Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vad kan du göra  (läst 1218 gånger)

jan98

  • Inlägg: 850
    • Närke
    • www.nasslegarden.se
Vad kan du göra
« skrivet: 13 nov-11 kl 09:27 »
Hej har du många plommon lingon äpplen över vad kan du göra då här är tips
och länkar !

Äppelmos

Fler äpplen än du orkar äta? Koka äppelmos! Passar lika fint till frukostgröten som på pannkakor.

Har du en matberedare med passertillsats använder du den, annars kan du följa receptet.
Du behöver

    2 kg äpplen
    600 g socker
    2 dl vatten
    1 tsk citronsyra
    (ev 2 krm natriumbensoat)

Gör så här:

Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i mindre bitar och lägg i en kastrull. Rör ut citronsyran i vattnet och slå över frukten. Tillsätt socker och koka upp. Låt moset koka samman tills det är slätt. Tag av från värmen och rör eventuellt i två kryddmått natriumbensoat. Slå på rengjorda burkar eller låt svalna och packa i plastpåsar för förvaring i frys. (I frysen behövs inget konserveringsmedel.)




Smultronsylt

Visst är de lite svåra att plocka i större mängd. Men smultronsylten smakar fantastiskt...
Du behöver

    100 g smultron (ca 2,5 dl)
    100 socker (ca 1,2 dl)
    100 g vatten (ca 1 dl)

Gör så här:

Koka samman socker och vatten till en tjock sirap.

Lägg i smultronen försiktigt, ett och ett eller några få åt gången.

Ställ sockerlagen med smultronen svalt i uppåt en vecka. Rör om försiktigt en gång om dagen.

Sila av sockerlagen och koka samman den till en tjock sirap. Lägg tillbaka bären i den kokande lagen. När smultronen svällt upp till sin ursprungliga storlek tas kastrullen av värmen.

Häll sylten i varma burkar och förslut.

Sylten förvaras svalt och serveras till exempel till rullrån eller glass.


Krusbärssylt

En riktig frukostsylt! Passar till nybakade scones eller varför inte på morgonfilen?

Blanda gärna röda och gröna krusbär så ser sylten ännu vackrare ut.
Du behöver

    2,5 liter krusbär
    3 dl vatten
    7 dl socker

Gör så här:

Mogna krusbär ger en finare smak, men krusbär som inte är helt mjuka innehåller mera pektin och ger därför en fastare sylt.

Rensa krusbären noga och skölj dem.

Koka upp vatten och socker till en lag och blanda ner krusbären. Koka i cirka 20 minuter, tills krusbären är helt mjuka och sylten tjocknat.

Slå upp sylten på rengjorda burkar.



Här kan ni ge varandra länk tips till vad ni kan göra med äpplen, plommon och många andra frukter och bär !

www.kokasylt.se

har bni några tips ?
Det finns ingenting jag inte kan, bara sån't jag inte har lärt mej...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

160 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tycker det verkar vara en mycket innehållsrik tidskrift. Användbara tips och råd för den nyfikne och för de som vill utveckla sitt bruk med hand och hjärta. Tack!!
/Märit Newberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser