Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hållbarhet på osockrad äppelmos?  (läst 7942 gånger)

KjellX

  • Inlägg: 291
    • Västergötland
Hållbarhet på osockrad äppelmos?
« skrivet: 20 jan-13 kl 12:42 »
Hade inget socker hemma då jag kokade in de sista äpplena,
Frös in i påsar, nu tar jag upp o tinar allteftersom,
osockrat mos på gröten blir så syrligt o gott.
Men hur länge står sig en sån burk i kylen?

Lycka

  • Inlägg: 4229
    • Ångermanland
SV: Hållbarhet på osockrad äppelmos?
« Svar #1 skrivet: 20 jan-13 kl 13:09 »
jag tycker att det möglar lätt, måste se till att det är mindre påsar nästa gång :)
Eftersom det bara är jag som vill ha äpplemos på gröten.
Hedemorahöns

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Hållbarhet på osockrad äppelmos?
« Svar #2 skrivet: 20 jan-13 kl 13:14 »
Om du inte låter moset stå i rumstemperatur mer än nödvändigt, och använder riktigt rena skedar (och burken också är riktigt ren såklart) så bör moset hålla 5-10 dagar.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

KjellX

  • Inlägg: 291
    • Västergötland
SV: Hållbarhet på osockrad äppelmos?
« Svar #3 skrivet: 20 jan-13 kl 18:53 »
OK, tackar! Funderar på om man kan koka upp o tillsätta socker i efterhand?
Sen undrar jag hur man märker när det börjar bli för gammalt?
Smakar det sämre? Eller är det mögel man får titta efter?

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Hållbarhet på osockrad äppelmos?
« Svar #4 skrivet: 20 jan-13 kl 19:00 »
Du kan koka upp och tillsätta socker, men då förlorar du mer vitaminer.

Du märker att det börjar bli gammalt när det ändrar konsistens, luktar lite unket eller ämt (är det kanske ett skånskt dialektord? används om mat som smakar svagt illa) eller smakar illa. När det är mögel på vet man säkert att det är dåligt, osockrade produkter ska man aldrig äta om det blivit mögel på dem.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

KjellX

  • Inlägg: 291
    • Västergötland
SV: Hållbarhet på osockrad äppelmos?
« Svar #5 skrivet: 21 jan-13 kl 08:49 »
OK, jag fattar. Tack så mycket, tror jag skippar att eftersöta, får lägga på mer på gröten istället :)

Jo ämt, är nog dialektalt, men jag fattar precis hur du menar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

121 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Makalöst mysig och lärorik tidning för en som tycker om återbruk och självhushållning!
/ PW

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser