Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  bygga bakugn utomhus  (läst 21448 gånger)

aston_sol

  • Inlägg: 237
    • Småland
bygga bakugn utomhus
« skrivet: 04 feb-13 kl 22:08 »
Jag funderar på att bygga mig en bakugn för att baka bröd och tillreda mat.
 Ugnen ska stå utomhus.(är detta ett alternativ eller kommer det att bli problem med frostsprängingar?)

Sitter och funderar på hur jag ska bygga den och tänkte att ni har några synpunkter.

Jag tänkte gjuta ett bord och ha som grund. Bordet ska bli som en låda fast med öppen sida framtill för att förvara ved under.  Då det kommer att bli ordentligt mycket vikt på denna grundkonstruktion tar jag i ordentligt i väggdimensionen.

På bordet bygger jag ca 40cm väggar av tegel  och fyller upp utrymmet innanför med sand (för att ha något som håller värme bra).
Som häll i ugnen funderar jag på sten. Gråkalksten från öland är ett alternativ. Ett annat är att jag gör hällen av eldfast tegel, vad tror ni?, kommer stenen att spricka?.

Fortsätter att bygga väggar av tegel. Innerst mot ugnen ska det vara eldfast tegel(behövs det vara eldfast?). Taket blir välvt av eldfast tegel, ett eller två lager tegel.(varför är tak ofta välvda i bakugnar? Bättre bärförmåga?) ovanpå detta blir ett utrymmet(ca 50cm högt) vilket jag fyller med sand(återigen för att ha något som håller värme, något bättre förslag till värmehållande och uttfyllande material?. )
Taket till alltihopa blir ett lager av tegel.

En skorsten ska muras(vilken diameter behövs för att få drag?) (Hur stor behöver öppningen vara till ugnen för att få drag?, behövs det göras ytterligare lufthål från sidorna för att få in syre?) Sätter in ett spjäll för att reglera diameter i skorsten.

En sammanfattning:
Frostsprängning på vintern?
Är betonggrund bra alternativ?
Är sand det bästa värmebevarande utfyllnandsmaterialet? Har läst på forumet att aska är ett alternativ, någon som testat?
Vad ska man ha för sten som botten i ugnen?
Hur får jag lagom med drag?
Andra synpunkter?


 


Malin Johansson

  • Inlägg: 482
    • Västergötland
SV: bygga bakugn utomhus
« Svar #1 skrivet: 04 feb-13 kl 22:32 »
Hej!
 
Jag har oxå gått och drömt om utomhusugn. Vet ingenting, annat än att det finns en hel del på forumet med samma tankar. Här är två gamla trådar, men det finns säkert fler. http://www.alternativ.nu/index.php?topic=49603.0
 http://www.alternativ.nu/index.php?topic=234.0
 
 

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: bygga bakugn utomhus
« Svar #2 skrivet: 04 feb-13 kl 23:07 »
Nu har jag inte byggt någon bakugn, men väl tittat på en och annan och även eldat en hel del i närheten av just tegel.

Som häll i ugnen funderar jag på sten. Gråkalksten från öland är ett alternativ. Ett annat är att jag gör hällen av eldfast tegel, vad tror ni?, kommer stenen att spricka?.
Ja stenen kommer att ta skada, eldfast tegel rekommenderas.

Citera
Fortsätter att bygga väggar av tegel. Innerst mot ugnen ska det vara eldfast tegel(behövs det vara eldfast?).
Om inte så spicker det. Men äldre rivningstegel från skorstenar tål eld någorlunda, men inte alls på samma sätt som eldfast.

Citera
Taket blir välvt av eldfast tegel, ett eller två lager tegel.(varför är tak ofta välvda i bakugnar?
För att skapa ett tak. Hur ska annars taket vara byggt? Murbruk håller inte att limma tegelstenar i platt tak när det utsätts för värme.

Citera
ovanpå detta blir ett utrymmet(ca 50cm högt) vilket jag fyller med sand(återigen för att ha något som håller värme,
I bakugnar hade man sand ovanpå för att om något händer i ugnen, t.ex. att valvet kollapsar, så rinner sanden ner i spickorna och kväver elden istället för att huset brinner ner.

Citera
Taket till alltihopa blir ett lager av tegel.
Jag undrar om du kan få det tätt tillräckligt för att ha sand under utan att den blir våt av regn och frostspränger hela konstruktionen? Ska den stå ute behövs nog plåttak.

Citera
(Hur stor behöver öppningen vara till ugnen för att få drag?, behövs det göras ytterligare lufthål från sidorna för att få in syre?)
Du behöver ha en lucka om du ska få upp värmen tillräckligt för att kunna baka. Bakugnar får antingen tilluften genom att man eldar med luckan på glänt eller att man har en mindre lucka som man kan regler luften i.

Bakugnen i mitt förr-förra hus hade en stor lucka, precis innanför den var ett hål ned och där nere fanns en liten sotlucka. När man bakade så eldade man ordentligt så den blev varm, sedan rakade man ner kolen i hålet innanför luckan och det sista brann snabbt upp. Därefter kunde man baka utan röksmak och askan var lätt att sota ut. Mellan bakugnen och skorstenen var ett stort spjäll i form av en plåt som man kunde stänga för helt för att bevara värmen i ugnen. Självklart stod bakugnen i källaren och värmde hela huset.

I princip var den byggd som ett gjutet bord (men gråsten och murbruk), på det var byggt en kvadratisk tegelmur med eldfast botten och valv och lucka och spjäll inmurat. Uppåt var det bara lös sand. Den var byggd 1929 och användes fram till 1964 (då elspis sattes in) och allt bröd till en ganska fattig familj med 10 barn bakades i den och den stod för uppvärmningen av huset. Jag köpte huset av ett av de barnen.

Malin Johansson

  • Inlägg: 482
    • Västergötland
SV: bygga bakugn utomhus
« Svar #3 skrivet: 04 feb-13 kl 23:22 »
Här är en ganska bra bild på hur det klassiskt är murat. http://site.vk.se/blaljus_artikel.jsp?article=360592

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: bygga bakugn utomhus
« Svar #4 skrivet: 04 feb-13 kl 23:27 »
Vad kul att se att kunskapen att bygga bakugnar i tegel finns kvar!

Annars är jag väldigt förtjust i Skyttens lerugnsprojekt i länkarna ovan.

aston_sol

  • Inlägg: 237
    • Småland
SV: bygga bakugn utomhus
« Svar #5 skrivet: 05 feb-13 kl 16:29 »
Här är en ganska bra bild på hur det klassiskt är murat. http://site.vk.se/blaljus_artikel.jsp?article=360592


Intressant! Till min stora glädje så finns dessutom boken som han har skrivit på biblioteket här! Spännande.


Jag undrar om du kan få det tätt tillräckligt för att ha sand under utan att den blir våt av regn och frostspränger hela konstruktionen? Ska den stå ute behövs nog plåttak.


Tack för bra svar. Något annat jag kan använda som fyll för att slippa frostsprängning? Om jag murar med tegel rakt genom? Hur viktig är sandens funktion som värmebevarande material? Har tegel samma egenskaper eller kommer ugnen att kyla ner snabbare?
Ja stenen kommer att ta skada, eldfast tegel rekommenderas.


Använder man aldrig sten som häll i bakugnar? Stenugnsbakad pizza har jag ju hört talas om. Vad använder man isf för sten?

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: bygga bakugn utomhus
« Svar #6 skrivet: 06 feb-13 kl 11:50 »
Strömsö har ganska bra beskrivning av hur de byggde sin bakugn av återvunnet tegel:

http://svenska.yle.fi/artikel/2008/09/21/stenugn-till-stromsos-lusthus

aston_sol

  • Inlägg: 237
    • Småland
SV: bygga bakugn utomhus
« Svar #7 skrivet: 09 feb-13 kl 07:30 »
Använder man aldrig sten som häll i bakugnar? Stenugnsbakad pizza har jag ju hört talas om. Vad använder man isf för sten?

Ger ett partiellt svar på min egen fråga: Hörde av mig till stenhuggeri på öland som berättade att kalksten klarar väldigt höga temperaturer. problemet är om det redan från början är småsprickor i stenen. Dessa kommer då att spricka mer om det blir för varmt. På det huggeriet värmetestade de inte sin sten.

 



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

194 gäster, 1 användare
yellgar

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning, väldigt intressanta artiklar.
/ Jimmy

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser