Ytterligare ett blodsugande kvalster, Ornithonyssus sylviarum, (saknar svenskt namn) har påvisats i Sverige.
Till skillnad från Rött hönskvalster (D.gallinae) som endast temporärt parasiterar på sitt värddjur, lever
O. sylviarum permanent på huden och i fjäderdräkten på värddjuret och orsakar stor skada vid svåra
angrepp. För att säkert särskilja dessa båda kvalsterarter krävs mikroskopisk undersökning.
Till skillnad från det röda hönskvalstret så lever O. sylviarum permanent i fjäderdräkten på sitt värddjur. Äggen läggs på fjädrarna och kläcks efter cirka ett dygn. Utvecklingen från ägg till vuxet könsmoget kvalster (via larv- och nymfstadierna) tar knappt en vecka. På nordliga breddgrader är parasitangreppet värst vintertid och minskar på sommaren (jämför Rött hönskvalster där förhållandet ofta är det motsatta).
Ett tydligt tecken på infektion med O.sylviarum är att fjäderdräkten på bukväggen mellan bröstben och kloak och runt kloaken blir mörkt missfärgad av kvalsterträck och huden blir inflammerad, förtjockad, skorvig och fjällig.
Äggproduktionen minskar och foderförbrukningen stiger, och vid kraftiga angrepp förekommer även blodbrist och dödsfall. Liksom det Rött hönskvalstret kan O. sylviarum fungera som smittspridare (vektor) för vissa bakterier och virus.
O sylviarum är den dominerande kvalsterarten på fjäderfäanläggningar i Nordamerika och i Asien, men har tidigare enbart beskrivits från enstaka fjäderfäanläggningar i södra Europa.
I Sverige har det hittats i hobbyfjäderfäbesättningar på flera platser i landet.
2012-03-15
Kontakta SVA vid misstanke om angrepp
O. sylviarum är en besvärlig parasit och vi vill därför gärna få information om misstänkta fall. Kontakta SVA:s fjäderfäveterinärer per telefon 018-674000 (vxl) eller via e-post.