Fick till ett supergott bröd häromdan, helt ur min fantasi, det är så jag bakar, aldrig efter recept bara från erfarenhet och exprimentlusta.
Dag 1.
Ta minimalt med surdeg kanske ½ dl. blandat i lite dinkelkrossgröt och rågröt. Blanda i lite dinkelmjöl och russin + ca: 4 dl. filmjölk eller surnad mjölk. Viktigt att mjölet och krosset är stenmjölsmalet, annars kollapsar degen på slutet. Blanda ingridienserna till en slemmig smet. Ställ in i kylen / jordkällaren över natten
Dag 2.
Häll i 1½ msk lös honung rör om i den jästa smeten och pytsa i lite dinkelmjöl så du får en lös deg. Ställ i kyla igen, vänd degen kanske 3 gånger under dagen.
Dag 3.
På e.m rör i havsalt ca: 1 tsk, per ½ liter degvätska + ca: ½ Dl. ojla per ½ liter vätska + lite Psylliumfrön och ca: ½ dl rostade sesamfrön och ½ dl. rostad hasselnöstkrosss, det är gott med anisfrön i också ungefär en och en halv rejäl nypa, skålla anisen innan. in i kyla över natten igen..
Dag 4.
Morgon: Forma fyra baugetter (två per plåt på vedspis) och lägg på en plåt, låt stå i rumstemp tills kvällen.
Kväll...
Sätt ugnen på 275 grader och ställ in en långpanna på nedersta kastet / alt för vedspis ha rejält fräsvarmt på ugnsgolvet.
Snitta brödet.
Häll i 1 dl vatten i långpannan, ställ in plåten med bröd. Sänk tempen på ugnen till 175 grader eller sluta elda i vedspis. Efter ca 1 timme är brödet klart. Ta ut det och pensla det med rått ägg och strö flingsalt på toppen.
Avnjutes med gott te med mjölk och honung, hemgjort smör men inget pålägg.
Smaskens