Jag har kvar instruktionen till min lergryta. Det står bland annat:
Lär känna din lergryta (hihi)
Fördelarna med lergryta:
-tillskott av matfett är ej nödvändig
-det blir inget fettstänk i ugnen
-ger inget matos
-kräver ej passning, då rätten förbereds helt klar innan grytan ställs i ugnen
Användning
-Före varje användning blötlägg grytan i kallt vatten minst 15 min. Täck hela grytan med vatten.
-Lägg den förberedda rätten i grytan och lägg på locket.
-Sätt in grytan, alltid i kall ugn, på ugnsgaller i mitten av ugnen
-Ställ ugnen på vanligast 225-250 grader, för fisk och grönsakstätter på 200-225 grader, för gräddning av matbröd på 150-175 grader
-Vill man ha knaprig yta/extra färgsättning på rätten, tag av locket de sista 10-15 min
-Efter användning lägg grytan i vatten, diska för hand i hett vatten, om nödvändigt tillsätt några droppar diskmedel
obs! aldrig stålull!
Tillagningstider
kyckling, hel ca 1 kg, 1 tim 30 min
fiskrätter, 4 port, 45 min
köttfärslimpa, 4 port, 1 tim
kassler, ca 1 kg i bit, 1 tim 20 min
liten nötstek, ca 1 kg, 1 tim 50 min
lammstek, ca 2 kg, 2 tim
fläskkarré, ca 1 kg, 1 tim 45 min
stekt gädda, hel ca 1 kg, 45 min + 10 min utan lock
stekta foreller, 2 st, 45 min + 10 min utan lock
stekta äpplen, 6 st, 40 min
matbröd, 1 limpa, 2 tim
Och så finns det recept på
-Lamm på potatisbädd
-Lantråglimpa
-Sjömansbiff
-Kycklingryta med ris
-Fiskgryta med potatishalvor
Jag orkar inte skriva mer just nu...
...Är det nån som vill ha recepten?