Äppelgele, blanda gärna olika sorters äpplen... sååå gott till höstens alla grytor och stekar...
ÄPPELGELÉ MED TIMJAN
2 kg knappt mogna syrliga äpplen eller för mycket vacker gelé, paradisäpplen.
1 l vatten
9 dl strösocker per liter avrunnen saft
2 msk torkad timjan
Skär äpplena i bitar, paradisäpplen i halvor.
Koka upp vattnet, lägg i frukten och låt koka under lock i ca 10 minuter tills frukten är mjuk. Häll massan i en silställning och låt självrinna ca 30 minuter.
Mät upp saft och socker. Koka saften i 2 minuter utan lock. Ta grytan från värmen och tillsätt socker lite i taget och timjan. Rör om tills sockret löst sig.
Koka upp och låt koka kraftigt utan lock och omrörning i 10 minuter. Gör geléprov. Koka eventuellt ytterligare några minuter.
Ta grytan från värmen och låt stå ca 5 minuter. Ös upp gelét i varma väl rengjorda burkar. Fyll ända upp, geléet krymper då det svalnar. Förslut genast.