Gammal tråd, men skriver ändå eftersom den dök upp när jag googlade...
Jag har plockat massa nypon nu, efter flera frostnätter. Finns fortfarande mycket fina nypon ute!
Jag kärnar inte ur mina. Dom allra flesta har jag bara rensat genom att klippa av stjälken och blomfnaset, jag har lärt mig att se redan på busken vilka det är mask i och dom låter jag vara kvar. Sen kokar jag nyponen hela i lite vatten, med kärnor, klihår och eventuella maskar, och kör i mixer när dom blivit mjuka och trycker genom sil/passervagga. Har jag en lite större mängd nypon så kör jag dom med passertillsats i assistenten efter att jag kokat dom. Nyponpurén gör jag sen nyponsoppa på. Upplever inte kli i halsen, eller kanske pytteliten, men inget som besvärar mig.
Just nu har jag flera liter nypon som ligger på tork, både hela och halverade men inte urkärnade. Planen är att när den nyponpuré jag har i frysen nu är slut, så ska jag blötlägga och koka de torkade nyponen och passera på samma sätt som jag gjort med de färska.