Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  lergryta?  (läst 30816 gånger)

kattenihatten

  • Inlägg: 1272
  • omina mea mecum porto
    • Norrbotten
lergryta?
« skrivet: 30 jul-06 kl 10:06 »
......har jag funderat på att skaffa mig!

så är ju bara frågan hur gör man.....och blir det gott?
.......och vilka fördelar kan det finnas med att laga maten så?
Live simply......so that others may simply live.

Rubinen

  • Inlägg: 197
  • Älska din nästa så som dig själv
    • Uppland
Re:lergryta?
« Svar #1 skrivet: 30 jul-06 kl 17:27 »
Lergrytor är toppen bra
I den kan du laga många olika rätter
Du bör dock inte använda samma till kött som fisk
Matan lagas enkelt med nästan inget fett o utasn tillsyn (o lite disk) Smaken kommer till sin fulla rätt o vitaminerna bevaras bättere

Man lägger ner alla ingridienser o kryddor på samma gång sätter in rätten i kall ugn sätter på ugnen o ställer in termostaten om man har sådan
Sedan kan man ägna sig åt andra sysslor tills maten är färdig att sättas på bordet
Det brukar nog medfölja en bruksanvisning när du köper din gryta Hoppas du fått svar LYCKA TILL
« Senast ändrad: 30 jul-06 kl 17:28 av Rubinen »
Älska din nästa så som dig själv

yrian

  • Inlägg: 1498
    • Skåne
    • Hannasgården
Re:lergryta?
« Svar #2 skrivet: 30 jul-06 kl 17:30 »
Vad är det de heter, sådana lergrytor? Har för mig att de har en särskild benämning...
Höns, stickning och pelargoner

Rubinen

  • Inlägg: 197
  • Älska din nästa så som dig själv
    • Uppland
Re:lergryta?
« Svar #3 skrivet: 30 jul-06 kl 17:34 »
Min heter Römertopf
Älska din nästa så som dig själv

Rubinen

  • Inlägg: 197
  • Älska din nästa så som dig själv
    • Uppland
Re:lergryta?
« Svar #4 skrivet: 30 jul-06 kl 17:50 »
Har en toppen bok som heter Godare mat i Römertopt
i den finns 250 st spännande o lättlagade recept för lergryta
Hör av er om ni vill ha något av dem
Älska din nästa så som dig själv

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:lergryta?
« Svar #5 skrivet: 30 jul-06 kl 17:59 »
Jag har aldrig använt lergryta men jag använder tjocka gjutjärnsgrytor och pannor.
Kan tänka mig att dom fungerar lite lika som lergrytor.

Dom håller en mycket jämnare värme än tunnare kärl och bevarar fukten i maten....är utmärkta för "långsam matlagning" där man låter lite segare kött få koka/sjuda under lägre temperatur i flera timar.
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

Rubinen

  • Inlägg: 197
  • Älska din nästa så som dig själv
    • Uppland
Re:lergryta?
« Svar #6 skrivet: 30 jul-06 kl 18:41 »
Oja gjutjärnsgrytor är toppen
själv har jag svärmors gamla gryta den funkar lika bra fortfarande
Älska din nästa så som dig själv

yrian

  • Inlägg: 1498
    • Skåne
    • Hannasgården
Re:lergryta?
« Svar #7 skrivet: 30 jul-06 kl 18:44 »
Min heter Römertopf

Så heter den nog, ja. Mamsen har en, ska kolla in den. Hmm... den står oanvänd i ett skåp... och hmm, jag fyller ju faktiskt år idag... hmm...  :D
Höns, stickning och pelargoner

Rubinen

  • Inlägg: 197
  • Älska din nästa så som dig själv
    • Uppland
Re:lergryta?
« Svar #8 skrivet: 30 jul-06 kl 18:47 »
GRATTIS :D :D
Älska din nästa så som dig själv

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:lergryta?
« Svar #9 skrivet: 31 jul-06 kl 10:53 »
Det är fan jättesvårt att få tag i dem nu, jag har letat runt på butiker i ett år nu (man ska väl ändå inte behöva beställa allt på internet!!)
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

javill

  • Inlägg: 11416
    • Blekinge
    • Glirnashopen
Re:lergryta?
« Svar #10 skrivet: 31 jul-06 kl 13:22 »
Det är fan jättesvårt att få tag i dem nu, jag har letat runt på butiker i ett år nu (man ska väl ändå inte behöva beställa allt på internet!!)

Här i krokarna brukar man kunna hitta sådana på loppis. Både nya och gamla. Bra priser dessutom!  ;)

Jag använder mina lergrytor till att baka bröd i. Mest ett grovbröd som blir riktigt gott.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Rubinen

  • Inlägg: 197
  • Älska din nästa så som dig själv
    • Uppland
Re:lergryta?
« Svar #11 skrivet: 31 jul-06 kl 13:26 »
Det brödet vill jag gärna ha receptet på
Tror att Duka har lergrytor eller att de kan ta hem dem
annars tror jag också på Loppisar Många har nog en undangömda i skåpen Fråga vänner o bekanta
« Senast ändrad: 31 jul-06 kl 13:27 av Rubinen »
Älska din nästa så som dig själv

Lilla Anna

  • Inlägg: 16
    • Lilla Anna Pysslar
Re:lergryta?
« Svar #12 skrivet: 31 jul-06 kl 16:51 »
Det är jättegott med lergrytemat. Varför gör jag så sällan det nu förtiden?

Hade dille på det för nåt år sen.

En grej som jag gjorde var råris, gröna linser, rotfrukter och kryddor och lite hot tomatsalsa i också om jag inte minns fel.

kattenihatten

  • Inlägg: 1272
  • omina mea mecum porto
    • Norrbotten
Re:lergryta?
« Svar #13 skrivet: 02 aug-06 kl 16:56 »
SÅ .............nu är jag stolt lergryteägare! Hittade min idag på en secondhand butik för 40 kr.........fast utan instruktioner......

hur var det nu? skulle man lägga den i blöt innan man använde den?

Vad kan man laga i den, går det att göra ris?

.....och hur bakar man bröd i den?
Live simply......so that others may simply live.

Lilla Anna

  • Inlägg: 16
    • Lilla Anna Pysslar
Re:lergryta?
« Svar #14 skrivet: 02 aug-06 kl 17:40 »
Jag har kvar instruktionen till min lergryta. Det står bland annat:

Lär känna din lergryta (hihi)

Fördelarna med lergryta:
-tillskott av matfett är ej nödvändig
-det blir inget fettstänk i ugnen
-ger inget matos
-kräver ej passning, då rätten förbereds helt klar innan grytan ställs i ugnen

Användning
-Före varje användning blötlägg grytan i kallt vatten minst 15 min. Täck hela grytan med vatten.
-Lägg den förberedda rätten i grytan och lägg på locket.
-Sätt in grytan, alltid i kall ugn, på ugnsgaller i mitten av ugnen
-Ställ ugnen på vanligast 225-250 grader, för fisk och grönsakstätter på 200-225 grader, för gräddning av matbröd på 150-175 grader
-Vill man ha knaprig yta/extra färgsättning på rätten, tag av locket de sista 10-15 min
-Efter användning lägg grytan i vatten, diska för hand i hett vatten, om nödvändigt tillsätt några droppar diskmedel
obs! aldrig stålull!

Tillagningstider
kyckling, hel ca 1 kg, 1 tim 30 min
fiskrätter, 4 port, 45 min
köttfärslimpa, 4 port, 1 tim
kassler, ca 1 kg i bit, 1 tim 20 min
liten nötstek, ca 1 kg, 1 tim 50 min
lammstek, ca 2 kg, 2 tim
fläskkarré, ca 1 kg, 1 tim 45 min
stekt gädda, hel ca 1 kg, 45 min + 10 min utan lock
stekta foreller, 2 st, 45 min + 10 min utan lock
stekta äpplen, 6 st, 40 min
matbröd, 1 limpa, 2 tim

Och så finns det recept på
-Lamm på potatisbädd
-Lantråglimpa
-Sjömansbiff
-Kycklingryta med ris
-Fiskgryta med potatishalvor

Jag orkar inte skriva mer just nu...
...Är det nån som vill ha recepten?

kattenihatten

  • Inlägg: 1272
  • omina mea mecum porto
    • Norrbotten
Re:lergryta?
« Svar #15 skrivet: 03 aug-06 kl 06:16 »
Tackar ödmjukast lilla Anna.......... :-*

Det där ska jag skriva ut och spara!

.....och så blir det nog kyckling och ris till middag.....i lergryta förståss ;D

ja just det, om du vill får du gärna dela med dig av recepten, speciellt det om hur man gör ris .........
Live simply......so that others may simply live.

Lilla Anna

  • Inlägg: 16
    • Lilla Anna Pysslar
Re:lergryta?
« Svar #16 skrivet: 03 aug-06 kl 12:54 »
Kycklinggryta med ris, 4 port

1 liten kyckling, ca 9 hg
1 gul lök
1-2 paprikor
1 burk champinjoner
2 dl långkornigt ris
1 msk salt
1 msk curry
2 krm ingefära
4 dl vatten

Dela kycklingen i mindre delar (ca 12 st). Skär löken i klyftor och paprikan i bitar. Varva kyckling, lök, paprika, champinjoner, ris och kryddor i den genomfuktade grytan. Rör om ordentligt och häll på vattnet.

Ställ in grytan med lock i kall ugn och vrid termostaten på 150 grader. Låt stå ca 1 timme.

Man kokar alltså ris som vanligt, typ dubbelt så mycket vatten som ris. Det som tar tid i detta receptet är ju kycklingen. Men jag antar att ifall man bara gör ris så tar det inte mycket längre tid än när man kokar det i en vanlig kastrull.

kattenihatten

  • Inlägg: 1272
  • omina mea mecum porto
    • Norrbotten
Re:lergryta?
« Svar #17 skrivet: 03 aug-06 kl 17:47 »
Gjorde köttförslimpa med potatis och morötter...mmmmm........
himmel vad gott det blev!

och enkelt var det! ;D

Det som vi inte orkade äta upp, slängde jag i mixern och gjorde babymat av...........jag älskar min lergryta............ :-* :-[
Live simply......so that others may simply live.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Re:lergryta?
« Svar #18 skrivet: 03 aug-06 kl 18:18 »
Det borde väl kunna funka bra med en rejäl stekgryta också...?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

kattenihatten

  • Inlägg: 1272
  • omina mea mecum porto
    • Norrbotten
Re:lergryta?
« Svar #19 skrivet: 04 aug-06 kl 08:29 »
jovisst......det borde det nog........jag vet många som gör stek i ungen på det viset.............

fast i mitt fall så var lergrytan ett bättre alternaitv, jag har bara en gjutjärnsgryta, och det var billigare att köpa en lergryta än en till gjutjärnsgryta.

fast om man har två så kanske det skulle funka lika bra.....?
Live simply......so that others may simply live.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

448 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Helt underbar lektyr. Läser hemma hos en släkting och tycker de är så bra. Gott o blandat!
/Sanna H

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser