trollmor du verkar kunna mycket om getmjölk. Jag passar på att lägga in ett par frågor...
Om man fryser getmjölk kan man ta upp den och använda den som vanligt sedan (dricka) eller måste man göra typ ost på den. Hur länge håller den sig i frysen? - har för mig att livsmedel med hög fetthalt har kort hållbarhet i frysen.
Gör det skillnad på smaken om man tar bort en del av fettet eller är smaken fortfarande den samma. Skulle vilja tycka om getmjölk men höll på att spy
när jag smakade första gången och nu vågar jag inte prova igen.
Är Feta ost gjort på get- eller fårmjölk när den är gjord på "riktigt"
Nu ska vi si här, så Du inte sätter mig helt på det hala.
![Embarrassed :-[](https://www.alternativ.nu/Smileys/classic/embarrassed.gif)
Så förskräckligt mycket vet jag väl inte, men visst kan man frysa mjölk, dock förlorar den i smaklighet. Den blir vattning efter att man tinat den, vilket kan motverkas av att man låter den tina långsamt och fullständigt innan man börjar använda den.
Om Du gillar vanlig köpemjölk borde Du inte må illa av getmjölk, såvitt det inte är något fel på den. Däremot har vi ju olika smak, och gillar olika saker. De flesta jag träffat håller med mig om att getmjölken är godast om man gör något med den, t ex ost, fil, som degvätska, pannkakor ... De flesta getter har "utpräglad getmjölkssmak" på mjölken, vilket lär ska förstärkas kraftigt om man får med så mycket som ett enda hårstrå i stävan. Fettet i mjölken drar åt sig getsmaken. Och getter luktar visserligen trevligt, kom vi ju överens om, men kanske inte inblandade i mjölken trots allt...
![Embarrassed :-[](https://www.alternativ.nu/Smileys/classic/embarrassed.gif)
Vad Du än fryser kan aldrig bli bättre än det var när Du la ner det i frysen. Mjölk är ett mycket näringsrikt och smakligt näringsämne, det tycker inte bara vi utan bassiluskerna också. Och även i en frys sker förändringar i födoämnet, även om det går mycket långsammare. Det lär till och med ska finnas mikrober som kan växa och föröka sig i minusgrader!!!
![Shocked :o](https://www.alternativ.nu/Smileys/classic/shocked.gif)
Jag TROR att namnet Feta betyder att osten är gjord på fårmjölk. Men de få perioder jag har haft tillgång till fårmjölk (dött lamm + adopterad av tackan) använde jag den direkt som kaffegrädde, den var så jättegod!
Summa: De enda mikrober vi vill ha i mjölken är mjölksyrabakterier. Dessa är mycket ömtåliga, och kommer ingenstans om de inte är först på plan. Då producerar de dock mjölksyra som hindrar de flesta andra organismer - utom mjölkmögel, som man gillar som tandvärk ungefär. Det bildar en vit hinna på mjölkytan, och är svår att utrota om man väl fått in det.
Hygienen är jättesuperviktig. Använd helst bomull för att sila mjölken. Om Du inte har en sån där jättestor speicalsil med specialbomullsdukar, så kan Du göra som jag: En vanlig plasthink med lock (vi alternativare tigger förstås från konditorier, särskilt så här års när de köper mandelmassa i hinkar) och så skaffar Du ett extra lock som Du gör ett hål i. Genom hålet sticker Du en hyfsat stor tratt (ny bensintratt, typ) och lägger en tuss vanlig bomull från apoteket överst i röret. Mjölken tar en stund på sig att komma igenom, och det sista får gå till hundar och katter, men det som rinner igenom är hyggligt välsilat.
Min Far, i härligt minne bevarad, brukade titta på mina ansträngningar och konstatera: "Mjölk är ett utmärkt näringssubstrat." Ett näringssubstrat, det är sånt där som man avsiktligt odlar bakterier i ...
![Embarrassed :-[](https://www.alternativ.nu/Smileys/classic/embarrassed.gif)
Och ovan nämnde ystare på kursen sa: "Ser ni, göschel å mjöllk, dä ä nu en gång olika saker, å bör, om MÖJLITT, förvaras på olika plass!"
![Embarrassed :-[](https://www.alternativ.nu/Smileys/classic/embarrassed.gif)