Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Gråärtor, hur användes dom förr?  (läst 2497 gånger)

Linnea-maria

  • Inlägg: 323
  • grönsaksnörd
    • Dalarna
    • linnea på landet
Gråärtor, hur användes dom förr?
« skrivet: 09 sep-05 kl 22:23 »
Jag får nu min första skörd av gråärter, en lokal sort från Rättvik som jag är jättestolt över. Jag har läst att man torkar dem och kan använda dem istället för kikärter men hur tillagade man dem förr ???? Var det i ärtsoppa??
kan själv

 

Courier de Bois

  • Gäst
Gråärtor, hur användes dom förr?
« Svar #1 skrivet: 14 sep-05 kl 06:48 »
Man åt förutom soppa och ärtvälling, t ex ärtmjöl som ärtfnur, och ärtfän, pannkakor, som utdrygning vid bakning. Gråärtsmjöl skattades högt i Dalarna, och jämfördes med rågmjöl.. Ärtorna konkurrerades sedermera ut av potatisen. Lycka till!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

188 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser