Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bröd på gröt  (läst 14763 gånger)

smilla26

  • Inlägg: 47
    • Bohuslän
Bröd på gröt
« skrivet: 06 jun-11 kl 22:44 »
Hej!
Finns det ngn som har ngt recept på ett gott bröd som man har gröt i, tex havregrynsgröt?

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: Bröd på gröt
« Svar #1 skrivet: 06 jun-11 kl 22:51 »
Jag har ett grundrecept som jag alltid går efter och har jag tex. havregrynsgröt över har jag i det..... har jag kokt potatis mosar jag ner den.... eller så river jag lite morötter..... eller vad som helst för den delen ;)

1 liter vätska
2 pkt. jäst (eller om man använder surdeg)
någon matsked salt
någon matsked honung
mjöl till önskad konsistens..... brukar bli runt ett paket. Om du använder ett grovt mjöl så ska degen vara kladdig och ett vitt mjöl, smidig.

Om du använder torrjäst bland den i mjölet, färsk jäst löser jag i honungen innan jag häller över fingervarm vätska. Både vätskan och mjölet kan ju oxå varieras. Vatten, mjölk, filmjölk eller en kombination. Vete, råg, havre, spält .... vad du har lust till :D

Lycka till.
På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se

Turnit

  • Inlägg: 290
    • Västergötland
SV: Bröd på gröt
« Svar #2 skrivet: 07 jun-11 kl 06:01 »
Jag brukar ha havregrynsgröt i mina brödkakor.

Recept:

4 port havregryn, kokas, lägg i 1½dl vetekross som får koka med.
En klick margarin som får smälta. Gröten ska vara ganska lös.

Tillsätt vatten/vassle/mjölk/ grädde ca 6dl - 1liter. Jag brukar oftast ta vassle som jag har efter äggosten. Annars kan jag blanda vatten och grädde. Beror på vad jag har hemma.

2pkt jäst, sirap efter smak, salt, anis och fänkål.

4 dl grahamsmjöl och sedan resten vetemjöl.

Låt jäsa i bunken och på plåten.

Grädda i så varm ugn som möjligt, bästa är vedspis...

Lycka till
Bor på landet med mina goa ungar, höns, kaniner,ankor och busiga katter !

Rakadero

  • Inlägg: 3188
    • Västergötland
    • Reflections of Rachel
SV: Bröd på gröt
« Svar #3 skrivet: 13 jun-11 kl 23:24 »
Jag ska ha ett recept någonstans på tekakor där man börjar med att koka en typ av havregrynsgröt.  De är väldigt goda.

När min mamma jobbade på ett äldreboende bakade de alltid av gröten som blev över, det blev väldigt gott bröd. Godast blev det av den gröten de kallade molinogröt, det var linfrö och katrinplommon och vad det nu var mer i den gröten. Jag kan kolla med henne vad de använde för recept till det. De brukade baka typ frallor tror jag.
Fyrtiotalet underbara hönor och tuppar av raserna vit leghorn, brun leghorn, blomme, australorp, sussex, plymouth rock, orpington, rir, lohmann och några blandningar mest leghorn-blomme-lohmann. Sju älskade katter. Två välartade söner. En händig make. Och så jag...

StickarLinda

  • Inlägg: 4
    • Södermanland
    • MyDesign
SV: Bröd på gröt
« Svar #4 skrivet: 16 apr-13 kl 21:54 »
Har inget med gröt att göra egentligen, men jag brukade baka bröd med kokta röda linser i. Blev saftigt och mättade bra då linser ju är rätt rika på protein.
MyDesign hantverksskola - lär dig sticka, virka & kroka - www.my-design.se

Nina W

  • Inlägg: 4017
    • Värmland
SV: Bröd på gröt
« Svar #5 skrivet: 16 apr-13 kl 22:39 »
Morotsbrød

4 dl havregryn - koka grøt och låt den svalna.
1 liter vatten
1/2 dl rapsolja
4 ægg
3 msk honung
1 p jæst
5 rivna morøtter, medelstora.
1/4 grovt mjøl och 3/4 fint dinkelmjøl eller vanligt vetemjøl. Ta ett mått grovt, tre fint och så ett grovt och tre fint... tills degen kænns lagom tjock. Låt den jæsa ordentligt - gærna ett par timmar. Kavla ut drygt en cm tjocka kakor och låt jæsa på plåtarna. Grædda som vanligt. Vill du ha extra mjuk skorpa så pensla med varmt vatten med lite smælt smør i. OM du inte har dinkelmjøl utan vanligt vete så funkar det att gøra formbrød istællet.  / Lycka till.

Klara

  • Inlägg: 106
    • Östergötland
SV: Bröd på gröt
« Svar #6 skrivet: 30 sep-13 kl 21:20 »
Jag brukade alltid baka sådana dagar när jag hade mycket havregrynsgröt kvar (har flyttat ifrån grötätande gubbarna nu, inte kommit igång med bakandet i mitt nya hus).
Så här ungefär är mitt recept:

Koka en gröt på en liter vatten, ca 2,5 dl rågflingor (eller rågkross) och dito grahamsmjöl. Eller kanske lite mer, ganska fast konsistens. Låt det svalna.
Smula ett paket jäst i degbunken, värm 2,5 dl vatten till fesljummet och rör ut jästen i det, häll på en rejäl skvätt rapsolja också. Häll i havregrynsgröten som blev kvar i morse (bör vara minst en halvliter) och din grovmjölsgröt som bör ha svalnat till ljummen. Salta.

Här kan man nu även blanda i kokt potatis om man råkar ha det i kylskåpet. Och sedan kör man sin hushållsmaskin medan man blandar i vetemjöl till lagom konsistens. Bäst blir brödet faktiskt om man använder vetemjöl special.

Detta blir lagom fyra limpor som jag brukar lägga bredvid varandra i en långpanna med två bakplåtspapper som jag viker så att de går upp emellan limporna. Blir ett grovt och gott bröd som inte smular.

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Bröd på gröt
« Svar #7 skrivet: 30 sep-13 kl 21:48 »
Jag bakar inte direkt på gröt, men jag förbereder normalt för ett brödbak dagen innan, i min bakmaskin, genom att blanda ljummet vatten, grovt rågmjöl och havregryn och en matsked mörk sirap. Och en knivsudd torrjäst. Det blir till en "gröt". Dagen efter, när jag ser att det jäst bra, tillsätter jag salt, vetemjöl, ännu en matsked mörk sirap och en skvätt matolja, samt eventuellt brödkryddor, och bakar av.

gustavbengtsson

  • Gäst
SV: Bröd på gröt
« Svar #8 skrivet: 30 sep-13 kl 22:13 »
Hej!
Finns det ngn som har ngt recept på ett gott bröd som man har gröt i, tex havregrynsgröt?

vore enklare att fråga efter recept på bröd med havregryn och vatten i ingredienserna, eftersom det är vad havregryndsgröt består av. i i princip alla bröd går det att byta ut 50-100% av mjölsorterna mot andra mjölsorter, upp till ca hälften funkar att byta ut mot diverse gryn också(går med emr också men då kan de bli mkt grynigt bröd och jäser lite sisådär), så ta vilket brödrecept som helst och byt ut tex 25-50% av mjölet mot havregryn och koka det med en lagom del av vattnet i receptet (tex 1 enhet vatten per  enhet havregryn) och använd, man bör tillsätta litet  tex 10-50% extra vatten dock, men det märker man ifall det blir för torrt och inte alla torringredienser går att blanda i...

det fina med havrebröd (100%) är att det inte innehåller gluten, (obs för 100% glutenfritt bör man använda "rent havre/havremjöl/havregryn" som inte hanterats i närheten av glutenhaltiga grejer) dock jäser det lite sisådär...

även risgrynsgröt, bovetegröt, quinoagröt och alla andra tänkbara sorters gröt går fint att baka med... det mesta går fint att ha i bröd, bara fantasin sätter gränser :) övriga tips är diverse ärter/bönor (ger extra protein) diverse fröer och nötter , kan malas till mjöl för att bli "osynligt" i brödet (ger extra protein och fett) diverse frukt torkad eller färsk eller konserverad, antingen i bitar eller mosat för "osynlighet" (ger... extra kolhydrater, snabba sådana - fruktsocker, och vitaminer!) diverse grönsaker..... osv..  kött äter jag inte, men kan inte tänka mig att det blir gott i bröd, någon som vet? det skulle vara fyllda dumplings isåfall... kanske ha i stekfettet /kokvattnet från kött? någon som provat? baconfett i frukostbullarna? hum...

Lillskôrven

  • Inlägg: 15
    • Ångermanland
SV: Bröd på gröt
« Svar #9 skrivet: 30 sep-13 kl 22:30 »
Om du får bröd över sedan, är det bara att koka gröt på det. :)
När du inte vet om du ska skratta eller gråta: skratta.

gustavbengtsson

  • Gäst
SV: Bröd på gröt
« Svar #10 skrivet: 30 sep-13 kl 22:46 »
Om du får bröd över sedan, är det bara att koka gröt på det. :)

och skulle du då få gröt över så vet du nu vad du kan göra med den.... Bröd!

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Bröd på gröt
« Svar #11 skrivet: 30 sep-13 kl 22:47 »
Lök är gott i bröd också. Men det kan bromsa jästen lite, har jag märkt. Bäst att göra en fördeg som får jäsa lite innan man blandar ner den hackade löken. Går med rå lök eller stekt lök. Vanlig gul lök. Och brödet får lite mer smak om det inte äts helt nybakat.

anne-li

  • Inlägg: 2191
  • Vegan (en etisk fråga) ekologi-klimatsmarta val!
    • -
SV: Bröd på gröt
« Svar #12 skrivet: 01 okt-13 kl 08:28 »


Kvickrot är utmärkt som mjöl i bröd!
A free spirit-independent straight female som älskar livet!
Sko-storlek 42!

Klara

  • Inlägg: 106
    • Östergötland
SV: Bröd på gröt
« Svar #13 skrivet: 02 okt-13 kl 22:11 »
Hur gör du då anne-li? Sköljer o torkar rötterna? eller kokar? Och maler hur? Intressant! Jag har hört att kvickrotsrötter är väldigt stärkelserika, det skulle ju stämma bra med vad du säger!

 

torbjorn

  • Inlägg: 13767
    • Medelpad
SV: Bröd på gröt
« Svar #14 skrivet: 02 okt-13 kl 22:34 »
Lök är gott i bröd också. Men det kan bromsa jästen lite, har jag märkt. Bäst att göra en fördeg som får jäsa lite innan man blandar ner den hackade löken. Går med rå lök eller stekt lök. Vanlig gul lök. Och brödet får lite mer smak om det inte äts helt nybakat.

Det där med att jästsvampar inte tycker om lök har ju diskuterats förut, tror det var i någon bakmaskinstråd. Men är det någon som har provat att förvälla eller bryna löken innan man blandar i den i degen, för att se om den uppvärmningen kan sätta stopp för lökens immunförsvar?

gustavbengtsson

  • Gäst
SV: Bröd på gröt
« Svar #15 skrivet: 06 okt-13 kl 01:29 »
Det där med att jästsvampar inte tycker om lök har ju diskuterats förut, tror det var i någon bakmaskinstråd. Men är det någon som har provat att förvälla eller bryna löken innan man blandar i den i degen, för att se om den uppvärmningen kan sätta stopp för lökens immunförsvar?

vilka mängder lök gäller det? jag körde i lite överbliven soppa i brödbaket idag och det jäste fint trots lite lök, men kanske bara ca 3 gullökar och lite röd i soppresterna som blev 6 bröd, eller 8, blandar ihop dem ... så knappt en halv lök per bröd typ...

torbjorn

  • Inlägg: 13767
    • Medelpad
SV: Bröd på gröt
« Svar #16 skrivet: 06 okt-13 kl 11:17 »
vilka mängder lök gäller det? jag körde i lite överbliven soppa i brödbaket idag och det jäste fint trots lite lök, men kanske bara ca 3 gullökar och lite röd i soppresterna som blev 6 bröd, eller 8, blandar ihop dem ... så knappt en halv lök per bröd typ...

Men löken i soppan var väl ordentligt kokt? Min teori är ju att det bara (eller framför allt) är rå lök som är farlig för jästsvampar.

anne-li

  • Inlägg: 2191
  • Vegan (en etisk fråga) ekologi-klimatsmarta val!
    • -
SV: Bröd på gröt
« Svar #17 skrivet: 06 okt-13 kl 11:50 »
Klara skriver: Hur gör du då anne-li? Sköljer o torkar rötterna? eller kokar? Och maler hur? Intressant! Jag har hört att kvickrotsrötter är väldigt stärkelserika, det skulle ju stämma bra med vad du säger!



Jo du sköljer och torkar därefter kan du mala kvickrot till mjöl! Kvickrot ger en vis sötma blandat med vanligt mjöl!
A free spirit-independent straight female som älskar livet!
Sko-storlek 42!

anne-li

  • Inlägg: 2191
  • Vegan (en etisk fråga) ekologi-klimatsmarta val!
    • -
SV: Bröd på gröt
« Svar #18 skrivet: 06 okt-13 kl 12:03 »

http://www.skogsskafferiet.se/kvickrot/

ytterligare information om kvickrot!
A free spirit-independent straight female som älskar livet!
Sko-storlek 42!

gustavbengtsson

  • Gäst
SV: Bröd på gröt
« Svar #19 skrivet: 06 okt-13 kl 14:09 »
Men löken i soppan var väl ordentligt kokt? Min teori är ju att det bara (eller framför allt) är rå lök som är farlig för jästsvampar.

ja precis, men vi kan ju iaf konstatera då att ordentligt kokt lök inte påverkar jästsvamparna, iallafall inte när det gäller mindre mängder...

nästa prov blir å bara förvälla den lite, eller bryna... och ta lite mer lök, fast egentligen låter det itne så lockande för mig, lök-bröd :S


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

156 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser