Som sagt hade det varit intressant med feedback från trådskaparen. Då du skriver att du inte vill förändra huset för mycket så bör du ha några grundprinciper klara för dig när det gäller ventilation/fukt:
Huset är byggt med självdragsventilation och vad jag förstår så är inte detta förändrat vilket innebär att de mest fuktalstrande utrymmena såsom kök och badrum har frånluftskanaler som troligen går i skorstenen, som förutsätts vara varm av att eldning för uppvärmning sker med ved/pellets/flis etc eld, den varma skorstenen ökar på självdraget genom huset alla årstider. Ventilationens tilluft kommer in genom otätheter i fönsterdörrar (se till att INTE täta i ovankant av fönstret, det SKA dra kallt) samt ventiler genom väggarna t.ex. i källaren. (vilka över årstiderna i någon mån alltid skall stå öppna)
Så, med självdrag bör uppvärmning ske genom ledning och otätheter INTE tätas igen. Valet av typen av eldning sker med val i bekvämlighet, hur mycket tid man vistas hemma etc
Icke eldning i äldre hus med självdrag, medför normalt behov av att ventilationen byggs om för att inte skapa problem med ökad fuktbelastning=tillkommande investering i en mekanisk ventilation samt ganska omfattande arbete med dragning av ventilationskanaler etc
Smidigast är att se över takets isolering (tillse luftspalt) och att addera luftvärmepump med temp typ 17° och elda i bef eldstäder upp till komforttemperatur. Eldstäderna kan efter hand rustas/ersättas med moderna. Vi har t.ex ersatt den klassiska gjutjärnsvedspisen med en modern som har keramik i eldstaden som har en helt annan verkningsgrad. Vi har ersatt gammal gjutjärnskamin med modern dito men som har kermaikklädd eldstad och sekundärförbränning, vilken inte ger i princip något för sotarn att rengöra i skortstenen och förbrukar extremt lite ved=bra förbränning.