Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  mjöd. omtappning.  (läst 3078 gånger)

johanre

  • Inlägg: 6
    • Skåne
mjöd. omtappning.
« skrivet: 25 nov-15 kl 17:57 »
vad säger bryggar mästarna om omtappning av jästa drycker?
vinner man något på att tappa om flera gånger efter att det jäst klart eller kan man vänta tills det klarnat helt och sen tappa om?

blir mjöd någonsin dåligt? cider blir ju bara bättre efter något år, vin likaså.

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: mjöd. omtappning.
« Svar #1 skrivet: 25 nov-15 kl 18:27 »
Omtappning innebär att syre kommer till drycken vilket är negativt men kan behövas om det smakar allt för mycket jäst. Jag gör oftast bars en sekundärjäsning.
Ju mer alkohol ju längre klarar drycken att lagras och mjöd brukar bli ganska starkt så de borde gå att vänta med att dricka upp allt ett tag. Bara man sköter hygienen så ska det gå att lagra.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Halte

  • Inlägg: 1106
    • Östergötland
SV: mjöd. omtappning.
« Svar #2 skrivet: 25 nov-15 kl 19:19 »
Jag låter det klarna i jäskärlet, har det stående lite högre så att jag kan slanga över direkt därifrån i flaskor när det klarnat. Vet inte hu länge man kan lagra det.. Men som sagt, 1 år är ju bara en fördel.
"Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla."
- Olof Palme

Radar

  • Inlägg: 1691
    • Jämtland
SV: mjöd. omtappning.
« Svar #3 skrivet: 25 nov-15 kl 21:29 »
När jag jäser olika vin blir det en tappning efter det jäst färdigt. Ev. jässtopp och/eller klarningsmede. Efter någon vecka ny omtappning. Ev. eftersötning och sen på butelj.

Jag buteljerade björksav-vin nu i kväll. Det har stått på självklarning sedan i juni.  :-[
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: mjöd. omtappning.
« Svar #4 skrivet: 26 nov-15 kl 10:46 »
Frukt och bärviner tappar jag om i ganska tidigt skede beroende på hur kraftig jäsningen blir från start tex maskrosvin måste tas bort allt som tillsätts i samband med att en sätter vinet (maskrosblomblad, citroner, apelsiner) annars kan vinet få en beska som inte passar, enligt mitt tycke.
Mjöd har jag jäst för första gången nu och undrar oxå hur länge det håller sig, hur länge det kan stå kvar i jäskärlet etc. Har inte tappat om mjödet, det ser klart ut.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

 

Omlott

  • Inlägg: 36
  • Ta vara på livet, det går inte i repris
    • Medelpad
SV: mjöd. omtappning.
« Svar #5 skrivet: 10 dec-15 kl 10:31 »
Goddag allesammans!
Jag har varit en flitig medlem länge på www.bryggforum.nu och jag brukar göra så att jag tappar om mjödet en gång efter det jäst klart så jag får bort det värsta bottensatsen. Så låter jag det stå för att bulklagra (lagra på jäskärlet) minst ett halvår. Det är så tråkigt att upptäcka att det har bildats bottensats i flaskorna.

Här finns mer läsning från Runristaren om man är intresserad. http://www.runristare.se/mjod/


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

153 gäster, 1 användare
LopeBuili

* Forum

* Om tidningen Åter



- Det här är tidningar som jag kommer hålla reda på och spara på samma ställe, de fungerar som en uppslagsbok!
/Lovisa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser