Tänkte dela med mig av mitt absoluta favoritbröd. Är en del grejer i och tar en stund pga väntetid, men är inte svårt och väl värt sin tid! En hushållsassistent är mycket bra att ha. Svärmor har alltid gjort detta bröd i dubbel sats i en hink för hand, men nu måste axlarna opereras!
![Undecided :-\](https://www.alternativ.nu/Smileys/classic/undecided.gif)
Krosset kan bytas till andra sorter, havrekross är också gott!
På kvällen blanda:
4 dl rågflingor
1,5 dl vetekross
1,5 dl rågkross
3 dl farinsocker(=ett halvt paket)
1 msk salt
9 dl kallt vatten
Rör om och låt stå över natten
På morgonen blanda i:
2 pkt jäst, blanda ut det ordentligt.
Två händer solrosfrön
Två händer krossat linfrö
Rågsikt tills det blir en stadig deg (ingen aning hur mycket, jag bara häller...) Bearbeta väl.
Låt jäsa ca 4 timmar. Bearbeta upp degen och baka ut till två runda limpor, forma till dem så de blir höga. Jäs på plåten ca 20 minuter, om det är svalt inne kan de stå något längre, men överjäs inte.
Gräddas i 175 grader en timme. Pensla med vatten och lägg dem på ett galler insvepta i en bakduk.
Jag delar varje limpa i två halvor när de svalnat.
Lycka till!