Det har redan varit en hel del bra tips här. Men jag kan ju försöka bidra med några jag också...
Stäng inte spjället helt när du inte använder spisen. Det är bra med lite ventilation, och det ser även till att skorstenen håller sig torr och rumstempererad.
Elda regelbundet. Om du eldar sällan, och det regnar ibland, så kan skorstenen suga åt sig stora kvantiteter vatten. Särskilt om det finns rökkanaler som inte används. Om du eldar sällan så bör du kanske fundera på ett "tak" över skorstenen. Finns i plåt. Och du måste elda LÄNGE för att en riktigt fuktig skorsten skall bli torr! Det är först då som skorstenen kan bli varm och verkligen börja fungera som avsett. Om det finns "oanvända" rök-kanaler så bör de vara öppna och användas för ventilation. Annars är det svårt att hålla skorstenen torr.
En fuktig och kall skorsten kan börja gå baklänges och kan då börja fungera som ett "kyl-torn." Kall ute-luft rasar neråt och blir kallare och fuktigare. Och gör skorstenen ÄNNU fuktigare och kallare. En torr skorsten fungerar just som en skorsten. Varm inne-luft stiger uppåt i den och värmer och torkar skorstenen. Och ger ett undertryck och frisk luft inne. Det är viktigt att det är drag i skorstenarna, även om du inte eldar i dem. Annars kan det bli övertryck i huset och väggar och golv börjar mögla. I värsta fall kan du tvingas in fläktar, för att inte huset skall förstöras. Bättre och billigare att ha torra och varma skorstenar. Det är störst risk att skorstenen börjar gå baklänges under sommaren, när det ibland är varmare ute än inne.
Öppna en dörr, eller ett fönster på glänt när du skall tända upp. Tänd med "tändved", alltså särskilt torr och finkluven ved. Papper ger mycket aska som kan täppa till, bör undvikas. Elda så att du känner att skorstensstocken på andra våningen börjar bli lite varm runt om hela vägen. Först då fungerar skorstenen riktigt bra. Det kan kräva några dagars idogt eldande...