Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  slånbär..  (läst 5677 gånger)

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
slånbär..
« skrivet: 28 sep-11 kl 23:28 »
såg ute vid kusten idag att det fanns gott om slånbär.. farsan sa att det blir fin likör på dem.. är det nån som brukar brukar plocka slånbär här? vad gör ni med dem?
Fjäderfän och kaniner

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: slånbär..
« Svar #1 skrivet: 28 sep-11 kl 23:36 »
Mor brukar gör likör men jag vet inte receptet. Är lite sträv i smaken som bären är. Jag har för mig att man ska vänta till de har frusit en gång innan man plockar de eller lägga de i frysen en stund. Jag brukar äta några bären som de är när jag är ute och går på hösten.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

masa

  • Inlägg: 346
    • -
SV: slånbär..
« Svar #2 skrivet: 29 sep-11 kl 00:33 »
Det är bra om slånbären har fått lite frost.
När man gör likör slår man först sprit över bären och låter stå ca en månad. Sedan häller man av spriten som har extraherat färg och smak från bären. Då märker man att man inte får alls lika mycket sprit som man hällde på från början, alltså finns det en hel del kvar i bären. Detta löser man genom att hälla ordentligt med socker på bären och skaka om så att alla bär blir sockrade. Sedan väntar man och och upptäcker att sockret drar ut mängder med vätska ur bären. Denna vätskan blandar man sedan med den tidigare spriten och silar bort bottensatsen, och man har sin slånbärslikör.

Tokyoboy

  • Inlägg: 341
    • Uppland
SV: slånbär..
« Svar #3 skrivet: 29 sep-11 kl 05:11 »
Exakt som masa skriver. Men jag anvander Gin istallet for brannvin! (^-^) Mums!

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: slånbär..
« Svar #4 skrivet: 29 sep-11 kl 10:07 »
masa vet hur man gör!  :)
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

jenses

  • Gäst
SV: slånbär..
« Svar #5 skrivet: 29 sep-11 kl 12:34 »
I Tyskland är det vanligt att göra vin av slånbär,
googla efter Schlehenwein så hittar du massor med recept.

Magnus i Farhult

  • Inlägg: 10
    • Skåne
SV: slånbär..
« Svar #6 skrivet: 29 sep-11 kl 12:38 »
Vi gör saft på dem. Krävs en del, fyra liter bär blir en liter saft. Men det blir god saft och den är ypperlig att blanda lite i ginglaset!

Abigail

  • Inlägg: 655
SV: slånbär..
« Svar #7 skrivet: 29 sep-11 kl 22:45 »
Frestas inte att plocka dem för tidigt och ersätta frosten med frysen. De smakar mycket godare om de får hänga kvar länge på busken och få riktig frost.

Jyden

  • Inlägg: 13
    • -
SV: slånbär..
« Svar #8 skrivet: 06 nov-11 kl 13:03 »
Slåen-gele er den bedste gele, man kan lave. Prøv den til vildt.

bos taurus

  • Inlägg: 81
    • Uppland
SV: slånbär..
« Svar #9 skrivet: 11 nov-11 kl 09:08 »
hejsan!

Jag gör också slånbärslikör som är smaskens (enligt mig själv):
1 l bär (frostnupna)
75 cl sprit (okryddad)
20 bär som krossas
3-4  dl socker

Häll sprit över bären. Låt stå 1 månad. Koka socker och 2 1/2 dl vatten tillsammans med ca 4 kryddnejlikor, en vaniljstång samt en hel kanelbit (tills sockret löser sig). Skaka då och då. Sila, blanda med kallnande sockerlagen, beroende på smak. Låt stå 2 veckor. Sila av och låt stå minst2 månader.

Jag har kvar likör sedan 1996 och den är nu otroligt god.

Jag kan rek boken Sannas likörbok som innehåller en uppsjö av goda likörer.

Ylva

Västgötamor

  • Inlägg: 324
  • trollen vaktar hönsen
    • Småland
SV: slånbär..
« Svar #10 skrivet: 11 nov-11 kl 09:20 »
jag har gjort både saft o likör på dem, saften tar inte lika lång tid, koka vatten och slå över bären så det täcker, sila det sen en gång per dag och koka upp igen, slå över o s v. Man ska koka upp saften/vattnet tre gånger och slå över. Fjärde dagen silar man av i silduk (innan räcker det med durkslag) och tillsätter socker efter smak när man kokar upp. Häll sedan på varma rena flaskor och sätt på kork/kapsyl.

Annars har jag ett toppenminne från en gång när jag bodde i Stockholm och plockade slånbär varje höst. Jag kommer in med en korg full med slånbär i påsar och en granne (som var invandrare) trodde det var blåbär, tog ett och stoppade i munnen. Sen såg hon ut som ett sviskon i ansiktet och frågade vad det var för bär ...
Västgötamor


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

138 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Senaste numret (3/19) var verkligen jätteintressant (även om alla brukar vara intressanta). Gillar artiklarna om framtiden och skulle gärna läsa mer om alternativa, positiva framtidsvisioner (det är dags att se något annat än kollapsbaserade domedagsprofetior). Vill också lära mig mer om olika toalettlösningar.
/ Hanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser