lera och sörja.
Vi har en Drevrar två Dansk-svensk gårdshund fyra honkattor. Vätmlänska skogsfår och pälsfår.

Lena A

  • Inlägg: 1598
Re:Skaffa får eller inte.
« Svar #6 skrivet: 20 jan-07 kl 18:48 »
Insanity, jag håller med samsam1 om att skaffa allmogefår och bidra till att våra hotade husdjursraser finns kvar. Kolla Allmogefårens hemsida och se vad du tycker.

Själv var vi nybörjare när vi skaffade våra får av rasen Shropshire för några år sedan. Du kan se bild på dem under "Fårbilder" sid. 1. De är ganska stora, blir lätt tama, är lugna, lätta att ha inom eltråd samt ursöta att se på.  :)

Insanity

  • Inlägg: 349
Re:Skaffa får eller inte.
« Svar #7 skrivet: 20 jan-07 kl 23:39 »
Åh, men Shropshire har jag också funderat lite på :)

Jag ska kika in på Allmogefårens sida och läsa lite.
Har hästar, hundar, katter, höns och kaniner.

Hjälp ett djur! http://www.livlinan.be

 

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
Re:Skaffa får eller inte.
« Svar #8 skrivet: 21 jan-07 kl 09:54 »
Jag har läst någonstans om olika fårraser, just ur betessynpunkt, hur de betar och så. Någon köttras tex, behövde jättebra bete, nästan vall att gå på, och andra tuggade i sig annat också. Och så tror jag att jag läst här på forumet att lammen lär sig av tackorna, om mamman tuggar buskar gör lammen det också men annars inte. Det kan ju vara intressant att tänka på, om du främst ska ha dem för bete. Det finns säkert flera här på forumet som kan mycket om betesvanor hos de olika raserna!?

Själv har jag bara erfarenhet av finull, och nu mina finull/dorset-korsningar. De rena finullarna var mycket aktivare, högljuddare och kvickare än korsningarna, men också lättare att få tama. Korsningarna verkar vara mycket lättare att hägna in. Fast jag baserar de iakttagelserna på fem djur av var sort, så ta det för vad det är....  ;)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

181 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressanta uppslag! Blev väldigt sugen på att skaffa höns. Efter större delen av renoveringarna på huset är klara så ska jag bannemig också skaffa mig några höns!
/Dennis Bengtsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser