Väljer du en vedspis/kökspanna som är vattenmantlad och som kan värma et vattensystem får du alltså dra rör till element, montera vattenradiatorer samt ett expansionskärl (lämpligen öppet på vinden) vilket innebär en hel del jobb och pengar. Gör du denna stora investering bör du absolut försöka få till acctank också för då blir den hjärtat i systemet istället och värmen styrs från den, tappvarmvatten kan skapas i den, solpaneler kan kopplas till den senare, elpatron kan monteras för grundvärme när du inte är hemma en längre tid och framför allt kan du elda på ordentligt när du eldar då du har en stor volym att elda emot. Att montera ett fåtal element enbart och låta dragregulatorn strypa elden när systemet snabbt riskerar att gå i kok, innebär en uppenbar risk för pyreldning och däremd tjära i skortsenen, förpestande rök ur skorstenen, hög vedåtgång pga usel förbränning bitvis=en ordentlig kompromiss.
Vill du inte gå all-in och satsa på vattenburet skulle jag skippa vattenmantlad och bara ersätta den gmla spiesn med en ny modern som inte värmer vatten. Bytte själv till en Lohberger so har keramik och sekundärförbränning och vedåtgången gick ned till 1/3 ! Även fantastisk att laga mat på jämfört och ugnen är användbar också. Finns i olika utseende, modern eller klassiskt emaljerad. Går du på Wamsler, Tyrolia etc lite billigare, se till att du väljer en med modernaste förbränningsmeto då det hänt en hel del på senare år.