Allt hänger på hur förutsättningarna är, är de bra borde det redan växa champinjoner där, mycel sprids lätt. Gödsel hjälper naturligtvis.
Vill man inte låta det sköta sig själv, utan ODLA, kan man använda halm och hästskit. Ympa med mycel, och detta kan göras i kallföråd, stallar eller källare. De behöver ju inget ljus. Man bör kunna låta en kall natts kyla kunna komma in, det verkar trigga mycelet. Det går bra att ha det på hyllor för att spara utrymme.
Avkastningen kan ibland bli enorm.
Nu är det så att champinjoner är inte den enda svamp som med fördel kan odlas. Det går att ympa trästockar utomhus med läckra skivlingar.
Även kan halmbalar användas, det finns litteratur att köpa eller låna på bibliotek, varje svamp kräver sin ritual.
Ett sätt är att fylla en plastsäck med fuktig, steriliserad halm, ympa med t.ex ostronskivling, göra ett tjugotal små hål i säcken som man hängt upp innomhus. Svampens fruktkroppar kommer att sticka ut genom hålen, det går att få upp till en tusenlapps värde på en säck vid lyckosam odling.
Svampodling borde få mer uppmärksamhet, halm och hästskit är billigt om inte ett kvittblivningsproblem.