Det verkar inte som nån vet vad man ska göra med nypon, men nu har jag hittat lite grann.
Men om nån har fler tips och ideer, skriv gärna
![Smiley :)](https://www.alternativ.nu/Smileys/classic/smiley.gif)
Nyponen blir mogna på sensommaren, i medlet av augusti, men man brukar plocka dem på senhösten.
Nyponen används efter att de kärnats ur, då de frön som finns inuti kan förorsaka irritation om de äts.
Nyponet innehåller mycket c-vitamin samt en hel del kolhydrater. Nyponen kan torkas och används till te,
soppor, saft och sylt.
NYPONDRICKA
4-6 l nypon
2 l vatten
4 tsk citronsyra
12 dl socker
2 citroner (saften)
2 krm natriumbensoat
Skölj och snoppa nyponen. Lägg nyponen i det kokande vattnet tillsatt med citronsyran. Koka i 15 minuter.
Sila saften och tillsätt genast citronsaften, socker och konserveringsmedlet. Rör tills sockret löst sig.
Fyll på rena flaskor ända upp och förslut genast.
NYPON-ÄPPEL-RUSSINMARMELAD
1 l nypon
1/2 kg äppel
125 g russin
1/2 l kokande vatten
3 dl socker
1 krm natriumbensoat
Ta bort blomfnas och stjälk från nyponen. Klyv nyponen och ta bort kärnorna och de små håren. Koka dem mjuka i vatten,
ca 15 minuter, varpå de passeras. Skålla russinen. Skölj, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.
Mal eller mixa russinen och äpplen. Blanda nyponmoset med äppel-russinmoset och koka under lock i 20 minuter.
Tillsätt socker och koka ytterligare 10 minuter. Skumma. Tillsätt konserveringsmedlet utrört i lite vatten och fyll på
burkar.
NYPONMOS
2 l nypon
4-5 dl vatten
5 dl socker / 1 l passerad mos
Skölj, snoppa och kärna ur nyponen. Lägg dem i en gryta och häll vattnet över dem. Koka under lock tills de mosat sig.
Rör regelbundet i grytan. Mät upp den passerade massan och tillsätt socker. Koka under ständig omrörning.
Då moset ser glansigt ut och får fastare konsistens är det färdigt. Skumma väl och häll upp på rena, torra och varma burkar.
NYPONBULLAR
1/2 l ljummet utspätt nyponmos
50 g jäst
1 ägg
1 dl olja
1 dl vetekli
1/2 tsk salt
12 dl vetemjöl
Lös upp jästen i det ljumma nyponmoset och tillsätt ägg, olja, vetekli, salt och mjöl. Arbeta degen och låt den jäsa till
dubbel storlek. Slå upp degen på mjölat bakbord och arbeta den blank och smidig. Baka ut degen till små bullar och pensla
dem med uppvispat ägg. Låt dem jäsa till dubbel storlek och grädda dem ca 8 minuter i 250'C.