Kul att ni funderar på att starta med får!
Trevliga djur, och efterfrågan på lammkött, skinn och även ull är stigande.
Hur man ska skapa en rimligt bärkraftig fårproduktion i Norrbotten, är svårt att svara på, för sådana som mig, som begriper mig på odlingsförhållanden, klimat och annat huvudsakligen "söder om Dalälven".
Men jag kan ge några allmänna goda råd för att komma igång bra:
Ta kontakt med Fåravelsföreningen i Norrbotten.
http://www.faravelsforbundet.se/norrbottens-lans-faravelsforening/Gå en kurs till att börja med!
Länsstyrelserna, Gård & Djurhälsan, hushållningssällskapet, och Fåravelsförbundets distrikt anordnar kurser och utbildningar för fårägare/blivande fårägare.
Skaffa en mentor, alltså någon som håller får i närheten, som kan stötta.
Gå på egen anordnande studiebesök, genom att prata med t.ex. ordförande i Fåravelsföreningen i Norrbotten, så kan ni få kontaktuppgifter till fårägare i rimligt nära till där ni bor.
Rasval, och hurdana byggnader man behöver, bör anstå, tills ni funderat mer över om huvudprodukten från fåren ska vara kött, skinn, (ull) eller ekosystemtjänster.
Olika raser ger olika sorters inkomster, och har lamm som växer olika fort. Men snabbväxande lamm av köttraser är svåra att föda på mer naturliga beten, medan lantraserna är enklare att föda upp på mager mark.
Får är betydligt mindre intresserade av lösdrift i stora hagar på vintern än vare sig nöt eller hästar. De kan kan helt enkelt inte ta sig fram genom snön, de är för små.
Att ha en mindre rasthage, för att kunna ligga ute och idissla gillar dom dock. Men rasthagen blir en parasitsamlare, så den ska bara användas av tackor utan lamm.
Om man ska ha en "ligghall" eller annan byggnad har delvis att göra med när lammen ska födas. Om lammen föds när det huvudsakligen är plusgrader, så behövs ingen tät/isolerad byggnad.
Men det är "bäst betalt" för lammkött hos slakterierna på sommaren (grillsäsongen), så därför låter många sina tackor lamma redan december/januari, så att det går att få fram slaktfärdiga lamm under sen vår och sommaren.
En del mer rutinerade fårägare, låter lammen födas utomhus på betet. Lamningar hos får är dock inte sällan problematiska. Dels så kan tackan ha svårt att föda fram lammen, så att man måste hjälpa till, dessutom förekommer det tackor som avvisar ett eller flera av sina lamm, eller att tackan har problem med att ge di av olika orsaker.
Det är därför vanligt att man i samband med lamningen stänger in gruppen, och låter tackorna stå i egen box några dagar i samband med lamningen, för att kunna lösa eventuella problem.
Min uppfattning är att man som nybörjare bör ha lamning inomhus de första åren, för att kunna lära sig hur en normal lamning går till, och kunna skaffa sig "ögat" för när man kan behöva rycka in och hjälpa till.
Ju kallare det är, desto mer brukar man behöva stötta lamm och tacka vid lamningen.
Jag låter mina lamm födas i början av februari, det är alltså "värsta vintern" här hos mig. Om det är en medeltemperatur på lägre än minus 10, så krävs noggrann skötsel och extra värme till de nyfödda, för att inga lamm ska gå förlorade.
Viktigt med fåren, är att de är parasitkänsliga, så lamm utsatta för högt parasittryck, snabbt tappar i tillväxt och lätt blir sjuka. Även vuxna djur blir dåliga av högt parasittryck, tackorna orkar t.ex. inte producera tillräckligt med mjölk åt lammen, om deras hull blir för dåligt.
Så fårhållning behöver innehålla en klok hantering av parasiter, som inkluderar regelbundna träckprov och avmaskning vid behov, samt en genomtänkt betesplanering och skötsel av betena, så att betena håller små mängder parasiter.
Lycka till!